Terug naar overzicht

Waarom Robert al 37 keer op vakantie is geweest in Riccione

Robert de Vries (55) verloor zijn hart aan Riccione, aan de Adriatische kust. ‘Ik ben er zeker 37 keer geweest. Op mijn tiende ging ik voor het eerst, met mijn ouders.

Ik weet nog dat ik het geweldig vond om door de lange winkelstraat te lopen. Het was een heel chique badplaats in de regio Emilia-Romagna; flanerende vrouwen in avondkleding en mannen in kostuum. De Ferrari’s waren niet te tellen. Dat vond ik als klein jongetje heel spannend!’ ‘Riccione heeft alles. Je kunt er naar het strand. Je kunt er goed winkelen: van de markt tot dure Armani- winkels. Je kunt er uitgaan tot het licht wordt. En als ik op mijn mountainbike richting het binnenland fiets, kom ik langs piepkleine dorpjes waar je tussen de middag geen koffie kunt krijgen, omdat het siësta is. Riccione is veelzijdig voor alle leeftijden. Ik heb al die fases doorlopen.’

Riccione heeft alles

‘Ik weet nog dat ik het geweldig vond om door de lange winkelstraat te lopen. Het was een heel chique badplaats; flanerende vrouwen in avondkleding en mannen in kostuum. De Ferrari’s waren niet te tellen. Dat vond ik als klein jongetje heel spannend!’ ‘Riccione heeft alles. Je kunt er naar het strand. Je kunt er goed winkelen: van de markt tot dure Armani- winkels. Je kunt er uitgaan tot het licht wordt. En als ik op mijn mountainbike richting het binnenland fiets, kom ik langs piepkleine dorpjes waar je tussen de middag geen koffie kunt krijgen, omdat het siësta is. Riccione is veelzijdig voor alle leeftijden. Ik heb al die fases doorlopen.’

Seizoensplek

De eerste keer zonder ouders boekte hij een appartementje met zijn vriendin. ‘Zij was ook direct enthousiast. En nog steeds!’ Het stel heeft sinds 2001 een seizoensplek op Camping Riccione. ‘Eigenlijk wilden we een appartement kopen, maar dat bleek redelijk onbetaalbaar. Toen hebben we een grote caravan gekocht en sindsdien zijn we stagionale: van april tot september hebben we een vaste campingplek. Een paar keer per jaar gaan we op en neer.’ 

Altijd even slikken
‘Als we dan voor het eerst weer bij de camping arriveren, is dat altijd slikken‘, zegt Robert. ‘Een emotioneel moment. Het personeel ontvangt ons bij de poort. “We hebben al een tafeltje voor je gereserveerd voor vanavond”, hoor je dan. Zo mooi!’ 

Vol Italianen

Terwijl Nederlandse toeristen vooral naar het naastgelegen Rimini en Cattolica gaan, is Riccione van oudsher de badplaats voor de Italianen zelf, vertelt Robert. ‘Vooral rond Ferragosto zit de camping vol met Italianen. Dat leidt altijd tot een groot eetfestijn, waarbij iedereen voor zijn tent staat te grillen. Geweldig!’ Zijn dochters van 25 en 19 gaan nog elk jaar mee. ‘Op de vraag of zij later met hun eigen gezin naar Riccione zullen gaan, is hun antwoord volmondig ja. Mijn dochters hebben er een vriendengroep opgebouwd, net als ik. Riccione is de plek waar we altijd terugkomen. Ons tweede thuis!’ 

LEES OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en laatste nieuwtjes uit Italië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Tekst: Linda Almekinders