Terug naar overzicht
Tweede huis Thuis in Italië

Thuis in Italië | Op bezoek bij Adje Middelbeek

Jaarlijks dromen duizenden Nederlanders van een (tweede) huis in Italië. In deze rubriek volgen we mensen die dat avontuur aangaan. Dit keer: Adje Middelbeek, eigenaar van een succesvolle b&b in Umbrië.
Montegiove ligt midden in het groene hart van Umbrië, boven op een berg. Vanaf de omliggende heuvels en bergen is het meteen te herkennen aan het Castello di Montegiove, een dertiende-eeuws kasteel. Mijn huis ligt pal onder dit herkenningspunt. Toen ik hier net woonde vertelde ik mijn vrienden altijd dat ik bij de koop van mijn huis meteen drie cadeautjes had gekregen. Het eerste is een prachtige kudde Chianina-koeien, die regelmatig even naar me gluren als ik een duik neem in mijn zwemvijver. Het tweede natuurlijk het kasteel dat trots de wacht houdt en het derde cadeautje is La Scarzuola, een plek die in 1212 ontdekt werd door Franciscus van Assisi en op twee kilometer van mijn huis ligt. Het is genoemd naar een moerasplant, de Scarza, die Franciscus gebruikte om een hut te bouwen. Later realiseerde de architect Buzzi er een zeer intrigerende mystieke tuin. Dat ik er in de loop der jaren nog tientallen cadeaus bij zou krijgen, had ik niet verwacht.

'De grote passie voor eten is wat mij met Italianen verbindt'

Het zijn de kleine (en soms grote) dingen waardoor ik me hier zo thuis ben gaan voelen. Dat komt voornamelijk door het Umbrische, basale leven; ik leef hier echt in de natuur tussen de wilde zwijnen, herten, wolven, fazanten en stekelvarkens. En door de menselijke maat die er nog heerst, met name op het gebied van eten. Laatst kwam Alessio langs, mijn buurman en truffelzoeker. Hij drukte achteloos een zakje in mijn handen: “Qui Adriana è per te, un po’ di spazzatura” (Hier Adriana – ik word zo genoemd omdat ze Adje niet kunnen uitspreken – dit is voor jou, een beetje afval). Ik opende het zakje en tot mijn verbazing zaten er allemaal kleine truffeltjes in. Wat Alessio afval noemde was voor mij een groot cadeau. Maar daar blijft het niet bij. Mijn aannemer is fervent jager en ik hoef maar te knikken en er ligt een halve ree of tien kilo prachtig zwijnenvlees op de stoep.
Adje Thuis in Italie
Adje Middelbeek
Mijn buurman is een gepensioneerde chef-kok, hij bakt de heerlijkste crostata’s en brengt me met Vrouwendag een mimosataartje. Pasgeleden hing er nog een zak met lauwwarme kersen aan de deur. Natuurlijk deel ik ook mijn bak- en kookkunsten met al deze mensen: ik voorzie ze van speculaasjes, borstplaat, kerststollen, amandelstaven en gevulde speculaas. Of ik maak van het zwijnenvlees een heerlijke stoof en nodig ze uit voor een copieus maal. Want dit is wat mij met Italianen verbindt; de grote passie voor eten, altijd bereid met de beste en meest verse producten.

Die passie voor eten kom je echt overal tegen. Een Italiaanse peuter kan voordat hij zijn eerste woordje spreekt allang het che buono gebaar (wat lekker) maken; na zijn eerste hapjes prikt hij met zijn linker wijsvinger in zijn wang en draait die dan twee keer heen en weer. Eenmaal volwassen is de liefde niet over. Als je in Italië met iemand una chiacchiera maakt, een babbeltje, gaat dat al snel over eten. In de rij bij het postkantoor, als je bij de bar een caffè al banco achteroverslaat of in de supermarkt als je een moot vis wil kopen en aan de verkoopster vraagt hoe je hem moet bereiden. Iedereen om je heen weet dan wel een lekker recept en we nemen er allemaal de tijd om het daar úítgebreid over te hebben. En dat is vaak weer een cadeautje.
Adje Middelbeek woont in Umbrië en verbouwde in 2011 Podere del Buongustaio tot een luxe B&B. Als gepassioneerd chef-kok laat ze iedere bezoeker genieten van het authentieke Italiaanse leven.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Lago Trasimeno is een van de grootste meren van de Laars. Wij struinden de oevers af, op zoek naar de 10 leukste plekken.

Rob Landeweerd en Jeroen Macco bouwen én verhuren met hun bedrijf Special Umbria prachtige vakantiehuizen in Umbrië, Le Marche en op Sicilië.

Lisa en Erik nemen je mee op zoektocht naar een B&B in Italië. Na 3 jaar non-stop reizen met camper zijn ze op zoek naar een vaste plek.