Terug naar overzicht

Aubergine met linzen en basilicum

De Britse Nigel Slater is een bekend kookboekenauteur, culinair journalist en tv-presentator. Hij heeft een blijvende fascinatie voor kerstmis en de wintermaanden. Zijn voorliefde voor dit seizoen en de bijhorende gerechten en folklore heeft hij op papier weten te zetten.

In Culinair winterdagboek, een bijzondere combinatie tussen een kookboek en een dagboek, loodst Slater je met zijn verhalen en tongstrelende recepten door het donkere seizoen. Met veel aandacht voor de Italiaanse keuken.

Dit recept komt uit:

MEER VEGA RECEPTEN:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 2 grote of 4 kleine aubergines
  • 6 eetl. olijfolie
  • een citroen
  • 2 uien, middelgroot
  • 4 tenen knoflook
  • 8 takjes tijm
  • 6 takjes rozemarijn
  • 200 g kastanjechampignons
  • 400 g le puy- of andere kleine linzen
  • 250 ml slagroom
  • 3 eetl. peterselie, fijngesneden
  • een flinke handvol basilicum
  • 75 g parmezaan, geraspt

Preparation

  • 1Snijd de aubergines over de lengte doormidden, kerf een ruitpatroon in de snijvlakken en kerf ook het vruchtvlees diep in, de schil moet onbeschadigd blijven. Leg de halve aubergines op de schilkant op een bakplaat, besprenkel ze royaal met olijfolie en bestrooi ze licht met zout en peper.
  • 2Knijp de citroen over het vruchtvlees uit. Zet de bakplaat op een flinke afstand van de goed verhitte grill in de oven en laat de aubergine diep goudbruin worden. Het vruchtvlees moet gaar en zijdezacht zijn.
  • 3Pel de uien en snijd ze grof. Verhit de overgebleven olijfolie in een ondiepe pan, roer de uien erdoor en laat ze op halfhoog vuur smoren. Pel de knoflook, hak de tenen fijn en roer ze door de uien. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Ris ook de naaldjes van de rozemarijn, hak ze fijn en roer ze met de tijmblaadjes door ui en knoflook.
  • 4Snijd de champignons in vieren en roer ze door het ui-mengsel. Breng op smaak met zout en een beetje zwarte peper en laat alles heel zachtjes op laag vuur smoren met het deksel schuin op de pan. Laat de linzen in een pan met kokend water in circa vijftien minuten beetgaar koken, voeg circa vijf minuten voor het einde van de kooktijd zout toe.
  • 5Giet de linzen af en roer ze door het mengsel van ui en champignons. Giet de room erbij, breng hem aan de kook en schep de peterselie, de in reepjes gescheurde basilicumblaadjes en de geraspte parmezaan erdoor en proef of het gerecht goed op smaak is.
  • 6Serveer de linzen in ondiepe kommen of op borden en zet er een halve aubergine bovenop, of twee als het kleine exemplaren zijn.