Reis door Dante’s 'Goddelijke Komedie' in 18 korte video's op YouTube
Terug naar overzicht
Florence Santa Croce Dante

Reis door Dante’s ‘Goddelijke Komedie’ in 18 korte video’s op YouTube

2021 is het jaar dat Dante zevenhonderd jaar geleden stierf. Dit Dante-jaar wordt op meerdere manieren gevierd. Zo brengen Nederlandse acteurs zijn beroemde Goddelijke Komedie tot leven in 18 video’s op YouTube.

Het Italiaans Cultureel Instituut (Istituto Italiano di Cultura) herdenkt het 700ste sterfjaar van Dante Alighieri met een eigentijdse bewerking van La Divina Commedia. Nederlandse acteurs brengen Dante’s beroemde middeleeuwse allegorie op de wereld verhalend voor het voetlicht op video. De bloemlezing in 18 afleveringen bevat hoogtepunten uit De Goddelijke Komedie. Elke video van ongeveer 5 minuten is als afzonderlijke episode te zien. De videobloemlezing is gratis te zien op YouTube.

Op elk moment te bekijken

De korte, laagdrempelige teksten uit De Goddelijke Komedie op YouTube kun je op elk moment en in elke volgorde bekijken. Alle episodes beginnen met een inleiding, waarna de acteurs je meenemen in een opzichzelfstaand verhaal. Zo beleef je Dante’s reis door de Hel, door de Louteringsberg en naar het Paradijs intens en indringend. De allesomvattende thematiek in het filosofische verhaal doet je beseffen hoe deze middeleeuwse visionaire dichter levensvraagstukken van alle tijden wonderbaarlijk scherpzinnig, beeldend en met zeggingskracht wist over te brengen. Ook nu nog halen we levenslessen uit zijn kosmische universele werk en blijft het 14e eeuwse La Divina Commedia een bron van inspiratie, voor reflectie en voer voor discussie.

Toegankelijke videoserie

Elke aflevering geeft aanleiding tot overpeinzing en bezinning. Namens de acteurs die meewerkten aan de videobloemlezing zegt Hans Daalder: ‘Het was een intense ervaring, je kruipt onder de huid van Dante. Dit project brengt ons in uniek contact met Dantes meesterwerk uit de 14e eeuw.’

Bekijk de Dante video's op YouTube

BEKIJK OOK: