Terug naar overzicht

La Befana: het traditionele Italiaanse kinderfeest

In de wintermaanden zijn wij in Nederland druk bezig met Sinterklaas en kerst. Kerstmis wordt natuurlijk gewoon in Italië gevierd en in sommige regio’s Sinterklaas. Rondom Driekoningen vieren de Italianen nog een ander kinderfeest, namelijk La Befana.  

La Befana komt langs in de nacht van 5 op 6 januari om de sokken van de Italiaanse kinderen te vullen met snoepgoed. Het feest vindt plaats tijdens Driekoningen. Stel je La Befana voor als een lieve ‘oma-heks’. Op haar bezemsteel vliegt ze rond in een oude jurk en brengt alle kinderen snoepjes. Wat dat betreft kun je haar een beetje vergelijken met Sinterklaas. Het grote verschil tussen Sint en La Befana, is dat deze dame niet gezien wordt als een beroemdheid en dat kinderen haar zelfs een beetje eng vinden. Ook geeft La Befana geen cadeautjes, maar alleen snoep.

Lekkers in je sok

Via de schoorsteen komt La Befana de huizen binnen en en stopt ze de lekkernijen in de sokken van de kinderen. De kerstsokken van de Kerstman en het snoepgoed van Sinterklaas worden met dit kinderfeest dus gecombineerd.

Ben je stout geweest?

Van Sinterklaas krijg je de roe als je stout bent geweest. Deze heks heeft hier iets anders op bedacht. In je sok vind je ’s morgens kolen als je je niet goed hebt gedragen. Leuk weetje: in Italië zijn er rondom La Befana snoepjes te koop die lijken op kolen. Ze krijgen dus vaak geen echte kolen, maar deze lekkernij als grapje.

BEKIJK OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!