Italiaanse films: dit zijn de leukste voor de regenachtige herfstdagen
Terug naar overzicht
Italiaanse films herfst

De mooiste Italiaanse films voor de herfst

De herfst is begonnen en dat betekent dat we onze parasols inklappen en dat het leven zich weer grotendeels binnen afspeelt. Gelukkig is het najaar het perfecte moment om je op de bank te installeren, mét een Italiaanse film op de buis.

Als jij dan zorgt voor kaasjes, olijven en wijn, duiken wij in het filmarchief.

Een tranentrekker van de bovenste plank is La nostra vita, een prachtig verhaal met veel gevoel voor dramatiek. Hoofdrolspeler Elio Germano kreeg voor zijn schitterende vertolking zelfs op het filmfestival van Cannes de prijs voor beste acteur.

Zin in wat luchtigers? Dan past La prima cosa bella beter. Deze komedie brengt de veelzijdigheid van de Toscaanse stad Livorno schitterend in beeld.

Maffiapraktijken

Voor de nodige acties met diepgang bevelen we Il giorno della civetta aan. Deze film dateert uit 1968 en was een van de allereerste films die onomwonden maffiapraktijken aan de kaak stelde. De film vertelt het verhaal van een aannemer die ergens op Sicilië vermoord wordt, omdat hij de wil van de maffia naast zich neerlegde. De inspecteur die het geheel onderzoekt wordt aardig dwarsgezeten en raakt hierdoor enigszins gefrustreerd.

In Maccheroni zie je een van de grootste Italiaanse filmacteurs, Marcello Mastroianni, samen met Amerikaans icoon Jack Lemmon schitteren. Napels vormt de centrale plek en het dagelijkse leven van deze havenstad wordt goed weergegeven. Hectisch en lichtelijk chaotisch dus.

Italiaanse filmklassiekers

Natuurlijk kun je ook de klassiekers bekijken. Ik noem er slechts een paar: Novecento, La vita è bella of de Italiaanse Sissi-film La dolce vita (met die scene van de Trevifontein). Ja, onze Italiaanse vrienden kunnen er iets van. Een van mijn eigen favoriete films is niet echt 100% Italiaans, maar het draait wel om een Italiaanse familie en de maffia: The Godfather. Iedereen kent wel die scene waarin die meneer wakker wordt en een hoofd van een paard in zijn bed vindt, een subtiele boodschap van de ‘don’. Wist je trouwens dat het vervolg van The Godfather, The Godfather Part II (verrassend), genomineerd werd voor elf Oscars en als eerste sequel de Oscar won voor beste film? Nog een leuk weetje: Vito Corleone (de don) kreeg zijn achternaam bij aankomst in de USA omdat de ijverige ambtenaar van dienst destijds dacht dat zijn woonplaats zijn achternaam was. De eigenlijke naam was Vito Andolini. Maar eerlijk is eerlijk, Corleone is veel cooler als achternaam….

Echte must-see

En tot slot: La grande bellezza. Geen enkele filmrecensent liet het na om de film vijf sterren te geven en de gelijkenissen tussen het regisseur-acteurduo Paolo Sorrentino en Toni Servillo en Federico Fellini en Marcello Mastroianni vliegen in de rondte. Kortom deze film is een echte must see. Al was het maar omdat deze film Rome in al haar glorie laat zien.

Welke film kijk jij vanavond?

BEKIJK OOK: