Verona

Verona, ook wel de stad van de liefde genoemd, is veelzijdig en heeft haar bezoekers veel te bieden.

Verona, veel meer dan alleen romantisch

In de buurt van het Gardameer, Venetië en Milaan vind je Verona – een prachtige stad waarvan de binnenstad in zijn geheel op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Je vindt er smalle straatjes en de vele bezienswaardigheden bevinden zich allemaal vlak bij elkaar. Ze worden afgewisseld met de leukste cafés en restaurantjes. En dan hebben we het nog niet eens gehad over l’Arena di Verona, het wereldberoemde, romeinse amfitheater. Een veelzijdige bestemming voor een citytrip dus.

verona

Deze città (na Venetië de grootste van de regio Veneto), gelegen de rivier de Adige, wordt vaak de stad van de liefde genoemd. Dat heeft alles te maken met Shakespeare; hij koos de stad als decor voor zijn wereldberoemde liefdesverhaal Romeo & Julia. Julia’s huis (Via Capello 23) , of eigenlijk het huis waar Julia gewoond zou hebben, is daarom nog altijd een trekpleister voor iedereen die de stad bezoekt.

Maar wist je dat Verona veel meer te bieden heeft op romantisch vlak dan alleen dit huis en bijbehorend balkonnetje? In dit artikel verzamelen we de leukste doe-tips voor een romantisch weekendje weg.

Maar is er nog veel meer te doen in deze noord-Italiaanse stad. Hier geven we alvast enkele tips:

Palazzo Maffei bezoeken

Na een restauratie opende in 2020 dit barokke palazzo, gelegen aan de noordkant van het beroemde Piazza delle Erbe, zijn zware, eikenhoute deuren. Het voormalige woonhuis werd toen omgedoopt tot museum en biedt onderdak aan de indrukwekkende kunstcollectie van zakenman Luigi Carlon. Je vindt er moderne werken van onder anderen Warhol, Picasso, Magritte en Kandinsky. Maar ook allerlei klassieke werken, uit bijvoorbeeld de veertiende eeuw.

Ontbijten bij de Ponte Pietra

Deze brug, aangelegd door de romeinen, biedt een mooi uitzicht over de rivier de Adige. Het is een bouwwerk uit verschillende historische perioden: er werd onder andere aan gesleuteld in de dertiende eeuw, zestiende en de negentiende eeuw. Omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog de brug grotendeels werd opgeblazen, werd het bouwwerk na 1945 met enkele overgebleven originele stenen zoveel mogelijk in oude luister hersteld. Bij het nabijgelegen Terrazza Bar al Ponte kun je heerlijk ontbijten met een van de leukste uitzichten van Verona.

Beklim Castel San Pietro

Het is een van de highlights voor veel mensen die Verona bezoeken: een wandeling maken naar de heuvel waarop Castel San Pietro gebouwd is. Het uitzicht vanaf het plein bij het kasteel is de moeite van de klim waard, zeker met zonsondergang.
Sinds eind 2017 is er trouwens ook een makkelijke weg naar boven. Toen werd de funicolare, kabelbaan, geopend die je naar het punto panoramico bij het kasteel brengt. Je vindt de ingang van de funicolare aan de Via Fontanelle Santo Stefano.

Meer klimwerk

De Torre dei Lamberti stamt uit de twaalfde eeuw en biedt nog altijd een indrukwekkend uitzicht over de stad. In de verte zie je de heuvels die Verona omringen, vlak onder je het Piazza delle Erbe, naast je de prachtige terracottakleurige daken en gevels van de stad.

Mooie foto-trap

Ben je op zoek naar een mooie plek voor een foto en wil je iets anders dan het balkonnetje bij het huis van Julia? Koers dan naar de Scalla della Ragione, een prachtige eeuwenoude trap die gegarandeerd leuke plaatjes zal opleveren.

Vanuit Verona naar…

Wie zijn citytrip Verona wil combineren met een bezoekje aan Milaan; dit zijn onze beste tips voor een leuke wijk in deze stad.

Op de fiets

Wil je Verona op een andere manier leren kennen, denk dan ook eens aan een fietstour door deze eeuwenoude stad. Want ook in Italië wordt er hard gewerkt om de fiets een meer prominente plek in de stad te geven. Tijdens zo’n tour ontdek je samen met een local, én met de wind in je haren, plekken die je anders nooit gezien zou hebben.

Bezoek aan Il Museo di Castelvecchio

Dit mooie museum in Verona toont de belangrijke collecties middeleeuwse, renaissance en moderne kunst (tot aan de achttiende eeuw) van de stad. Van schilderijen, sculpturen, munten, foto’s en meubels: in de 29 tentoonstellingszalen van dit museum reis je een middagje terug in de tijd.

De mooiste pleinen

In Verona vind je drie prachtige pleinen: Piazza delle Erbe, Piazza Brà en Piazza dei Signori. Het Piazza delle Erbe is het drukste plein van de stad waar trouwens ook elke dag een markt (groenten, fruit, planten en bloemen, olijfolie, wijnen) gehouden wordt.

verona
verona

Markten in Verona

Een andere leuke markt, de antiekmarkt, beter bekend als de Tre A (Arte, Antiquariato en Artigianato – Kunst, Antiek, Handwerk), vindt plaats op de derde zaterdag van elke maand gedurende het hele jaar, op het plein voor de Basilica di San Zeno, van 8 tot 17 uur. Overigens is deze kerk zelf ook een bezoek waard: de romaanse gevel, de gigantische bronzen deuren (vol romaanse beeldhouwkunst) en het interieur met talrijke fresco’s uit allerlei verschillende perioden zijn een bijzondere toevoeging aan je Veronese bezoek.

Lokale producten

Wie op zoek is naar marktjes met de beste lokale producten; hier vind je een handig overzicht van alle wekelijkse markten met bijvoorbeeld de lekkerste Slow Food-producten.

Overnachten in Verona

Bekijk meer

Als één Italiaanse città zich de stad van de liefde mag noemen dan is het wel Verona.

Zien & doen in Verona

Bekijk meer

Onze tips voor Verona Het is een van de fascinerendste kunststeden van Italië, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot voor de …

Meer Over Verona

Iedere week vertrekt er twee keer per week een nieuwe nachttrein naar Venetië, Milaan en Verona. In diverse Nederlandse steden kun je …

Een vervallen zestiende-eeuwse toren opknappen tot woonhuis. Voor de één een nachtmerrie, voor de ander een droom. De Veronese Mara en Filippo …