Terug naar overzicht
Cilento Amalfikust De Smaak van Italië

Aan tafel in Cilento

Een van onze favoriete plekken in Italië is Cilento, een ruige kuststreek ten zuiden van Napels – niet te verwarren met de populaire Amalfikust net erboven. Dit vrijwel onbekende gebied is een oase van rust en nog hartstikke puur, met name de keuken. De bewoners kloppen zichzelf maar al te graag op de borst vanwege hun buona tavola. En dat is meer dan terecht, als je het ons vraagt.

Tekst: Joëlle Edwards
Fotografie: Sofie Delauw

Het is haast onmogelijk om Cilento kort en bondig te beschrijven, de omgeving is zo ontzettend veelzijdig. De verlaten baaitjes aan de smaragdgroene zee zijn adembenemend. Het nationale park Cilento, Vallo di Diano e Alburni, dat de regio voor een groot deel beslaat, barst van de geweldige natuur en bemachtigde daardoor in 1998 een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook het dorpje Paestum staat op deze lijst vanwege zijn prachtige Griekse tempels en ruïnes – vergeet niet om hier ook de Byzantijnse kerk aan het Piazza Basilica te bezoeken. Maar naast genieten aan de stranden, wandelen door de natuur en cultuur snuiven, kun je hier (vooral!) ook je culinaire hart ophalen. Koken vormt namelijk een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Cilento. Of het nu gaat om het ontbijt of diner, elke inwoner kan een mooie maaltijd bereiden. Ook de jongere generaties. De liefde voor het pure koken wordt ze met de paplepel ingegoten. Iedereen kan er met zijn ogen dicht nog een echte caponata cilentana (een traditioneel groentegerecht) in elkaar flansen. En het mooie is: de Cilentanen delen maar al te graag hun culinaire tradities met je. Wie dit gebied bezoekt, zal de weegschaal dus even moeten vermijden.

Bolletjes mozzarella

Te beginnen met de liefhebbers van mozzarella; voor hen is het gebied rondom Paestum een walhalla. Hier produceren ze namelijk de échte buffelmozzarella, of beter gezegd de mozzarella di bufala campana. Een van de oudste buffelboerderijen in de ogmeving is die van de familie Barlotti. Zij runt het bedrijf al sinds het begin van de twintigste eeuw. Tegenwoordig staan de drie broers Enzo, Rafaelle en Gaetano aan het roer, ieder met zijn eigen taak. Gaetano is de gastheer, hij laat ons vandaag proeven van die beruchte mozzarella van Barlotti. Gaetano typeert de Zuid-Italiaanse man: het duurt even voordat hij je in vertrouwen neemt, maar eenmaal los, weet je binnen no time alles over het reilen en zeilen van de boerderij. Hij vertelt ons hoe mozzarella echt moet smaken én ogen, met een witte, porseleinen huis en bestaande uit zachte lagen. De ricotta volgens familierecept is eveneens tongstrelend. Even geen zin in kaas? Dan kun je je ook te goed doen aan buffelvlees, -ijs en yoghurt of de producten van het land, zoals verschillende wijn, pasta en freselle (knapperige broodjes). En dit alles met uitzicht over het erf en de tempels van Paestum.

Oma Sceppa

In de schaduw van de tempels bevindt zich het legendarische restaurant Nonna Sceppa, onze volgende stop en een echte aanrader! In 1969 begon oma Sceppa haar restaurant en sindsdien is er zowel aan het interieur als ik de keuken weinig veranderd. Denk aan eenvoudige, pure gerechten bereid met verse ingredienten van hoge kwaliteit en veelal geproduceerd op eigen grond. Inmiddels zwaait nonna dan wel niet meer de scepter in de keuken, ze houdt nog altijd een oogje in het zeil vanuit haar stoel naast de pizzaoven. Er werken louter vrouwen in de keuken: haar twee dochters dragen de zorg voor de primi en secondi en haar schoondochter neemt de dolci onder haar hoede. Zoon Rafael, die dankzij zijn postuur ook wel ‘Big Raf’ wordt genoemd, serveert samen met nonna’s kleinkinderen de gerechten uit. De locals schuiven hier graag aan. Op zondag zijn ze keurig gekleed om samen met familieleden te genieten van een uitgebreide maaltijd.

Eten in de toren

In het dorpje Giungano, even verderop, vinden we nog het authentieke Italië. Het dorp telt ongeveer 1.200 inwoners, waarvan de meeste de pensioenleeftijd gepasseerd zijn. Er zijn een paar mooie verlaten palazzi, waardoor het lijkt alsof hier de tijd heeft stilgestaan. De enige bar in Giungano is La Torretta, ontdekken we. Eigenaar Vicenzo, die zijn oude Fiat 500 steevast voor de deur parkeert, runt dit eetcafé samen met zijn vrouw Anna. Zelf wonen ze ook in de toren, waar ze soms gasten aan hun keukentafel laten eten. In dez omermaanden helpen de kinderen een handje mee en ook hier gaat er geen dag voorbij zonder dat nonna vanuit haar luie stoel alles in de gaten houdt. Je drinkt een Aperol of Campari Spritz en geniet van Anna’s kookkunsten tegen een zeer schappelijke prijs, met bovendien een geweldig uitzicht. Als Vicenzo dan ook nog met een vogel op zijn schouder een praatje komt maken, waan je je in een film van Fellini.

Richting kust

Onze laatste halte is Marina di Ascea, een rustig stadje aan zee dat tot leven komt in de zomer. Dan vindt namelijk in Italië een natuurlijk migratie plaats: vanuit het warme binnenland en de bloedhete steden trekken Italianen massaal naar de kust. Zo ook naar cilento, dat vooral populair is onder Napolitanen. In de jaren zestig was het onder hen gebruikelijk om je televisie mee te nemen naar het strand. Lekker in je Speedo tv-kijken. Inmiddels blijft de televisie thuis, maar de strakke zwembroek gaat nog altijd mee in de kofferbak. In het voor- en najaar zijn badgasten nauwelijks aanwezig en heb je het strand soms helemaal voor jezelf. Op het meest zuidelijke puntje van Marina di Ascea vind je Ristorante la Scogliera, dat volgens ons ook het paradijs genoemd mag worden. La Scogliera ligt pal aan het kristalheldere water, op het strand. Houten vlonders zorgen ervoor dat je schoenen niet vol zand lopen en je dus zorgeloos kunt nippen aan een cocktail. Geniet er van een verrukkelijke maaltijd, traditioneel bereid met uitsluitend lokale producten. Tel daar de ondergaande zon bij op en je snapt de bijnaam. Nu we erover nadenken, kunnen we de hele regio, die bol staat van dit soort pareltjes, eigenlijk wel onder die noemer scharen…

Cilento Amalfikust

Eten

Nonna Sceppa in Capaccio
Het menu van Nonna Sceppa bestaat voornamelijk uit vis, als een frisse salade met puntarelle (cichoreivariant) en ansjovis. Wij vonden de polpette al sugo met artisjokken, kaas en een rijke saus van de lokale San Marzano-tomaten niet te versmaden. Reserveren is ten zeerste aan te raden. Via Laura 45, Capaccio

Barlotti in Paestum
Geniet van mozzarella, terwijl je uitkijkt over het boerenerf van het bedrijf. Een unieke ervaring om ter plekke versbereide mozzarella te eten. Er hangt een ontspannen sfeer op het landgoed. Wij raden aan om ’s ochtends een toer door het productieproces te boeken, gevolgd door een heerlijk ontbijt met buffelmelk en ricottataart met chocola of een lunch op het terras. Via Torre di Paestum 1, Paestum

La Scogliera in Marina di Ascea
Het dagelijkse menu van La Scogliera bestaat uit lichte gerechten zoals insalata di baccalà (salade van stokvis) en gemarineerde ansjovis, met een hint van pepers en verse munt. Neem vervolgens een verse pasta met zeevruchten, vergezeld van een lokale witte wijn en een citroensorbet als digestief. Via Porticello, Ascea

La Torretta in Giungano
Heerlijk eten in de toren van Anna en Vicenzo. Neem vooraf de insalata caprese of de caponata. Aanraders op de kaart zijn verder de boerenpizza, courgettebloemen en gerookte scamorza (favoriete kaas op traditionele familiefeestjes hier). Hun zelfgemaakte olijfolie, wijn, groenten en taart zijn eveneens verrukkelijk. Piazza Vittorio Veneto 5, Giungano

Cilento Amalfikust

Slapen

Domus Laeta in Giungano
Domus Laeta is gevestigd in een geweldig pand uit de zeventiende eeuw. Het hotel beschikt over tien kamers, een panoramisch zwembad en een historische bibliotheek, van waaruit een klein trapje naar een terras leidt waar je geweldig uitzicht hebt. Op aanvraag kun je er ook dineren met de specialiteiten uit de streek. Via Flavio Gioia 1, Giungano

Palazzo Belmonte in Santa Maria di Castellabate
Eens was Cilento grotendeels in handen van de prins van Belmonte. De titel bestaat nog steeds, maar de prins heeft inmiddels wel een groot deel van zijn grond verloren. Op zijn huidige landgoed is het mogelijk om te overnachten. En dat doen we met alle plezier: denk aan een zwembad, panoramisch terras, tuin vol palmbomen, mooi restaurant en slapen in een prinselijk paleis. Via Senatore Manente Comunale 22, Santa Maria di Castellabate

Reizen

Afstand Utrecht – Cilento ca. 1950 km

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Napels, waar je vanaf Amsterdam en Brussel in ongeveer 2,5 uur rechtstreeks naartoe vliegt. Vanaf de luchthaven is het ongeveer 1,5 uur rijden naar Capaccio, in het noorden van Cilento. Om het gebied te verkennen is het ten zeerste aan te raden een auto te huren.

Toch naar de Amalfikust?

Wil je na het lezen van dit artikel tóch ook nog naar de Amalfikust? Lees dan even dit artikel.