Terug naar overzicht
Wonen in Italië tips

Wonen in Italië, dit moet je weten

Het is een situatie die veel vakantiegangers in Italië wel herkennen: terwijl je langs authentieke straatjes slentert in je favoriete dorpje valt je oog op een betoverend huis dat leeg staat. Al snel begin je te dagdromen en stel je jezelf voor hoe het zou zijn om hier niet alleen vakantie te vieren maar ook te wonen.

Voordat je je hart verliest en al denkt aan het uitbrengen van een bod, geven we je graag enkele belangrijke tips ter overweging. Met de juiste aanpak kan jouw Italiaanse avontuur zo een droom worden in plaats van te eindigen in een financiële nachtmerrie.

Wonen in Italië tips

Neem nog even geen contact op met de Italiaanse makelaar

Het is belangrijk dat je niet direct contact opneemt met de plaatselijke makelaar na het vinden van je droomhuis. Doe je dat wel dan zal deze je direct als zijn cliënt beschouwen en je de koperscommissie berekenen bij een geslaagde aankoop. Je betaalt dan vervolgens ook nog de vergoeding voor begeleiding van een eigen makelaar.

Vaak als het eerste contact wordt gelegd door een Nederlandse makelaar dan kan er een ‘collegiale samenwerking’ worden afgesproken waarbij je alleen aan de Nederlandse makelaar commissie hoeft te betalen en niet ook de verkopende makelaar. Dat kan aanzienlijk schelen.
Wonen in Italië terras

Vermijd last minute bezichtiging

Tijdens de zomer worden Nederlandse makelaars vaak door vakantiegangers in Italië benaderd voor last-minute woningbezichtigingen. Dit kan problematisch zijn omdat veel huizen dan verhuurd zijn en bezichtigingen vaak alleen op de ‘wisseldag’, meestal zaterdag, mogelijk zijn. Hierdoor moet de verkoper overleggen met de huurders om privacyverstoring te minimaliseren. Het is aan te raden om vooraf bezichtigingsafspraken te maken om teleurstellingen te voorkomen.

Vermijd bezichtigingen in augustus

Bezichtigingen in augustus zijn extra gecompliceerd vanwege de Italiaanse vakantiemaand. Vakantiewoningen zijn dan veelal verhuurd, steden en kustplaatsen zijn overvol, wat bezichtigingen ter plekke bemoeilijkt. Het is daarom raadzaam buiten drukke vakantieperiodes te plannen, vooral voor oriëntatiebezoeken.

Vijf eerste tips

1. Emotie versus realiteit:
Het is begrijpelijk dat de vakantiesfeer je beïnvloedt en je een rooskleurig beeld geeft van het leven in zo’n pittoresk dorpje. Het is daarom belangrijk om na de euforie met beide voeten op de grond te blijven staan en rationeel te blijven nadenken. Vraag jezelf af of dit huis echt aan al je behoeften voldoet, niet alleen tijdens vakanties, maar ook daarbuiten. Zie je jezelf hier ook in de herfst of winter zitten?
2. Lokale wet- en regelgeving:
Het aanschaffen van een woning in het buitenland kan complex zijn, vooral als het gaat om juridische aspecten en lokale wetgeving. Neem contact op met een ervaren Nederlandse makelaar en een juridisch adviseur die vertrouwd zijn met het kopen van onroerend goed in Italië om je door het proces te begeleiden en eventuele valkuilen te vermijden.
3. Financiële overwegingen:
Een tweede woning kopen is een serieuze financiële beslissing. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van de totale kosten, waaronder belastingen, notariskosten, onderhoudskosten en eventuele financieringsmogelijkheden. Overweeg ook hoe je het huis zult gebruiken wanneer je er niet bent – kan het verhuurd worden?
4. Locatie, locatie, locatie:
Wees kritisch over de locatie. Tijdens je vakantie ben je je niet bewust over de noodzaak van lokale voorzieningen zoals een supermarkt, drogist of apotheek. Denk ook aan het potentieel voor waardeontwikkeling in de toekomst.
5. Onderhoud en beheer:
Als je niet permanent in Italië zult wonen, moet je nadenken over het onderhoud en beheer op afstand. Het inhuren van een lokale beheerder kan essentieel zijn om de woning goed te onderhouden en eventueel te verhuren aan andere vakantiegangers.

Gratis naar de Second Home beurs

Heb je je droomhuis in Italië al gevonden en wil je dit graag persoonlijk bespreken met een makelaar? Of droom je nog van het wonen in Italië en wil je je eerst graag oriënteren? Kom dan van 29 september tot 1 oktober 2023 naar de Second Home beurs in de Jaarbeurs in Utrecht.

Hier ontdek je hoe je die droom kunt laten uitkomen. Laat je inspireren door woningaanbod en laat je informeren door de vele deskundigen die tijdens de seminars met persoonlijk advies graag helpen. Meld je via ons aan en krijg gratis toegang voor 2 personen!

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Een tweede huis in Italië kopen is iets waar veel Nederlanders zich over afvragen hoe ze dat kunnen doen. Stiekem dromen we …

Met de camper naar Italië, vrijheidsgevoel op wielen. Ervaren campers vertellen, geven tips en informatie om door de Laars te toeren.

Droom je van een woning in Italië? Ga naar de Second Home beurs in Utrecht. Via ons krijg je gratis toegang voor 2 personen.