Terug naar overzicht
massimo bottura

Osteria Francescana is het beste restaurant ter wereld

De lijst van de 50 beste restaurants ter wereld is bekendgemaakt. Osteria Francescana van chef-kok Massimo Bottura uit het Italiaanse Modena is opnieuw verkozen tot nummer één van de wereld. Die positie had hij ook in 2016.

Op de tweede plaats van de ranglijst eindigde El Celler de Can Roca van de drie Roca-broers in het Spaanse Girona. De derde plaats is voor Mirazur in Menton, Frankrijk. De nummer 1 van vorig jaar, Eleven Madison Park in New York, viel terug naar plaats 4. Daarmee is de top drie van beste restaurants ter wereld dit jaar weer helemaal Europees.

De Librije van de Nederlandse chef-kok Jonnie Boer valt buiten de top 50. De Librije staat dit jaar op plaats 51 van de top 100.

Vernieuwde Italiaanse keuken
In Osteria Francescana, dat drie Michelinsterren heeft, timmert Massimo Bottura al 23 jaar aan de weg met een vernieuwde Italiaanse keuken. Hij serveert ossobuco, het traditionele gerecht van gestoofde kafsschenkel, als een soepje met Japanse rijst, spuit de beroemde Mortadella-worst als luchtige crème op het bord en presenteert zijn bollito misto van gekookt vlees als de skyline van New York.

Citroen en limoncello
Een van zijn bekendste (en meest gekopieerde) gerechten is Oops, I dropped the lemon tart, een dessert van zabaglione met citroen en limoncello dat eruit ziet alsof het op de grond is gevallen. Volgens Bottura wordt hij geïnspireerd door het werk van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei die een tweeduizend jaar oude Han-vaas op de grond liet vallen en opnieuw in elkaar zette.

Moderniseren
‘Ik ben dol op tradities, maar ik wil niet blijven hangen in nostalgie’, zei Bottura vier jaar geleden in een interview in de Volkskrant. Volgens Bottura is het de plicht van koks om te moderniseren en ontdekken. ‘Vergeet het verleden, blijf veranderen, blijf reizen, leer van anderen.’

LEES OOK:

Bron: de Volkskrant