Terug naar overzicht
Vespa

5x Vespa in films: de iconische wesp op het witte doek

De iconische Vespa viert dit jaar haar vijfenzeventigste verjaardag. De scooter is wereldwijd bekend en regelmatig te zien in films en series. De Smaak zet vijf films op een rij waarin de Vespa een (grote) rol speelt.

Roman Holiday (1953)

Vespa Roman Holiday
Audrey Hepburn en Gregory Peck in Roman Holiday (1953)

Princess Ann (Audrey Hepburn) is haar koninklijke leventje zat en wil ontsnappen aan alle saaie verplichtingen. Ze loopt weg en valt in slaap op een bankje in het park, waar ze wordt gevonden door krantenjournalist Joe Bradley (Gregory Peck) die haar mee naar huis neemt. Joe neemt Princess op de Vespa mee door Rome en samen beleven ze een echte ‘Romeinse vakantie’. Roman Holiday was de grote internationale doorbraak voor de Vespa, waarna de interesse in de scooter wereldwijd groeide.

Quadrophenia (1979)

Londen, medio jaren zestig. Zijn Vespa is alles voor bendelid Jimmy Cooper (Phil Daniels). Zijn ouders en zijn stomme baantje kunnen hem gestolen worden, als hij maar met zijn vrienden op de scooter kan cruisen door de stad. Maar Jimmy’s geluk op zijn scooter is een illusie, en langzaam maar zeker komt hij in een neerwaartse spiraal van paranoia en isolatie terecht. De Vespa is in deze film onmisbaar en neemt de kijker mee op een wilde, psychedelische rit in de wereld van muziek, drugs en de drang naar vrijheid.

Caro Diario (1993)

Hoofdpersoon Nanni Moretti (Nanni Moretti) beschrijft in zijn dagboek zijn leven op de Vespa. Hij toert door Rome en over afgelegen eilandjes op zoek gaat naar rust en vrede. Tegelijkertijd is hij op zoek naar een medicijn tegen zijn slopende huidziekte. De Vespa staat symbool voor de vrijheid waar Moretti van geniet.

Alfie (2004)

Vespa Larry Crowne
Filmposter Larry Crowne (2011)

Womanizer Alfie (Jude Law) slaat heel veel vrouwen aan de haak en geniet van deze levensstijl. Op een dag gaat het mis als hij de ex van zijn beste vriend versiert en beseft hij dat zijn manier van leven niet langer kan. Hij begint na te denken over zijn keuzes in het leven en waardeert de kleine dingen meer. De blauwwitte Vespa waar Alfie veel op te zien is, heeft de kleuren van Tottenham Hotspur, de favoriete voetbalclub van hoofdrolspeler Jude Law.

Larry Crowne (2011)

Als ex-marinier Larry Crowne (Tom Hanks) wordt ontslagen bij een grote kledingzaak, besluit hij terug te gaan naar de schoolbanken. Hij sluit zich aan bij een scooterbende van jonge studenten en toert hij op z’n Vespa door de stad, met het idee dat zijn leven zo toch weinig zin heeft. Dan wordt hij verliefd op zijn spraakdocente Mercedes (Julia Roberts) en ontdekt hij toch nog een reden om niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Bron: IMDB en ivespa.com