Terug naar overzicht
tenuta il castelletto familie Lothmann

Ik Vertrek familie Lothmann runt een glamping in Piemonte

Wij vragen Nederlandse families die huis en haard verlaten wat het betekent om een B&B of agriturismo te beginnen in Italië. De familie Lothman verruilt Oegstgeest voor Asti (Piemonte). Dit zijn hun ervaringen en tips.

Stiekem dromen we er allemaal wel eens van. Nederland voorgoed verruilen voor Italië, waar het leven goed lijkt, de zon schijnt en het eten lekker is. Het aantal B&B’s en agriturismi is de afgelopen vijftien jaar in Italië niet voor niets bijna verdubbeld. Maar wie graag naar het succesprogramma Ik Vertrek kijkt, weet: emigreren is meer dan met een glas valpolicella neerstrijken onder een begroeide pergola.

Prachtig uitzicht over het glooiende landschap

Dicht bij steden als Turijn en Milaan, op een uurtje van de kust, nog niet te toeristisch én in één dag te rijden vanuit Nederland. In Piemonte vinden Fijtje en Michael in 2015 de ideale bestemming voor hun glamping. ‘We hadden duidelijk voor ogen wat we wilden en hoeveel tenten we nodig zouden hebben om hier goed van te kunnen leven. Na lang zoeken stuitten we op een bijzonder pand met een groot stuk land en een prachtig uitzicht over het glooiende landschap,’ vertelt Fijtje.

Twee kinderen blijven in Nederland

Van hun vier kinderen; Julia, Maaike, Matthijs en Suusje, blijven er twee in Nederland, om te gaan studeren in Leiden. ‘Dat was een pijnpunt. Wij moesten keihard werken om in Italië iets op te gaan bouwen. Tegelijkertijd wilden we er zijn voor onze kinderen die in Nederland op eigen benen gingen staan,’ zegt Michael. ‘Die periode zou ik niet graag overdoen,’ zegt Fijtje. Desondanks verloopt de verbouwing precies zoals gepland. ‘Ik zat er bovenop en werkte de hele dag mee. Ik ben heel streng geweest,’ zegt Michael. ‘Onze deelname aan het televisie-programma Ik Vertrek was een stok achter de deur. We gebruikten dat ook, zo van: als jullie een beetje leuk op de Nederlandse televisie willen komen, dan moeten we wel zorgen dat alles op tijd af is,’ lacht Fijtje.

Nul ervaring
‘De eerste zomer zaten we helemaal vol. We hadden nul ervaring en ineens hadden we negen gezinnen te logeren. Het was de kroon op een enorm druk jaar. Achteraf denken we regelmatig: hoe hebben we dat allemaal op kunnen brengen?’ zegt Fijtje. ‘Natuurlijk hadden we het in Nederland ook regelmatig enorm druk, sterker: dat was een belangrijke reden om deze stap te zetten, maar dit was wel van een andere orde.

Fysiek werk Inmiddels ligt het tempo gelukkig een stuk lager. Ik merk overigens wel dat ik, sinds we hier wonen, fysiek veel harder ben gaan werken. Ik had hiervoor een modelabel en bracht dagen door achter mijn pc. Hier heb je een groot terrein, loop je de hele dag door het grind te ploegen, heuveltje op, heuveltje af. Ik hoef niet meer naar de sportschool. En van de kantoorhanden van Michael, die eerst bij een grote verzekeraar werkte, is ook nog weinig over,’ lacht Fijtje.

Collega’s

Zijn voormalige baan heeft Michael nooit gemist. ‘Mijn collega’s wel. Maar de grote mate van zelfstandigheid waarmee je hier keuzes maakt, is veel waard.’ Toch beginnen ze een beetje terug te verlangen naar Nederland. Inmiddels zijn ze allebei, naast de glamping, een eigen bedrijf gestart waardoor ze regelmatig in de winter voor langere periode in Nederland zijn. ‘Ik heb er ook nog gewoon een fiets staan,’ zegt Fijtje. Ook de twee kinderen die wél meereisden naar Piemonte zien hun toekomst uiteindelijk in Nederland, en volgen daarom afstandsonderwijs. ‘Dit was niet ons oorspronkelijke plan, maar we ontdekten al snel dat emigreren vooral gaat over flexibel zijn. Dit is momenteel de meest geschikte én de leukste oplossing. En zolang dat zo blijft, genieten we van het beste van twee werelden.’

Droom je zelf van een B&B of glamping in Italië? Tip!
Fijtje en Michael: ‘Aan dromen heb je niks. Maak een heel goed doorgerekend businessplan. Daarbij hoort: leer de taal van tevoren en niet pas tijdens je verblijf, want daar heb je geen seconde meer tijd voor. Blijf lachen tijdens de verbouwing en hou de mensen die voor je werken te vriend met veel eten en drinken.’

Relaxed op reis

Lekker relaxed op vakantie naar Italië dit jaar. In onze reisspecial 2022 hebben we de beste tips van lezers en van de redactie voor je verzameld voor als je met de auto of de trein naar Italië gaat. Bestel jouw exemplaar heel eenvoudig in onze webshop reserveren via de button hieronder en krijg ‘m makkelijk thuisbezorgd!

Bestel mijn exemplaar

 

cover editie 6 smaak van italie 2021

 

BEKIJK OOK: