Terug naar overzicht
Koffie drinken als een local

Koffiedrinken in Italië als een echte local

Het eerste Italiaanse koffiehuis opent in 1645 in Venetië. Halverwege de 18e eeuw bestaan er vele koffiehuizen, zoals het wereldberoemde caffè Florian. Eerst is koffiedrinken nog een voorrecht voor de elite. Langzaam maar zeker wordt het een dagelijks ritueel voor Italianen uit alle lagen van de bevolking. En deze traditionele Italiaanse koffiegebruiken hebben we voor je op een rij gezet.

Bestel aan de bar

Voor een echte Italiaanse beleving drink je je koffie staand aan de bar. ’s Ochtends vraag je er un cornetto (Italiaanse croissant) bij. Dat is een zoete tegenhanger bij de ietwat bittere koffie.

Dit zijn de varianten

In Nederland bestel je een espresso, terwijl je in Italië kunt volstaan met un caffè, grazie. Een koffie ís daar namelijk een espresso. Natuurlijk bestaan er legio varianten op de caffè, en die zijn inmiddels ook in Nederland ingeburgerd.

Bij de koffie krijg je een glaasje water. Dat water drink je vóóraf om je mond schoon te spoelen. Dan kun je alle nuances in je koffie goed proeven. Dus drink het niet ná de koffie om de smaak weg te spoelen.
– caffè: kennen wij dus als espresso
– doppio: een dubbele espresso
– caffè latte: koffie verkeerd
– caffè macchiato: espresso met een wolkje melk en beetje melkschuim
– cappuccino: espresso met gestoomde melk en melkschuim in een kleiner kopje
– caffè panna: espresso met slagroom
– ristretto: een klein, supersterk shotje espresso
– caffè lungo: espresso die wat langer ‘door blijft lopen’ zodat het volume groter is
– caffè latte: koffie verkeerd
– latte macchiato: een soort ‘koffie verkeerd’, een glas warme melk met melkschuim en een espresso eraan toegevoegd
Cappuccino na 11 uur italie
Koffiedrinken in Italië als een echte local
Koffie drinken als een local op vakantie

Afrekenen doe je vooraf

In de meeste Italiaanse koffiebars betaal je vooraf bij de kassa, dan krijg je een bonnetje die je vervolgens aan de barista geeft. Die maakt je koffie en dan drink je die dus staand op. Meestal geef je geen fooi. Italianen blijven over het algemeen niet hangen en drinken snel hun koffie. Als je echter gaat zitten, betaal je meer voor je caffeïne-shot. Op toeristische plekken zit er vaak een groot verschil tussen de prijs die je aan de bar betaalt en op het terras.

Cappuccino na 11 uur

En kun je nu wel of geen cappuccino na 11 uur ’s ochtends bestellen?

Ontbijt buiten de deur: aan de bar terwijl de barista een cappuccino voor je maakt. Die drink je staand op en je eet er een brioche bij die je in de koffie doopt. Koffieleuten is er daarna niet meer bij tot na het diner. Dan neem je een espresso. En wellicht ten overvloede: na 11.00 uur bestel je geen cappuccino meer!

Afbeelding dolce e caffè: Sofie Delauw, 25hours-hotels.com

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Schrijver Maite Karssenberg bezocht Triëst met haar reisdagboek. Laat je meenemen door de straten van deze ultieme Italiaanse literatuurstad.

7 toplocaties voor koffie Turijn is rijk aan historische cafés waar je ook kunt aanschuiven voor een bicerin, de typisch Turijnse koffie …

De Smaakredactie selecteert in CITYTIPS iedere week de beste tips voor weekendjes weg in de hele Laars: van Milaan tot Lecce en …