Terug naar overzicht
capuccino na elf uur

Na elf uur cappuccino drinken: kan het nou wel of niet?

Ik drink graag cappuccino. Niet alleen gepaard mijn ontbijt, maar de hele dag door. En we weten allemaal als er iets niet kan in Italië, dan is het cappuccino drinken na 11 uur ‘s ochtends. Maar ik heb een maas in de ongeschreven Italiaanse koffiewet gevonden!

Hoeveel smoesjes ik al niet heb bedacht om mijn cappuccino drinkgedrag te verantwoorden… Die zijn niet meer op twee handen te tellen. Om maar een voorbeeld te geven: “Ik ben geen ontbijter, dus nu rond lunchtijd heb ik mijn colazione.” Of: “Met een cappuccino heb ik meer tijd om te socializen aan de bar.” Ook vaak gebruikt: “De cappuccino is het best in Italië, daar moet ik van genieten zolang ik kan!” Mijn meest favoriete: “Maar jij maakt gewoon de lekkerste cappuccino’s!” Gegarandeerd dat mij geen cappuccino meer wordt geweigerd. Soms, wanneer ik geen zin heb om mezelf te verdedigen, doe ik zelfs alsof ik geen woord Italiaans versta en een onwetende toerist ben. En, om het nog erger te maken, ik ga bijna elke dag van de week naar een andere koffiebar om de veroordelende blikken te ontlopen. Lang leve Italië met zijn vele koffiebars!

capuccino na elf uur

Uitzondering op de regel

Toch heb ik onlangs ontdekt dat het soms geoorloofd is om cappuccino te drinken na 11 uur. De afgelopen week was het behoorlijk koud (tot sneeuwens aan toe!) en toen ik een willekeurige koffiebar in stapte had ik behoefte aan een heerlijk warme cappuccino. Ik had mijn excuses al paraat, het was namelijk al ver na lunchtijd. Maar dit keer waren ze niet nodig. Menig Italiaan nipte aan een kop romige cappuccino. Voor een week lang was ik het gelukkigste meisje in Italië, want ik kon ongestoord cappuccini drinken. In de winter wordt er namelijk een uitzondering gemaakt op de regel en mag er cappuccino worden gedronken in de namiddag of (ja, écht) in de avond. Zolang het maar niet tijdens of net na de maaltijd is, is het helemaal oké.

Maar inmiddels is het weer gedaan met de koude winterdagen en moet ik weer de ene na de andere smoes uit mijn mouw schudden. Op naar de volgende winter!

Fotografie Agnes Nijholt