Terug naar overzicht

Pioppi recept: zeeduivelspiesen met basilicumpesto

Maak kennis met het Mediterrane dieet en proef deze zeeduivelspiesen met basilicumpesto uit Pioppi, hét kookboek.

In het piepkleine Italiaanse dorp Pioppi leven de mensen eenvoudig, maar ook lang en gezond. Pioppi, hét kookboek is een laagdrempelig kookboek dat gebaseerd is op de inzichten van Het Pioppi-dieet. Na een paar weken leven volgens het Pioppi-lifestyleplan zijn de resultaten onmiskenbaar succesvol en kan het zelfs medicijngebruik bij diabetes type-2 verminderen. Eet, leef en voel je fit net als de mensen uit Pioppi. Met handige weekmenu’s en variaties voor de dagelijkse maaltijden. Met deze heerlijke en makkelijke ontbijt-, lunch-, en dinerrecepten is een gezondere leefstijl binnen handbereik.

Over auteur Nora French
Nora French is gezondheidscoach, auteur van het kookboek Gezond fastfood en co-auteur van Pioppi, hét kookboek, een vervolg op Het Pioppi dieet, waarvan in Nederland al ruim 60.000 exemplaren zijn verkocht. De makkelijke recepten zijn koolhydraatarm en bevatten pure, onbewerkte ingrediënten. Op het menu staan onder meer vis, vlees, eieren, noten, fruit en heel veel groente. Nora French zegt zelf over de Pioppi-lifestyle: ‘De Pioppi-lifestyle sluit naadloos aan bij het voedingspatroon waarin ik als health coach geloof: zelf koken met pure ingrediënten. Geen bewerkte voeding, suikers en geraffineerde koolhydraten, maar voedingsrijke maaltijden vol groenten, goede vetten en eiwitten. De Pioppi-lifestyle bewijst dat gezond koken lekker en simpel kan zijn.’

 

Maak bijvoorbeeld deze zeeduivelspiesen met basilicumpesto:

 

 

Details

Ingredients

  • 300 g zeeduivel, in blokjes van 3 cm (kabeljauw of heilbot zijn ook geschikt)
  • 1 gele paprika, in stukken van 3 cm
  • 1 courgette, in stukken van 3 cm
  • 1 kleine aubergine, in stukken van 3 cm
  • 1 rode ui, in kwarten gesneden, de lagen losgehaald
  • 3 eetl. extra vergine olijfolie
  • zeezout
  • vers gemalen zwarte peper
  • Voor de basilicumpesto:
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 25 g grof gehakte verse basilicum
  • 50 g pijnboompitten, geroosterd
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 75 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • partjes citroen, voor erbij
  • Extra nodig: 4 bamboe- of metalen spiesen (laat bamboespiesen een halfuur weken in koud water zodat ze niet verbranden), en een grote vijzel (niet noodzakelijk)

Preparation

  • 1Doe alle ingrediënten voor de zeeduivelspiesen in een grote mengkom en meng ze voorzichtig, zodat alles is bedekt met olie, zout en peper. Rijg de vis en groenten om en om aan de spiesen, dek de spiesen af en leg ze in de koelkast.
  • 2Maak de pesto. Dit is niet voor niets een klassieker, en hij zit ook nog eens vol dingen die goed voor je zijn. Als je de pesto op de traditionele manier wilt maken, heb je een grote vijzel nodig.
  • 3Maal de knoflook (met een snufje zout gaat het beter), voeg dan de basilicumblaadjes en pijnboompitten beetje bij beetje toe tot je een dikke puree hebt.
  • 4Voeg de olijfolie toe en roer en plet alles door elkaar. Voeg de Parmezaanse kaas toe en meng alles goed. Je kunt de knoflook, basilicumblaadjes en pijnboompitten ook in de kom van een keukenmachine doen en malen terwijl je langzaam de olie toevoegt, alles dan overdoen in een kom en de Parmezaanse kaas erdoor roeren. (Overgebleven pesto kun je in een luchtdicht af te sluiten bakje doen, afdekken met een laagje olijfolie en een week in de koelkast bewaren.)
  • 5Verhit een grillpan tot je de hitte voelt als je je hand erboven houdt. Leg de spiesen in de pan en rooster ze 2 minuten. Keer ze dan een slag.
  • 6Herhaal dit twee keer, tot de spiesen gelijkmatig geroosterd zijn. Leg de spiesen op twee borden, verdeel de pesto erover en eet smakelijk. Een groene salade is hier ideaal bij.