Terug naar overzicht
pasta-soort

Welke pastasoort gebruik je voor welke saus?

De koningin onder de Italiaanse recepten zijn toch wel de pastagerechten. Niets zo Italiaans als een goede, verse pasta met een heerlijke saus. Toch hebben de Italianen ook hier een ware handleiding aan geplakt, want niet zomaar iedere pasta mag met iedere saus gemaakt worden.

Volgens de Italianen zitten daar een aantal ‘pasta wetten’ aan vast die absoluut niet overschreden mogen worden. Hoe zien deze regels er dan uit? We leggen het je uit. Laat je inspireren!

Welke pastasoorten zijn er?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten welke pastasoorten er überhaupt zijn. Je kunt deze onderverdelen in gedroogde pasta (pasta secca of pasta secca all’uovo’) en verse pasta (pasta fresca). Bij gedroogde pasta verspreidt de saus zich over de pasta, terwijl bij pasta met ei of verse pasta de saus wordt geabsorbeerd. Beide soorten zijn dan ook verkrijgbaar in allerlei vormen: spaghetti, tagliolini, penne, fusilli, tagliatelle, farfalle, orecchiette, orzo et cetera. Je onderscheidt ze in vorm: kort, lang, hol of geribbeld.

Welke pastasaus gebruik je bij welke pasta

Zoals eerder benoemd zijn er een aantal regels omtrent het kiezen van de combinatie van je pasta met pastasaus voor je recept. Bij een gerecht met een saus kies je eerder voor holle pasta of geribbelde pasta (pasta rigate). Daarbij worden deze pasta’s gevuld met een saus die goed hecht. Iedere pasta heeft dus specifieke eigenschappen die bij een bepaalde bereiding passen, denk aan:
  • Hoe fijner de saus, hoe fijner de pasta
  • Holle vormen zijn geschikt voor dikke sauzen
  • Platte of dunne pasta wordt geserveerd met dunne en gladde sauzen
  • Voor soepen bestaan er speciale pasta vormen die klein zijn en blijven drijven
Ter verbeelding zien die combinaties er zo uit:
  • Combineer stevige, dikkere pasta’s zoals fusilli of farfalle met een stevige saus zoals bolognese, room of pesto
  • Bij eierpasta, zoals tagliatelle of orecchiette hoort een subtiel romige saus, zoals carbonara.
  • Holle pastasoorten serveer je met sauzen die vlees, vis of groenten bevatten.
  • Bij lange, dunne pastasoorten, zoals spaghetti of tagliolini, past een fijne tomatensaus, zoals arrabiata.
BEKIJK OOK:
Dit artikel is in samenwerking met Jumbo tot stand gekomen.