Terug naar overzicht

8x de lekkerste producten uit Toscane voor thuis

Niets leuker dan van vakantie thuiskomen met een achterbak (of koffer) vol lekkers. Zo geniet je nog even na en laat je thuisblijvers proeven van een geslaagde vakantie. Deze acht producten uit Toscane nemen wij hoe dan ook mee naar huis.

1. cantuccini

Een kopje koffie zonder koekjes is voor Nederlanders hetzelfde als een caffè zonder crèmelaag voor Italianen. De lekkerste Italiaanse koekjes zijn misschien wel cantuccini, amandelkoekjes, en laten die nu net uit Toscane komen. Om precies te zijn uit de stad Prato.

2. koffie

Je eerste cappuccino van de vakantie, op een terrasje met fraai uitzicht, is natuurlijk nooit te evenaren. Maar wil je toch iets van dat gevoel mee naar huis nemen? Haal dan koffie van Jolly Caffè. Dit koffiemerk werd in 1953 in Florence opgericht en is inmiddels een van de beste merken die je kunt krijgen.

3. panforte

Wie Siena heeft bezocht, kan niet anders dan panforte in de koffer stoppen. Panforte betekent letterlijk ‘stevig brood’ en is een lekkernij die bestaat uit vruchten en noten. Dit moeten de thuisblijvers proeven, want beter dan die uit Siena wordt het niet.

4. finocchiona

Heb je je cantuccini in Prato ingeslagen? Ga dan in dezelfde stad op zoek naar de lekkerste finocchiona, venkelsalami. Het verhaal gaat dat een dief op een markt vlak bij Prato een salami had gestolen en ‘m vervolgens tussen een kraam met venkel verstopte. Toen hij terugkwam had de salami alle smaak van zijn verstopplek geabsorbeerd en zo was de venkelsalami geboren. Een geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen.

5. pecorino

Het populaire stadje Pienza is niet alleen het geboortedorp van de vijftiende-eeuwse paus Pius II, het is ook de bakermat van de pecorino, Italiaanse schapenkaas. Niet gek dus dat het in Pienza barst van de kaaswinkeltjes. De smaak van de pecorino toscano is afhankelijk van de rijpingstijd.

> Op vakantie naar Toscane? Dit zijn 11 leuke logeeradressen

6. wijn

Toscane kun je natuurlijk niet verlaten zonder een flesje wijn te hebben ingeslagen. Maar hoe kies je nu een goede fles in het oerwoud van wijnen in Toscane? Ga naar het beroemde wijnhuis Banfi in Montalcino of naar Ornellaia in Bolgheri. Laat je rondleiden door de wijnvelden en je gaat gegarandeerd met een topfles naar huis. In onze webshop vind je trouwens top wijnpakketten met aantrekkelijke korting.

7. olijfolie

Net zoals met wijn is het ook in de categorie olijfolie lastig kiezen in Toscane. Een paar tips: kies altijd extra vergine olijfolie én kies altijd een fles met donker glas: olijfolie heeft een hekel aan lucht en licht. Goede fles gevonden? Vraag in de winkel of je de olio ook even kunt proeven. Zo weet je zeker dat je met jouw favoriet naar huis gaat. In het historische Palazzo Caponi, in Oltrarno (Florence) kun je de hele dag door terecht voor culinaire souvenirs. Naast olijfolie hebben ze ook smakelijke chocolade, Toscaanse kazen en pasta.

8. honing

En tot slot een iets minder voor de hand liggend souvenir: honing! Toscane heeft een rijke bijenteelt en honingproductie. Beroemde honingsteden zijn Collesalvetti, Lunigiana, Montalcino, Mulazzo en Pontremoli. Iedere streek heeft zijn eigen miele, dus vraag vooral aan de locals voor welke potjes je je portemonnee moet trekken.

LEES OOK:

Beeld: Sofie Delauw