Terug naar overzicht
Italiaanse standbeelden

4x Italiaanse standbeelden

Italië is door de eeuwen heen een goede voedingsbodem geweest voor kunstenaars. Het land telt veel meesters in de schilder- en beeldhouwkunst en trekt daardoor ieder jaar tal van cultuursnuivers, die maar al te graag een echte Leonardo da Vinci of een Rafaël willen zien. Er ontstond dan ook heel wat ophef in januari toen bij een bezoek van de Iraanse president Hassan Rohani aan Rome naakte standbeelden in de stad werden bedekt. Politieke partijen en kranten spraken zich uit en vonden het een ontkenning van de eigen cultuur. Het kan dus geen kwaad om even extra aandacht te besteden aan dit prachtige stukje Italiaanse cultuur.

La Bocca della Verità

Wil jij kijken hoe zuiver je geweten is? Breng dan een bezoekje aan de kerk Santa Maria in Cosmedin in Rome. Daar staat La Bocca della Verità, een gebeeldhouwde afbeelding van een menselijk gezicht. Het verhaal uit de middeleeuwen luidt dat het beeld dient als leugendetector. Als je je hand in de mond steekt en een leugen vertelt, zou je hand afgebeten worden. Wie durft?

Bocca della Verità

Palazzo Pfanner

Om je helemaal in de Italiaanse cultuur onder te dompelen, breng je een bezoekje aan de indrukwekkende beeldentuin van Palazzo Pfanner in Lucca. Het centrale punt van de tuin is een imposante fontein die wordt omgeven door citroenbomen, rode bloemen en de hoge beelden.

Palazzo Pfanner

David

Een van de bekendste Italiaanse standbeelden – in binnen- en buitenland – is David. Een beeld dat in de renaissance is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Michelangelo. Dit bekende werk, dat de Bijbelse held David voorstelt, is al sinds 1873 te zien in de Galleria dell’Accademia in Florence.

 

David

Il Facchino

Il Facchino is een van de zes pratende standbeelden in Rome. In de zestiende eeuw plakten inwoners satirische gedichten of politieke commentaren op de statue parlanti om zo hun ongenoegen te uiten over het gezag. Il Facchino is een man die een vat draagt waarin hij water uit de Tiber verkocht op de straten van Rome. Nu steekt er uit het vat een fonteintje waaruit mensen hun waterflesje kunnen bijvullen.

Il Facchino