Terug naar overzicht
ponte vecchio florence

Wat je zeker wilt zien in Florence binnen 24 uur

Heb je maar een dag om Florence, dé stad van de Italiaanse renaissance, te bekijken? Niet getreurd! Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je zeker moet zien en doen.

9:00 uur [Buongiorno]

De dag begint buiten de deur met een echt Italiaans ontbijt, zoals de locals dat ook elke dag doen. Geen continental breakfast in een ontbijtzaal, maar lekker ouderwets en voor een prima prijs (tussen de twee en drie euro) aan de bar met een espresso en een brioche. Luister of discussieer mee met de Italianen als zij met elkaar het laatste nieuws of de wedstrijd van gisteravond bespreken. When In Florence, do as the Florentines do, zou Billy Joel ook gezongen kunnen hebben.

10:00 uur [Piazza del Duomo]

Als het ontbijt achter de kiezen zit, wordt het tijd om het oude centrum te bezichtigen. Een goed beginpunt is het Piazza del Duomo. Hier vind je vanzelfsprekend de Duomo, officieel de Santa Maria del Fiore, met de klokkentoren, de Campanile di Giotto en de Doopkerk van San Giovanni. De Duomo is hét uithangbord van de stad. Van binnen groot, maar niet zo potsierlijk. Via de smalle middeleeuwse (wentel)trappen beklim je de bekende koepel van de dom en kom je boven voor een fantastisch panorama. Je ziet in de verte de glooiende Toscaanse heuvels, even verderop het Palazzo Vecchio met de iconische klokkentoren en natuurlijk de Campanile die naast de Duomo zelf staat. Of kies ervoor om de 414 treden hoge Campanile te beklimmen voor hetzelfde (letterlijk) adembenemende panorama over de stad, maar dan met uitzicht op de beroemde rode koepel van Brunelleschi.

13:00 uur [Lunchen op straat]

Eet tussen de middag niet te veel, want ’s avonds staat er een stevige hap op het menu. Ga voor een pizzetta of een panino bij een van de vele foodtrucks op en rondom het Piazza del Duomo. Zoek ze wel goed op, want op het plein zelf zijn de prijzen vaak wat hoger dan twee straten verderop. Tip: haal als toetje een verfrissende smoothie of een fruitsapje en drink deze voor de beeldengalerij in de Loggia dei Lanzi, op het Piazza della Signoria, op.

14:00 uur [Palazzo Vecchio en Uffizi] 

Nadat de lunch op het Piazza della Signoria genuttigd is, ben je eigenlijk al meteen daar waar je moet zijn voor het tweede deel van de tour door Florence. Het Palazzo Vecchio. Een van de grootste paleizen van Florence doet tegenwoordig dienst als museum én als stadhuis. Neem een kijkje in de Salone dei Cinquecento (de Zaal van Vijfhonderd, vernoemd naar de vijfhonderd mannen die de stadstaat vroeger bestuurden), cerca trova de geheime boodschap van Vasari op het gigantische schilderij De slag om Marciano en bekijk het dodenmasker van Dante Alighieri, een van de grootste Italiaanse dichters. Als je nog tijd hebt, is een bezoek aan de Uffizi, gelegen naast het Palazzo Vecchio, zeker ook de moeite waard. Hier vind je een van de oudste en belangrijkste kunstmusea ter wereld, met onder meer schilderijen van Michelangelo, Botticelli en een zelfportret van Rembrandt van Rijn.

17:00 uur [Ponte Vecchio]

Een dag in Florence is niet compleet zonder een wandeling over de iconische oude brug, de Ponte Vecchio. Struin vanuit de Uffizi richting de Ponte Vecchio langs de galerij die geflankeerd wordt door de stenen gelijkenissen van de grootste Florentijnen uit de geschiedenis, waaronder Leonardo da Vinci en Niccolò Machiavelli. Op de brug zelf vind je veel juwelierszaken en kan je bovendien genieten van een mooi uitzicht op de rivier de Arno. Zeker in de herfst- en wintermaanden is het een goed idee om hier wat later op de dag naartoe te gaan, zodat je een mooie foto kan maken van de zonsondergang.

ponte_vecchio_firenze
Ponte Vecchio

18:30 uur [Florentijnse biefstuk…]

Als je maar een dag in Florence bent, moet je die natuurlijk ook lekker afsluiten. De Italiaanse keuken is groot, kent veel verschillende soorten gerechten en variaties van beroemde klassiekers. Ook heeft elke stad en/of regio wel z’n eigen signatuurgerecht. In Florence is dat de bistecca alla fiorentina, meestal geserveerd met aardappeltjes en sla en is goed te combineren met een lekker glas sangiovese. Neem een lichte primo, want de bistecca is een stevig gerecht. In sommige restaurants serveren ze namelijk biefstukken van maar liefst 600 gram! Sluit af met een espresso en geniet tot slot nog even van het uitzicht op de verlichte Duomo en Campanile.

Bistecca alla fiorentina
Bistecca alla fiorentina

20:30 uur […en een ijsje toe]

De kers op de taart van een dagje Florence, of het bolletje op het hoorntje, zo u wilt, is een ijsje bij het ijspaleis Festival del Gelato, waar je kunt kiezen uit eenentwintig verschillende soorten ijs! Het is even goed zoeken, want het ligt een beetje verscholen in een klein straatje in de buurt van het Piazza della Repubblica.

22:00 uur [Buonanotte]

Na een lange dag wandelen door het oude centrum, trappen op en af lopen, winkel in en winkel uit, en na al dat lekkere eten en drinken is er niets fijner dan neerploffen op een zacht bed en lekker te gaan slapen.

Hoteltip: Hotel De Lanzi zit in een zijstraat van het Piazza del Duomo. Je slaapt er goedkoop in het hartje van Florence, met uitzicht op de bekende kathedraal. Sogni d’Oro!


TIP! Als je langer dan een dag in Florence bent, is het handig om een Firenze Card aan te schaffen. Voor €72 krijg je dan 72 uur lang toegang tot wel 72 musea en kerken in Florence, helemaal gratis of met een fikse korting op vertoon van de pas. De entree voor de Duomo is gratis, maar om de koepel te mogen beklimmen moet je wel betalen, of een geldige Firenze Card laten zien.

 

Toscane (her)ontdekken?
Wij weten precies waar je moet zijn! Bekijk onze reisaanbieding voor een reis per trein met elektrische auto.

Meer over Florence