Terug naar overzicht
Capri

Capri is zon, zee en villa’s… dit wil je hier zien en doen

Dit bezoek je op Capri

De celebritydichtheid is er hoger dan waar ook ter wereld: Capri. Op de krappe tien vierkante kilometer is de kans dat je een Oprah, Mariah of Tom tegenkomt groter dan in de heuvels van Hollywood. Wat is het dat beroemdheden trekt aan dit Italiaanse isola? Is er nog wel iets authentiek? Fotograaf Sofie gaat voor ons opzoek. 

Het autoluwe Capri bestaat grofweg uit twee delen: Capri (het oosten van het eiland) en Anacapri (het westen). Beide prachtig. En beide het beste begaanbaar op een elektrische fiets of klassieke Vespa. Het eiland mag dan slechts twee handenvol aan vierkante kilometers beslaan, er is genoeg te ontdekken voor een goedgevulde vakantie. 

Grotta Azzurra  

Sofie begint op het westen van het eiland, Anacapri, het gedeelte dat als rustig wordt bestempeld. Toch vind je hier de bekendste toeristische van het isola: de Grotta Azzurra, oftewel Blauwe Grot. Het zeewater in deze grot heeft door reflectie van het zonlicht een spectaculair blauwe kleur. Al in de oudheid dobberden hier Romeinen, waaronder keizer Tiberius – later werden er resten van antieke beelden gevonden waaruit bleek dat in de grot nimfen werden vereerd. De Grotta Azzurra is enkel vanaf zee te bereiken. In de belangrijkste haven van het eiland, Marina Grande, kun je de boot pakken richting de befaamde, blauwe grot.   

Het levenswerk van Axel Munthe 
Een andere trekpleister die Sofie bezoekt is Villa San Michele, het levenswerk van de Zweedse arts en auteur Axel Munthe (1857–1949). Villa San Michele herbergt een belangrijke kunstcollectie, waarvan het merendeel van Romeinse, Etruskische of Egyptische afkomst is. Munthe koos de stukken zowel vanwege hun schoonheid als hun symbolische betekenis. Een daarvan is de legendarische 3200 jaar oude sfinx – voor de Egyptenaren de ‘wachter van de zon’ – die je op menig ansichtkaart van Capri terugziet. Het museum is omringd door een indrukwekkende tuin, die de titel van ‘mooiste tuin in Italië’ op zijn naam heeft staan. Munthe wilde dat de tuin als een Griekse tempel zou voelen: open voor wind, licht en het geluid van de zee. Tip: proef bij Café Casa Oliv, op het dakterras van de villa, de torta caprese, met chocolade en amandel, en torta anacaprese, met citroen. Gebakjes waar beide delen van het eiland om bekendstaan. 

Paleis van een hotel 
Van de villa van Munthe koerst Sofie naar een andere fotogenieke highlight: Capri Palace. In 1961 onderging het hotel – dat toen nog Europa Palace heette – een grondige renovatie onder leiding van Gianfranco Frattini. Toen het in 1975 in handen kwam van de 23-jarige Tonino Cacace kreeg het hotel de looks en de naam zoals we het vandaag de dag kennen. Capri Palace staat bekend om zijn mediterrane design met veel blauw en wit, een schat aan kunst én zijn geweldige (sterren)restaurants. Schuif ’s avonds aan bij Il Riccio, dat direct aan het strand ligt, voor een bordje met vers gevangen vis.

Ceramica Caprese & Casa Rossa 

Wie Capri bezoekt, komt het overal tegen: keramiek. En dan in het bijzonder keramiek in de vorm van zee-egels. Overal waar je kijkt, zie je deze handgemaakte kunstwerkjes: in hotels, restaurants, bars. Een van de ateliers waar dit handwerk vandaan komt, is Ceramiche Tavassi (Via Giuseppe Orlandi, 129). Hier zie je de keramisten live aan het werk. Een mooier souvenir kun je niet meenemen naar huis. Even verderop, in dezelfde straat, vind je Museo Casa Rossa. Dit architectonisch hoogstandje is tussen 1886 en 1899 door de excentrieke Amerikaanse Kolonel John Clay MacKowen gebouwd. Casa Rosso heeft – zoals de naam al doet vermoeden – een schitterend rood exterieur en een even zo mooi interieur. Een toegangskaartje kost 3,50 euro. En als je dan toch door de straatjes van Anacapri slentert, vergeet dan niet de mooie modewinkeltjes binnen te wandelen, waar je onder andere Bottega Capri vindt. Dit zaakje is gespecialiseerd in traditionele, handgemaakte sandaaltjes, ook wel zabattigli genoemd. 

Gepeperde rekening 
Haal voor het oosten van het eiland je wandelschoenen én creditcard maar uit de koffer: hier vind je diverse wandelpaden met schitterende vergezichten die leiden naar chique lunchclubs. Zo kun je vanuit Capri een tocht van zo’n twintig minuten naar Belvedere Tragara maken. Hier heb je geweldig zicht op de rotsen van Faraglioni. Van daaruit daal je vervolgens in vijftien minuten af naar restaurant en strandtent Da Luigi ai Faraglioni of La Fontelina. Beide plekken zijn voor de lunch geopend en werken met dezelfde formule. Een bordje pasta kost het nodige, maar dan heb je wél uitzicht waar je U tegen zegt. Sofie’s favoriet is Luigi ai Faraglioni dat net een tikkeltje mooier ligt onder de imposante rotsformatie.

Strandtip

Tussen Faraglioni en La Fontelina is een klein, publiek rotsstrandje en gratis te bezoeken. Een prima plek om uit te buiken na je lunch, of bij te komen na je wandeling. Neem er een verfrissende duik – houd hierbij wel rekening met een kleine klauterpartij vanwege de rotsen.

Via Krupp 
Bij La Fontellina kun je de shuttle bootservice naar Marina Piccola nemen. Het tochtje – kort maar prachtig – duurt 30 minuten en kost € 6 per persoon. Vanaf Marina Piccola wandel je in zo’n tien minuten naar Giardini di Augusto, een schitterende tuin met gratis toegang. In de tuin heb je zicht op, en toegang tot, de Via Krupp, een historische voetweg die is uitgehouwen in de Monte Castiglione. Het pad dankt zijn naam aan Friedrich Alfred Krupp, die het in 1900 liet aanleggen om sneller van zijn vaste verblijfplaats – Hotel Quisisana – naar Marina Piccola te kunnen afdalen, waar zijn schip voor anker lag. De Via Krupp is 1.346 meter lang, drie meter breed, telt acht haarspeldbochten en heeft een hoogteverschil van zo’n honderd meter. Daarmee is het een populaire attractie. Via Krupp kent echter ook zijn nadelen. Het pad moet regelmatig gesloten worden wegens veiligheidsoverwegingen; meer dan eens zijn rotsblokken naar beneden gekomen.

Mysterieuze geur 
Een bezienswaardigheid die wél altijd open is, is Profumeria Carthusia. In dit parfumhuis wordt het bekende parfum van Capri geproduceerd. De geschiedenis van Carthusia gaat terug naar 1380. De legende gaat dat de kloosteroverste van het Karthuizerklooster van St. James verrast werd door een bezoek van koningin Joan van Anjou. Hij zocht een boeket met de mooiste bloemen van het eiland uit en legde ze drie dagen in water. Toen hij de bloemen weg wilde doen, merkte hij de mysterieuze geur op die overbleef. De monnik, gespecialiseerd in alchemie, traceerde de geur naar Garofilium Silvestre Caprese, en zo was het eerste parfum van Carthusia geboren. Vandaag de dag heeft het parfumhuis een eindeloze collectie, met geuren voor ieders smaak. Wat ook heerlijk ruikt, is de koffie op het terras van het nabijgelegen Grand Hotel Quisisana. De ideale plek om vanachter je zonnebril het spektakel van voorbijgangers te aanschouwen. Slenter in Anacapri door de oude borgo en duik de Via Le Botteghe in voor de mooiste, kleine boetiekjes.

Faro di Punta Carena 

Sofie sluit haar bezoek aan Capri af bij Faro di Punta Carena, een actieve vuurtoren op zo’n drie kilometer van Anacapri. De toren werd in 1866 gebouwd en is de een-na-grootste in Italië (de grootste staat in Genua). Bezoek Faro di Punta Carena aan het eind van de dag, rond zonsondergang. Dan is het er magisch. Onderaan de vuurtoren ligt het terras van Lido del Faro, een bohemien beachclub direct aan zee. Een geweldige plek om de dag af te sluiten. Dus of je nu aan een koffie in een vijfsterrenhotel nipt, of een wandeling maakt door natuurschoon: Capri is schitterend. Daar moeten we Oprah, Mariah en Tom toch echt gelijk in geven. Entree € 10, villasanmichele.eu 

Slapen  

Capri Palace 
In zijn huidige staat sierde Capri Palace al meer dan eens een tijdschriftcover. Wij snappen wel waarom; elk hoekje in het hotel is een lust voor het oog en aan alle details is gedacht. Capri Palace telt onder meer 4 restaurants, waarvan er 2 met Michelinsterren zijn bekroond, een wellnessruimte en 68 luxueus ingerichte gastenkamers. capripalace.com

Doen

Bootje huren 
Huur in Marina Piccola een bootje inclusief schipper om de Blauwe Grot te bezoeken. Vanaf € 80 voor twee uur, capriblueboats.com  

Monte Solaro 
Naar het hoogste punt (589 m) van het eiland? Pak dan de kabellift op de Monte Solaro en geniet van een schitterend panorama. De ingang van de lift is aan het Piazza Vittoria in Anacapri en in 12 minuten sta je op de top. € 12 voor een retourticket

Eten 

Le Grottelle 
Een van de weinige traditionele, lekkere en betaalbare trattoria’s van het eiland. Via Arco Naturale 3 

Café Casa Oliv 
Café van Hotel Villa San Michele. Bestel hier de torta caprese. Viale Axel Munthe 34, Anacapri 

Il Riccio  
Restaurant van Hotel Capri Palace dat direct aan zee ligt. Vis bestellen is hier obligaat. Via Gradola 4, Anacapri 

Lido del Faro 
Dé plek voor een aperitief met zonsondergang, nadat je de vuurtoren op dit punt van het eiland hebt bezocht.

Reizen 

Afstand Utrecht – Capri 1.850 km
Vanuit Nederland vlieg je in een kleine tweeënhalf uur, direct naar Napels. Vanuit Napels gaan er verschillende boot- en ferrydiensten naar Capri, variërend van 45 minuten tot anderhalf uur. Met de auto rij je in zo’n twintig uur naar Napels. Je moet je auto echter wel op het vasteland achterlaten. Fotografie: Sofie Delauw

Meer over Capri