Terug naar overzicht
ligurie palmen riviera

Toeren langs de Palmenrivièra in Ligurië

Het klinkt als een fictieve locatie, maar toch bestaat-ie: de Riviera delle Palme, oftewel de Palmenriviera in Ligurië. Een mooi stukje kust waar je fijn vakantie kunt vieren. We zetten onze tips voor je op een rij.

Over de Palmenriviera

De Riviera delle Palme (Rivêa d’e pârmue in het Liguriaans) is een stuk kustlijn dat deel uitmaakt van de Riviera di Ponente. Het strekt zich uit over zo’n zeventig kilometer van oost naar west, van Varazze tot Cervo. Hoewel het er niet om bekend staat, is de Riviera delle Palme een uitstekend gebied om je duikbrevet mee naartoe te nemen. Vooral bij het eilandje Bergeggi is het onderwaterleven schitterend. Wij blijven ditmaal echter boven water en bezoeken de plaatsen Cervo, Finale Ligure, Finalborgo en Noli.

1. Cervo

Hekkensluiter van de Riviera delle Palme, Cervo, is onderdeel van de borghi piú belli d´italia, de mooiste dorpjes van Italië. Een terechte titel, want dit autovrije dorpje klimt vanaf de kust fotogeniek omhoog tegen de heuvels van het achterland. Van welke kant je Cervo ook bekijkt, je zult vrijwel altijd de San Giovanni Battista boven het dorpje uit zien torenen, de grootste bezienswaardigheid, samen met het Castello di Clavesana. Cervo is van oudsher een koraalvissersdorp. De vissers bouwden speciale schepen, coralline, voor hun zoektochten naar het onderwatergoud. Hiermee bereikten ze onder meer de Balearen en Noord-Afrika. In het museum van Cervo, dat zich in het kasteel huisvest, zijn onder meer de gereedschappen van de koraalvissers te bewonderen. Zie je de huidige vissers liever live in actie? Dan moet je natuurlijk op het strand zijn, waar het regelmatig een prachtig spektakel van boten, netten en verse vis is.

2. Finale Ligure

In 1927 werden drie dorpjes samengevoegd tot wat we nu kennen als de gemeente Finale Ligure: Finalborgo, Finalmarina en Finalpia. Een drieluik dorpen dat je zeker moet bezoeken tijdens je tour door de Palmenriviera. Het grootste dorp, Finalmarina, staat bekend om haar lange zandstrand. De bijbehorende, uitgestrekte boulevard wordt omzoomd door palmbomen waar de Riviera zijn naam aan te danken heeft. Het centrale punt van Finalmarina is het Piazza Vittorio Emanuele II. Onder de arcaden rondom het plein zijn tal van cafés en barretjes te vinden, waar zowel toeristen als locals hun toevlucht vinden.

Hoewel het nog altijd twee aparte plaatsjes zijn, loopt Finalmarina vrijwel naadloos over in Finalpia. Dit dorpje is gevestigd aan de oevers van de rivier Sciusa. Het oudste gedeelte van het dorp is rondom de Santa Maria Pia gebouwd.

3. Finalborgo

Toch wel het mooiste plekje van het dorpendrieluik is het middeleeuwse Finalborgo. Een ommuurd dorp met een rijke historie dat net als Cervo behoort tot de borghi più belli d’Italia. Vanwege de strategische positie was Finalborgo een belangrijke plek in de oorlog met Genua. In 1448 werden de muren van het dorp volledig verwoest, om vier jaar later weer overeind te staan. De muren worden onderbroken door poorten: de zuidpoort wordt als mooiste bestempeld. Auto’s zijn niet welkom in het centrum, wat het een heerlijke plek maakt om door de straatjes te dwalen.

4. Historisch Noli

Hoewel klein, heeft het dorp Noli een rijke geschiedenis. Historische figuren als Columbus en Dante verbleven er. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Castello di Monte Ursino, even ten noorden. Maar ook de San Paragorio, een kerk uit de elfde eeuw en de Portici della Repubblica, de arcaden die uitkomen op het Piazza Dante, zijn een lust voor het oog.

Hoe bereik je de Riviera delle Palme?

Het hoogst gelegen plaatsje van de Riviera delle Palme, Varazze, ligt op zo’n 1200 kilometer rijden van Utrecht. Kom je met het vliegtuig? Dan kun je het beste rechtstreeks naar Genua vliegen en daar een auto huren om een mooie route langs de Palmenriviera te maken.

9x vakantietips in Ligurië

In editie nr. 117 van magazine De Smaak van Italië geven we je 9 vakantietips in Ligurië. Midden in het centrum of juist lekker rustig op een heuvel; dankzij deze veelzijdige plekken ontdek je Ligurië op een bijzondere manier. Bekijk en bestel dit nummer los. De Smaak van Italië editie nr. 117 ‘Droomverblijf’.

Reis mee met De Smaak van Italië en ontdek zelf het prachtige Ligurië

Design district Genua

5x botteghe storiche in Genua

In Genua vind je allerlei botteghe storiche. In deze historische winkels en ateliers beoefenen Genuese familie’s al eeuwen bijzondere ambachten. Wij tippen vijf adressen! Historische winkels in Genua Luigi Stagno calzature Sinds 1915 maakt de familie Stagno hoogwaardige leren schoenen

Lees verder »

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.