Koffiedrinken in Italië: zo doe je dat als een echte local
Terug naar overzicht
cappuccino

Koffiedrinken in Italië: zo doe je dat als een echte local

Koffiedrinken in een Italiaanse bar. Net als pasta en pizza is koffie een symbool van Italië, met zijn eigen rituelen. Maar hoe drink je koffie in Italië zoals het hoort? 

Het eerste Italiaanse koffiehuis opent in 1645 in Venetië. Halverwege de 18e eeuw bestaan er vele koffiehuizen, zoals het wereldberoemde caffè Florian. Eerst is koffiedrinken nog een voorrecht voor de elite. Langzaam maar zeker wordt het een dagelijks ritueel voor Italianen uit alle lagen van de bevolking. En deze traditionele Italiaanse koffiegebruiken hebben we voor je op een rij gezet.

Zo drink je koffie als een Italiaan
Voor een echte Italiaanse beleving drink je je koffie staand aan de bar. ’s Ochtends vraag je er un cornetto (Italiaanse croissant) bij. Dat is een zoete tegenhanger bij de ietwat bittere koffie.

Zo bestel je koffie
In Nederland bestel je een espresso, terwijl je in Italië kunt volstaan met un caffè, grazie. Een koffie ís daar namelijk een espresso. Natuurlijk bestaan er legio varianten op de caffè, en die zijn inmiddels ook in Nederland ingeburgerd.

caffè: kennen wij dus als espresso
 doppio: een dubbele espresso
 caffè latte: koffie verkeerd
– caffè macchiato: espresso met een wolkje melk en beetje melkschuim
– cappuccino: espresso met gestoomde melk en melkschuim in een kleiner kopje
– caffè panna: espresso met slagroom
– ristretto: een klein, supersterk shotje espresso
– caffè lungo: espresso die wat langer ‘door blijft lopen’ zodat het volume groter is
– caffè latte: koffie verkeerd
– latte macchiato: een soort ‘koffie verkeerd’, een glas warme melk met melkschuim en een espresso eraan toegevoegd

Zo betaal je
In de meeste Italiaanse koffiebars betaal je vooraf bij de kassa, dan krijg je een bonnetje die je vervolgens aan de barista geeft. Die maakt je koffie en dan drink je die dus staand op. Meestal geef je geen fooi. Italianen blijven over het algemeen niet hangen en drinken snel hun koffie. Als je echter gaat zitten, betaal je meer voor je caffeïne-shot. Op toeristische plekken zit er vaak een groot verschil tussen de prijs die je aan de bar betaalt en op het terras.

Cappuccino na 11 uur
En kun je nu wel of geen cappuccino of andere koffie met melk na 11 uur ’s ochtends bestellen?

LEES OOK:

Beeld: Sofie Delauw