Terug naar overzicht

Waarom deze eeuwenoude olijfboom in Puglia wereldberoemd is

In de regio Puglia, in de hak van de laars, vind je wel 60 miljoen olijfbomen. Daartussen staan een paar markante exemplaren. Zo heeft één boom zelfs een naam.

In Ostuni, boven de Itriavallei, vang je een glimp op van hoeveel olijfbomen er in deze welvarende regio van Zuid-Italië staan. Het gigantische aantal van 60 miljoen is indrukwekkend, net als de hoogte en leeftijd van de bomen.

Eeuwenoude bomen
De ulivi secolari (letterlijk: eeuwenoude olijfbomen) hebben soms bijzondere vormen aangenomen door de tijd, wind, zon en door het snoeien. Er bestaan strenge wetten om deze bijzondere, Pugliese bomen te beschermen. Sommige zijn wel 3.000 jaar oud.

De denker
L’ulivo pensante (‘de denker’ onder de olijfbomen) is misschien wel de beroemdste boom van de regio. Het lijkt alsof er een gezicht in de stam zit dat met gesloten ogen diep in gedachten is verzonken. De ‘denker’ vind je in Ginosa. Dit plaatsje ligt nog net in Puglia, tegen Basilicata aan, én vlakbij de bijzondere grottenstad Matera.

 

 

 
 

 
Dit bericht bekijken op Instagram
 

 

 

 
 

 
 

 

 

#albero #tree #wise #old #ecology #ulivi #oil #olive #italy #italy🇮🇹 #terra #ulivopensante #italia #picoftheday https://instagram.com/nicola_di_tinco_?igshid=1il76xpz3nbbd

Een bericht gedeeld door Gastrosofia (@gastrosofia.blog) op

Kijk, deze dan
Nog een paar bijzondere olijfbomen, al dan niet met een ‘gezicht’.

 

 

 
 

 
Dit bericht bekijken op Instagram
 

 

 

 
 

 
 

 

 

#ulivopuglia #

Een bericht gedeeld door Pietro Maniezzo (@pietromaniezzo) op

 

 

 
 

 
Dit bericht bekijken op Instagram
 

 

 

 
 

 
 

 

 

#tree#ulivosecolare

 

LEES OOK: