Terug naar overzicht
Deze bar is gevestigd op een van de beste plekken in MIlaan: boven de Galleria Vittorio Emanuele en met uitzicht op de Duomo. Vandaar de naam Duomo 21.

Mijn Italië: ontdek Milaan met de tips van local Laura

In Mijn Italië deelt een local inside tips over zijn of haar stad. Dit keer: consultant Laura Sciotti in Milaan.

‘De allereerste keer dat ik een glimp van Milaan opving, was toen ik als klein meisje op het station arriveerde. Ik groeide op in Rome, met mijn Italiaanse vader en Nederlandse moeder. Toen ik vanuit Rome naar Milaan verhuisde wist ik niet wat me overkwam. Eigenlijk is dit de echte hoofdstad van Italië,’ vindt Laura.

Hier heb je het mooiste uitzicht
‘Vanaf het dak van de Duomo ligt de stad aan je voeten. Op een mooie dag zie je in de verte de contouren van de bergen. Als ik mensen op bezoek krijg, neem ik ze altijd mee naar boven. Hier zie je hoe groot en tegelijkertijd klein deze stad is. Milaan is een wereldstad, je vindt er van alles. Toch heeft het een menselijk formaat. Vlak bij de Duomo vind je trouwens ook La Rinascente, een luxe warenhuis uit de jaren dertig. Op het dak zit een restaurant, vanaf hier kijk je tegen de zijkant van de Duomo aan. Ook bijzonder, want zo kun je de eindeloze details van dit gebouw bestuderen.’

De lekkerste Milanese gerechten eet je hier
‘Bij Trattoria della Gloria wordt alleen gewerkt met producten volgens het kilometro zero-principe, daar ben ik groot fan van. Je proeft hier Milanese klassiekers, zoals bijvoorbeeld Ossobuco met risotto al salto, maar dan opnieuw uitgevonden. De risotto wordt niet zacht geserveerd, maar opgebakken. Ook Ristorante Rugantino is een aanrader. De eigenaar is een Romein, dus ik voelde me hier meteen thuis. Vooral omdat het eten beter is dan in een gemiddeld Romeins restaurant. En zijn ze hier erg flexibel. Hoe vol het ook zit, ze vinden altijd een plekje.’

Design shoppen in de wijk 5 Vie
‘De wijk 5 Vie, het oudste gedeelte van de stad, is erg vooruit gegaan dankzij vier bewoners. Ze hadden in 2013 een avondje zitten dromen over hoe ze hun steentje bij konden dragen aan de stad. 5 Vie stond er op dat moment niet goed voor: het was redelijk onbekend, veel winkels gingen dicht en het straatbeeld veranderde. Ze stelden een marketingplan op om de wijk bij zowel Milanezen als de gemeente onder de aandacht te brengen. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een belangrijk design- en modedistrict, met de ambitie een innovatieve cradle-to-cradle wijk te worden.’

Leuke musea
Deze musea in Milaan vindt Laura zeker de moeite waard:

  • Pinacoteca Ambrosiana
  • Design museum La Triënnale

LEES OOK:

Wil je dagelijks de leukste vakantietips en het laatste nieuws uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Foto Laura Sciotti: Graziella Reggio