Terug naar overzicht
Italiaanse mannen

Het Pioppi dieet is vernoemd naar dit Italiaanse dorp

In het Italiaanse dorp Pioppi leven ze zó gezond dat er een dieet naar is vernoemd. De inwoners van dit dorpje in Campanië leven gemiddeld tien jaar langer en hebben geen last van chronische ziektes. Wat is hun geheim?

Om te beginnen bewegen de bewoners veel: houthakken, hun land verbouwen en ze wandelen vaak. Regelmatig bewegen is natuurlijk goed voor de gezondheid. Ze eten elke dag bergen fruit en groenten uit hun eigen tuin en boomgaard. Af en toe eten ze vlees, maar ze genieten vaker van een mootje verse vis. Het geheim: ze hebben geen supermarkt én geen sportschool. Het mooie van dit Pioppi-dieet is dat je je leven niet drastisch om hoeft te gooien. De kern is: geniet en eet met mate. Het Pioppi-dieet is gezond en werkt preventief voor mensen met kans op hart- en vaataandoeningen, diabetes en geheugenproblemen. Wil jij ook zo gezond leven als de Italiaanse boeren? Het boek Het Pioppi dieet, een lifestyleplan in 21 dagen is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Niet nieuw
Deze leefstijl is natuurlijk niet nieuw. In de jaren vijftig zagen wetenschappers al dat boeren uit Kreta en Zuid-Italië nauwelijks bleken te overlijden aan hartaanvallen. De bekendste wetenschapper, Ancel Keys, is later zelf in Pioppi gaan wonen. In 1975 publiceerde hij al het boek How to Eat Well and Stay Well the Mediterranean Way.

Advies van toen onveranderd
Het advies wat Ancel Keys gaf, is eigenlijk niet veranderd: eet veel groente, eet weinig vlees: vermijd vooral rood bewerkt vlees, dit verhoogt namelijk de kans op hart- darm- en leverklachten. Eet twee tot drie keer per week vis vol omega-3-vetten, bijvoorbeeld zalm of makreel. Suiker mag, maar het liefst zo min mogelijk. Ook de inname van zout gaat drastisch naar beneden. Af en toe eten de Zuid-Italiaanse boeren wat minder. Wanneer de oogst tegenvalt, koken ze met ingrediënten die ze op voorraad hebben. Dit noemen ze de cucina povera (arme keuken). In het Piopi-dieet vertalen ze dit naar een wekelijkse vastendag. Het zou geen Italiaans dieet zijn als alcohol niet zou mogen, maar probeer het te beperken tot één glas bij het avondeten.

Gezond eten

Sociale contacten
Bij het Pioppi-dieet gaat het niet alleen om het gezonde eten, maar om je hele levensstijl. In Pioppi verbouwen ze hun eigen eten, eten ze vers gevangen vis en hebben ze veel contact met andere dorpelingen. Daar zouden wij nog wat van kunnen leren: dus leg je telefoon aan de kant en ga eens op de koffie bij de buren. Ook dit sociale contact is een onderdeel van het Pioppi-dieet.

Ontspannen & slapen
Tot slot is het belangrijk om te ontspannen en genoeg te slapen. De inwoners zijn op hun siësta gesteld. Daarnaast gaan ze naar bed zodra het donker wordt. Dus: stop met bingewatchen en ga naar bed.

Leven als in Pioppi
1. Eet veel fruit, groenten en vette vis (omega 3). Neem per dag twee tot vier eetlepels extra vergine olijfolie en een handvol noten. En bak in plantaardige olie, als rijstolie (niet in kokosolie).
2. Gebruik weinig tot geen suiker en weinig zout (max. 5 gram per dag).
3. Kies voor zaden, noten, peulvruchten en granen als belangrijke leveranciers voor eiwitten.
4. Loop ten minste een half uur per dag.
5. Slaap minstens zeven uur. Als je minder dat zeven uur slaapt neemt de kans op hartziekten, diabetes en depressie toe.
6. Onderhoud je sociale contacten.

Heb jij ook zin om dit dieet te proberen? Bestel het boek hier:

LEES OOK:

De beste berichten van De Smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Trouw