Terug naar overzicht
Friuli Triest

Ontdek de onbekende regio Friuli Venezia Giulia

Mensen vragen me weleens of ik een leuke regio in Italië weet die niet zo toeristisch is, maar wel van alle gemakken is voorzien en niet te ver weg is. Dat is hetzelfde als iemand me vraagt waar je in Italië ‘lekker kunt eten’. Weemoedig schud ik dan mijn hoofd. Toch geeft het me ook de gelegenheid om mensen te vertellen over de wat onbekendere regio’s. Regio’s die, om welke reden dan ook, niet of minder op het netvlies van de gemiddelde toerist staan. Friuli Venezia Giulia is zo’n regio.

Ik heb een zwak voor regio’s die aan de rand van een land liggen. Vaak worden ze door de gemiddelde toerist meer gebruikt om naar de plaats van bestemming te komen, maar meer ook niet. Het mooie van dergelijke regio’s is de vermenging van de verschillende culturen door de jaren heen. De regio heeft een eigen identiteit, die anders is dan een gemiddelde Italiaanse identiteit. Speaking of which: is er eigenlijk sprake van een gemiddelde Italiaanse identiteit?

Goed, Friuli dus. Deze regio ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan Veneto, Oostenrijk, Slovenië en de Adriatische zee. De amateurgeografen onder ons weten nu genoeg, denk ik zo. De hoofdstad Triëst (trema niet vergeten) is een levendige havenstad, waar de koffiecultuur meer dan waar dan ook in Italië aanwezig is. De levendigheid van de stad is zeer aanstekelijk: er zijn veel piazze om even een bakkie te doen en ook op culinair vlak word je verrast. Triëst, eigenlijk de hele regio, kent namelijk drie grote culinaire stromingen: Europees, Venetiaans en Slavisch. Wees gerust, als je een pasta bolognese wilt, krijg je die. Aan de andere kant: probeer het cicchetti-concept (verschillende kleine hapjes) eens, of de boreto alla graisana, of de cjarsòns.

Ook op het gebied van de wijnen staat Friuli haar mannetje. Wijnhuizen als Tercic en Masi produceren pareltjes, waarbij het ziltige van de zee mooi vermengd wordt met het robuuste van het berglandschap. Voor de zonaanbidders is Lignano aan te bevelen. Deze kustplaats heeft voldoende uitgaansgelegenheden, maar is vooral bekend om haar mooie zandstranden. Op zich goed om te weten, daar Friuli veel kiezelstranden kent en dat ligt niet zo lekker. Voor de zeevaarders en duikers onder ons is Friuli trouwens helemaal het einde. Met zo’n 23 havens en maar liefst 15.000 aanlegplaatsen kunnen de kapiteins hun gang gaan. Voor duikers is er het reservaat Miramare. Het is het oudste van Italië. Samen met een gids kun je hier de wondere wereld onder de zeespiegel bekijken. Klinkt fantastisch, toch? Niet voor mij overigens, ik ben meer een landrot.

Dan de natuur in Friuli: adembenemend mooi. De Fusine-meren zijn mijn persoonlijke favorieten. Te midden van de natuur, de rust, het water en het natuurgebied van herten, reeën, lynxen en beren. Zelfs je mobiel wordt er rustig van. De actievelingen onder ons kunnen helemaal los in het Tarvisogebied, waar extreme sporten en excursies georganiseerd worden. Leuk voor hen, niks voor mij. Maar het geeft wel aan dat Friuli een regio is met vele mogelijkheden, voor ieder wat wils. Voor mij een regio die nog niet op waarde wordt geschat, zeker niet op het gebied van eten en drinken. Een leuke regio? Die bestaat niet in Italië, het land heeft enkel fantastische regio’s. Zoals Friuli Venezia Giulia. Ciao, Mark