Terug naar overzicht
Amalfikust

Romantische baaitjes, zon in Sorrento aan de Amalfikust

Over Sorrento en de Amalfikust

Aan de Sorrentijnse kust en de Amalfikust in Campanië vind je prachtige flora, romantische baaitjes en heel veel zonuren. De mooiste route door dit gebied hoef je niet zelf uit de stippelen; de slingerende provinciewegen voeren je vanaf Napels verder zuidwaarts langs adembenemende vergezichten en pittoreske dorpjes met elk hun eigen karakter en culinaire specialiteiten.

Onder in de Baai van Napels ligt het kleine schiereiland van Sorrento, vernoemd naar de mondaine badplaats aan de noordkust, waar je na een uurtje rijden over de provinciale weg vanzelf uitkomt. In het historische centrum van Sorrento kun je heerlijk rondstruinen en winkelen in de smalle zijstraatjes van de Corso Italia, de hoofdstraat van de stad. Vanaf het Piazza Vittoria heb je een prachtig uitzicht over de baai. Het plein is vooral ’s avonds een aanrader, wanneer je er de zon in de zee kunt zien zakken. Na zonsondergang is de haven the place to be. Hier komen de dorpsbewoners elke avond bijeen voor de passeggiata, de avondwandeling.

AmalfikustTwee golven

De provinciewegen langs de kust van het schiereiland tot Salerno worden de mooiste wegen op aarde genoemd. Vanaf Sorrento leidt de Strada Statale je langs citroenbomen, wijn- en olijfgaarden en bloementuinen naar Sant’Agata sui Due Golfi , waar de Golf van Napels en de Golf van Salerno elkaar ontmoeten. Aan de rand van dit dorp ligt boven op een bergtop het benedictijnse klooster Belvedere del Deserto, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het schiereiland van Sorrento, de Golf van Napels en Salerno.

Welgevormde Amalfitanen

De talloze citroenbomen in dit gebied hebben ’s werelds beste citroenen aan hun takken hangen. De vruchten zijn befaamd vanwege hun knalgele, aromatische schil en sappige vrucht. Ze zijn zo mooi ovaal, dat ze in de volksmond ‘sfusati amalfitani’ worden genoemd, welgevormde Amalfitanen. Hun geheim? De vele zonuren en de bescherming van de hoge rotsen aan de ene kant en een zeebriesje aan de andere kant. De citroenen worden een aantal keer tussen februari en oktober (met de hand!) geoogst. In deze perioden is het gebied doordrongen van een frisse citroengeur. Al eeuwenlang weet men de gele vruchten uit Amalfi te waarderen. In de middeleeuwen haalden marktlooplui ’s winters sneeuw uit de hoge bergen. Ze sloegen het ijs op in grotten en verkochten het in de zomer, overgoten met vers citroensap, aan rijke inwoners en toeristen. Tegenwoordig zijn de citroenen niet meer weg te denken uit de regionale keuken. De zure vrucht komt terug in visgerechten, dressings, zoete lekkernijen en natuurlijk in de wereldberoemde citroenlikeur limoncello. In Campanië vind je zelfs koffiebars die caffè al limone serveren.

Positano: verticaal vissersdorp met glamour

Aan de zuidkant van het Sorrentijnse schiereiland ligt het wonderschone Positano, het ‘officiële begin’ van de Amalfikust. In het dorpje staan gekleurde huisjes ogenschijnlijk op elkaar gestapeld, waardoor het de bijnaam paese verticale heeft gekregen. ‘Alleen de zee is hier horizontaal’, schreef de negentiende-eeuwse schrijver Astolphe de Custine over het dorp. Positano behoort met zijn pleinen, smalle straatjes, kleurrijke palazzi en de betoverende koepel van de Santa Maria Assunta tot de parels van de AmalfikustAmalfikust. Hoewel Positano van oudsher een vissersdorp is, vind je er ook een flinke dosis glamour. Het dorp wordt internationaal geprezen om zijn fraaie, lokale mode. Zoals de handgemaakte sandaaltjes waar Jacqueline Kennedy fervent liefhebber van was. Je koopt ze onder meer bij Costanzo Avitabile (Piazza Amerigo Vespucci 15), waar ter plekke een unieke slipper voor je wordt gemaakt.

Grote zeemacht en kleine vissersdorpen

La costiera amalfitana is zoals de naam al doet vermoeden vernoemd naar het plaatsje Amalfi. In de middeleeuwen behoorde Amalfi tot de vier grootste zeemachten van Italië. De bewoners verdienden de kost met handel in onder andere goud, specerijen en zijde. Het welvarende verleden van Amalfi vind je nog overal in de stad terug. Met als hoogtepunt de Dom van Sant’Andrea, een waar meesterwerk van Amalfitaanse gotiek dat hoog boven de huisjes van de stad uitsteekt. Ook de zoetekauw kan in Amalfi zijn hart ophalen, en wel bij Andrea Pansa 1830. In deze pasticceria pal naast de dom eet je de lekkerste dolci gemaakt van de wereldberoemde citroenen.

Rustige vissersdorpjes
Ondanks dat de Amalfikust zeer in trek is bij toeristen, zijn er toch rustige dorpen waar de authentieke visserscultuur nog altijd een hoofdrol speelt in het dagelijks leven. Zoals bijvoorbeeld in Cetara, een piepklein, schilderachtig dorpje waar gekleurde bootjes dagelijks verse vis aan wal brengen. Hoewel het kleine dorp inmiddels groot is geworden in de productie van ingeblikte ansjovis en tonijn, heeft het zijn oorspronkelijke karakter behouden. Cetara kun je niet verlaten zonder de lokale specialiteit te hebben geproefd: colatura di alici, een garum (vissaus) gemaakt van ansjovis die vis- en pastagerechten een intense smaak geeft.

Eten

  • Trattoria Da Gemma, Amalfi
  • Ristorante Il Calajanara (in Hotel La Conza Azzurra), Conca dei Marini
  • Hotel Il San Pietro, Positano

Slapen

  • Residenza del Duca, Amalfi
  • Hotel Belvedere, Conca dei Marini
  • Grand Hotel Cocumella, Sorrento

Reizen naar Sorrento & de Amalfikust

Boek je vakantie naar Italië bij ons! Bekijk ons reisaanbod:

Je kunt dit gebied het beste verkennen met een (huur)auto. De afstand van de populaire kustroute van Napels via Sorrento tot Salerno (via de SS18, de SS145 en de SS163) is circa 121 kilometer. Transavia en Easyjet vliegen vanaf Amsterdam in ongeveer 2,5 uur rechtstreeks naar Napels. Fotografie: Adriano Bacchella

Meer over de Amalfikust