Terug naar overzicht

Klausen/Chiusa is de mooiste wijnstreek van Zuid-Tirol

In de noordelijkste regio van Italië, midden in het Unesco Werelderfgoed van de Dolomieten, ligt het betoverende landschap van Zuid-Tirol. Dé plek voor adembenemende vergezichten, fantastische wandel- en fietstochten en een ideale pleisterplaats voor liefhebbers van de verfijnde keuken.

Zuid-Tirol herbergt eigenlijk twee werelden in één; een typisch berglandschap aan de ene kant en een bijzondere mediterrane sfeer aan de andere. Driehonderd zonnige dagen per jaar op het mooiste stukje Italië. Dat is onbezorgd zonnig genieten van alles wat Zuid-Tirol zo mooi maakt.

Partnership – De Smaak van Italië met Sudtirol

Kies je eigen route voor een fantastische fiets- of wandeltocht in die gezonde berglucht. Met vele duizenden kilometers aan fiets- en wandelpaden is er keus genoeg. De inwendige mens wordt uiteraard niet vergeten; Zuid-Tirol kent fantastische wijnen een fabuleuze keus aan geweldige gerechten en wijnen. Een unieke keuken bovendien, waar de combinatie van aardse, ambachtelijke producten en mediterrane charme iedereen doet watertanden. Niet voor niets is de regio een Michelinsterren-walhalla: maar liefst 25 sterren, verdeeld over 19 restaurants.

De regio rondom Chiusa
Een bijzonder plekje in Zuid-Tirol is weggelegd voor de omgeving van Klausen (in het Italiaans Chiusa). Deze regio, gelegen nabij Bressanone/Brixen, bestaat uit vier gebieden, elk met hun eigen bijzonderheden:

Chiusa/Klausen: middeleeuwse muren en die authentieke flair van een kleine Zuid-Tiroolse stad; het artistieke plaatsje Chiusa heeft het. Inclusief het indrukwekkende Sabiona-klooster. Het autovrije centrum maakt een wandeling door het historische plaatsje tot een ongekende belevenis. Dorst gekregen? Probeer eens een van die fantastische witte wijnen uit de omgeving.

Barbiano/Barbian: op 830 meter hoogte, gelegen op een zonovergoten heuvelrug, vindt u Barbiano en haar bezienswaardigheden. Van scheve torens tot mysterieuze ‘Drie Kerken’, van watervallen tot panoramische berggezichten, Barbiano en omgeving vormen één grote ansichtkaart.

Velturno/Feldthurns: een heerlijk romantisch dorpje, met Castel Velturno en 3336 antieke kastanjebomen als absolute blikvangers. De Alpe di Velturno biedt bovendien tal van uitnodigende parcours voor wandelaars en fietsers.

Villandro/Villanders: met de Alpe di Villandro, een van de grootse en fraaiste bergeweiden van het alpengebied als speerpunt, offert deze omgeving een scala aan mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantiebeleving.

Vier plaatsjes, één fantastische bestemming
Het gebied in en rond Chiusa is een schatkist aan belevenissen. De plaatsjes zelf al zijn de moeite van het vastleggen meer dan waard. Sterker nog, de grote Alfred Dürer legde Chiusa al zo’n vijfhonderd jaar geleden vast. Uiteraard zijn ook het Castel Velthurns en Castel Forte de moeite van het bezoeken waard, net als de drie kerken van Barbiano: binnen én buiten van ongewone schoonheid.

Meest noordelijke wijngebied
De regio rond Chiusa behoort tot het meest noordelijke wijngebied van Italië. Vermaard zijn de Sylvaner, Veltliner, Kerner en Müller Thurgau. Bij een wijngebied als dit horen natuurlijk wijnfeesten. Noteer in elk geval voor eind juni 2019 het wijnfestival van Chius, Sabiona19, een prima gelegenheid om direct te genieten van de vele streekgerechten. Want ook regionale keuken is niet te versmaden; let alleen al eens op de culinaire themaweken, van pruimen tot kastanjes.

Wandelen
Al dat eten en drinken vraagt om de nodige lichaamsbeweging. Uiteraard biedt Chiusa tal van mogelijkheden. Wandelen in het hooggebergte of juist in het laaggebergte? Keuze zat. Zo is de wandeling in zuidelijke deel van de Eisack-vallei onweerstaanbaar. Wandelen door het typisch Zuid-Tiroolse landschap is voor jong en oud een feestje. Zeker wanneer je even uitblaast in een authentieke berghut, voor een hapje en een drankje. Tikje sportiever: bezoek het hoogste bedevaartsoort van Europa, Lazfons Cross.

Liever per fiets? Stap op en neem de nabijgelegen Brenner fietsroute of zet koers richting Bressanone/Brixen, Vipiteno/Sterzing en de Val Pusteria/Pusteral vallei. Fiets je in zuidelijke richting? Dan passeer je plaatsjes als Bolzano/Bozen en kun je zelfs doortrappen richting het Gardameer. Overigens, een eigen fiets is echt niet verplicht. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om een uitstekende fiets te huren, ook e-bikes behoren tot het assortiment.

Vergezichten, idyllische stadjes en dorpjes, eindeloos wandelen en fietsen, heerlijk genieten van die fantastische wijnen en streekgerechten, zelfs een avontuurlijke tocht door de nabijgelegen mijn van Villandro behoort tot de mogelijkheden. De conclusie is helder: Chiusa en haar omgeving bieden alles voor een perfecte vakantie in de Zuid-Tiroolse bergen!

Bekijk voor meer informatie klausen.it/nl

LEES OOK:

Beeld: Alex Filz, Helmuth Rier