Terug naar overzicht
Isseo meer

12x doen, eten en slapen aan het Lago d’Iseo in Lombardije

Lago d' Iseo

De meeste mensen rond het Iseomeer (Lago d’Iseo) verplaatsen zich per boot. Alles lijkt hier 25 jaar achter te lopen: geen tourist traps, de restaurants zijn goed en goedkoop en de wijn is voortreffelijk.

Maar denk niet dat het een saaie boel is rondom het Iseomeer. Integendeel. In Iseo barst het van de leuke modewinkels, traiteurs en conceptstores. Op de pleinen is het lastig kiezen uit een van de terrassen, waar de goedgeklede jeugd aan een Aperol Spritz of een Hugo zit. Wij geven 12 doe-, eet- en slaaptips rond het Iseomeer.

Dit wil je doen

1. De oude smokkelaarsroute bewandelen
Zin in een stevige wandeling? Langs de voet van het gebergte rondom het meer ligt de oude smokkelaarsroute Valeriana, in de Romeinse tijd de enige weg om langs het meer te komen. Neem vanaf Station Iseo het authentieke treintje naar Lovere en stap uit bij Marone. Vanaf de wat hoger liggende kerk (ook de moeite waard) begint het wandelpad. Je loopt langs oude, slaperige dorpjes, mooie kerken en bijzondere waterfonteintjes. Er staan bovendien overal picknicksetjes met fraai uitzicht. De totale afstand van de route is twaalf kilometer, maar wij adviseren om bij Sulzano naar beneden te gaan en daar de veerboot terug naar Iseo te nemen. De laatste twee kilometer zijn nogal rommelig en je komt onhandig uit ten opzichte van Iseo. Hoewel het pad goed begaanbaar is, zijn goede wandelschoenen een must.

2. Vis uit het meer proeven
Fijnproevers mogen zeker de verse vis uit het meer niet overslaan. Je kunt kiezen uit twee soorten, de salmerino en de forelachtige tinca. De salmerino heeft onze voorkeur. Een verrukkelijke stevige witvis die met louter een citroenschijfje en groene salade al niet te versmaden is. In het dorpje Clusane, net voorbij Iseo, zijn enkele speciale tinca-restaurants. De traditionele Trattoria del Muliner staat bekend om haar tinca al forno: uit de oven en geserveerd met polenta. 

3. Waterskiën
Je gaat niet naar Iseo voor de stranden, die zijn er namelijk niet. Her en der zijn aangelegde grasstrandjes en op het eiland zie je een groot aantal zonnesteigers het water in lopen. Veel mensen hebben een bootje en springen midden op het meer lekker in het water of gaan vanaf de wal het water in. De meeste hotels en campings beschikken over een zwembad. Watersport is heel populair in dit gebied. Er wordt volop gezeild, gewakeboard en gewaterskied. De redelijk steile bergen lenen zich voor uitdagende mountainbiketrajecten.

4. Monte Isola bezoeken
Monte Isola (Montisola in dialect) is het grootste eiland in een Europees meer – het heeft een omtrek van ongeveer 10 kilometer – en ligt in het Lago d’Iseo. Het eiland is vrijwel autovrij: alleen het uiterst noodzakelijke vervoer, zoals medische hulp, het ophalen van vuilnis en openbaar vervoer, wordt hier op vier wielen gedaan. Iedereen verplaatst zich per scooter of, gewoon, met de benenwagen. De bewoners zijn erg op zichzelf in deze kleine omgeving. Ze trouwen liever niet met iemand van buitenaf en buitenlandse investeerders krijgen geen kans. Op het hoogste punt van het eiland torent een intrigerend klooster, dat je bereikt via een steil pad vanaf de kerk in Peschiera Maraglio. Een tocht die ongeveer anderhalf uur in beslag neemt. Veel pelgrims uit de buurt maken jaarlijks gebruik van dit pad, om in het klooster God te danken voor bijvoorbeeld een genezen familielid of een met moeite bemachtigde baan. 

Tip: huur in Iseo een fiets, neem de veerboot en maak een tocht over het eiland. Onderweg vind je nog wat originele cafeetjes met harde Italiaanse muziek en ouderwetse ijsjes. Oma kijkt vanaf haar bankje toe wat hier nu weer allemaal gebeurt.

 

Eten & drinken

5. Trattoria La Spiaggetta, Monte Isola, Sensole
Hier geniet je met je voeten in het water van een visje. Salmerino, vreselijk lekkere stevige witvis, domineert het menu. Trattoria La Spiaggetta is een echt ouderwets familiebedrijfje met liefde voor eten. trattoria la spiaggetta.

6. Osteria Il Volto, Iseo
Net buiten de gebaande paden van het centrum van Iseo, vind je Osteria Il Volto, met een paar tafeltjes op de straat. Vooral bekend bij de plaatselijke bevolking. Kwaliteitsproducten en geweldige wijnen. En bovendien zeer betaalbaar. osteriailvolto.it

7. Il Cacciatore, Sulzano
Hier kom je niet voor een verfijnd diner, integendeel. Leo en zijn vrouw Lori serveren lokale specialiteiten als wildzwijnpatés, grove polenta’s en pittige salami’s uit eigen keuken. De kaart is klein en het uitzicht is fabelachtig. Hier eet je tussen de locals. Leo gaat in de loop van de avond achter zijn synthesizer zitten voor een medley van oud-Italiaanse liedjes, zoals Tornerò van Claudio Baglioni, wie kent ’m niet (meer)? trattoriacacciatore.it

Overnachten bij het Iseomeer

8. Hotel Rivalago, Sulzano
Het beste en meest exclusieve hotel van het hele meer. Pal aan het water, met lief en behulpzaam personeel, heerlijke kamers, geweldig ontbijt met veel biologisch en lokaal lekkers. De schoonzus van de eigenaar bakt elke dag de beste taarten voor het ontbijt en ook de lunch is hier prima in orde. En dat op het mooiste plekje dat je maar kunt bedenken. En wat denk je? Nog betaalbaar ook! rivalago.it

9.Hotel Villa Kinzica, Sale Marasino
Alleen een weg scheidt dit familiehotel van het meer. De villa heeft een klein privé-keienstrandje, een romantische aanlegsteiger en een mooie grote tuin met zwembad. villakinzica.it

10. Hotel I Due Roccoli, Iseo
Boven Iseo ligt het chique I Due Roccoli, vanaf hier kun je uitkijken over het hele meer. Er is ook een zwembad en de keuken is een van de beste van de regio. I Due Roccoli

11. Borgolago appartementen, Iseo
Geen zin in een hotel? In het middeleeuwse centrum van Iseo vind je Borgolago, met supermoderne designappartementen. Goede bedden, een complete keuken die je eigenlijk niet nodig hebt, want hé, één stap buiten de deur en je zit op een topterras. borgolago

12. Castello Oldofredi, Peschiera Maraglio
Een kruising tussen een levendig Italiaans familiepension en een voornaam oud klooster, dat is Castello Oldofredi op Monte Isola, iets boven het meer verheven. Met prachtige vergezichten, een zwembad met meerzicht en diverse mogelijkheden voor een romantisch aperitief (ook als niet-hotelgast ben je welkom). Er zijn hotelkamers in het klooster en appartementen in de aanbouw. Elk appartement heeft een eigen plek in de tuin, voorzien van een eettafel, en er is een gemeenschappelijke barbecue. Je bagage wordt als het kan met het houten hotelbootje opgehaald vanaf Sulzano. 

BEKIJK OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en het laatste nieuws uit Italië? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Beeld: rivalago.it