Ontdek de Tremitische eilanden, een paradijs voor natuurliefhebbers
Terug naar overzicht
san nicola tremitische eilanden

Ontdek de vijf Tremitische eilanden, een paradijs voor natuurliefhebbers

Ten noorden van het schiereiland Gargano liggen de Tremitische eilanden. Dat zijn vijf eilanden waar zelden buitenlandse toeristen komen. Zonde, want deze autovrije stukjes Italië zijn een paradijs voor natuurliefhebbers.

Voor de Pugliese kust, iets ten noorden van het schiereiland Gargano, liggen de Isole Tremiti, oftewel: de Tremitische Eilanden. Elk jaar bereiken albatrossen vanuit Afrika deze eilanden om hier hun nesten te bouwen. Vroeger was dit de plek waar menig staatshoofd zijn vijanden naartoe verbande. Tegenwoordig is het vooral een onontdekt paradijs met kristalhelder water, ruige kliffen en verborgen baaien. Er zijn geen auto’s maar wel veel wandel- en fietspaden. Daarnaast is er volop gelegenheid om de onderwaterwereld te onderzoeken.

San Nicola

De Tremitische archipel bestaat uit vijf eilanden waarvan San Nicola het enige eiland is dat het gehele jaar door wordt bewoond. Dit eiland is ook het historische en religieuze centrum van de Tremitische Eilanden; het werd vernoemd naar het klooster en de monnik Nicolo die hier ligt begraven. Ook de kleindochter van Augustus, die vanwege haar losbandige levensstijl naar San Nicola verbannen werd is begraven op dit eiland. Haar tombe, Tomba di Giulia, kun je nog altijd bezoeken.

De bewoners bevinden zich vooral in het zuiden van het eiland, rondom de bootverbindingen in de plaatsjes Vasto, Termoli en Ortona.

San Domino

Het grootste eiland is San Domino, hier vind je ook het meeste toerisme. Grootschalig is dat toerisme trouwens allesbehalve; het bestaat uit niet veel meer dan een paar hotels, B&B’s en campings. Op San Domino vind je tientallen prachtige baaien, waarvan vele zeer indrukwekkend zoals Cala Matano, Cala Tramontana en Cala delle Arene.

Capraia en Pianosa

Wie houdt van kappertjes doet er goed aan een bezoekje te brengen aan het spectaculaire eiland Capraia, ook wel Caprara genoemd, dat vernoemd werd naar de veel voorkomende voorkomende Capparis spinosa, kappertjesplant. Pianosa is het meest afgelegen Tremetische eiland dat op ruim 20 kilometer afstand van de andere eilanden ligt. Dan heb je nog Cretaccio; dit rotsachtige eiland is erg klein.

De eilanden zijn dagelijks te bereiken vanuit de havens van Termoli, Vasto en Ortona. In het hoogseizoen wordt er ook vanuit de havens van Manfredonia, Viëste en Rodi Garganico gevaren.

 

Meer lezen over Puglia

beste restaurants van Lecce

10x onze leukste tips in barokstad Lecce

De leukste plekken in Lecce Jarenlang stond Lecce beter bekend als ‘het Florence van het zuiden’. Maar de stad die vol staat met barokke schoonheid, gezellige wijnwinkels en goede restaurants speelt zichzelf steeds beter in de kijker.  We geven je 10 tips

Read More »

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en laatste nieuwtjes uit Italië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!