10x onze leukste tips in barokstad Lecce
Jarenlang stond Lecce beter bekend als ‘het Florence van het zuiden’. De stad die vol staat met barokke schoonheid, gezellige wijnwinkels en goede restaurants speelt zichzelf steeds beter in de kijker.
De leukste plekken in Lecce
We geven je 10 tips over de mooiste plaatsen en adressen in Lecce die je zeker moet ontdekken als je in de buurt bent.
1. Het Piazza Sant’Oronzo
In het hart van Lecce ligt het innemende Piazza Sant’Oronzo, bekend van het grote Romeinse amfitheater. Vanaf dit plein waakt overigens ook het standbeeld van de heilige Oronzo vanuit de grote hoogte over de stad. De heilige Oronzo zou Lecce hebben gered van de pest, als dank kreeg hij daarom deze plek midden in de stad.
2. De Santa Croce-kerk
Breng ook zeker een bezoekje aan de Santa Croce-kerk. Deze prachtige kerk is beroemd vanwege haar barokke façade vol details. Op de gevel zie je onder meer beelden van bloemen, fruit, mythologische figuren en mensen. De bouw van de kerk nam meer dan 300 jaar in beslag. Het indrukwekkende palazzo ernaast was eens een klooster, nu huist er het provinciebestuur. Via Umberto I 3
3. Het Piazza Duomo
Nog zo’n aanrader. Het immense Piazza Duomo is zowel met daglicht als na zonsondergang een plaatje. De klokkentoren die hier staat is bijna zeventig meter hoog en werd tussen 1661 en 1682 gebouwd door Giuseppe Zimbalo, een van de beroemdste bouwmeesters uit de geschiedenis van de stad. Uiteraard bezoek je hier het symbool van de stad, de Duomo Maria SS. Assunta (en de crypte!). Let vooral ook op de vele heiligenbeelden rondom het piazza.
4. Caffè Alvino
Wie op zoek is naar een bar om zijn eerste dag in Lecce mee af te sluiten doet er goed aan even aan te schuiven in het alom geprezen Caffè Alvino, eveneens aan het Piazza Sant’Oronzo. Een betere plek voor een aperitivo in de zon ga je in de binnenstad wat ons betreft niet vinden. Piazza Sant’Oronzo 30
5. Pasticciotto
In Lecce is er in ieder geval één ding dat je absoluut geproefd moet hebben: een pasticciotto. Dit gebakje is afkomstig uit Salento (Lecce en Brindisi) en wordt steevast gevuld met een dikke crème. Het schijnt dat de pasticciotto per ongeluk ontstaan is in 1745, toen banketbakker Nicholas Ascalone aan het experimenteren sloeg met wat restjes deeg en crème. Het resultaat vond hij een puinhoop, oftewel: – un pasticcio. Toch liet hij een toevallige voorbijganger het warme taartje proeven. Dat smaakte naar meer! De stad Lecce riep de pasticciotto uit tot hét gebakje van de stad. De bekendste banketbakker in het centrum van Lecce is Pasticceria Natale. Via Salvatore Trinchese 7
6. Little Dolce
Wie de drempel van deze B&B overstapt, loopt een sprookje binnen. Het eeuwenoude palazzo is door de Nederlandse eigenaresse Joelle (die een aantal jaar geleden haar baan als succesvolle modeontwerper opgaf) opgeknapt en sfeervol ingericht, waardoor je je er direct thuisvoelt. Bovendien deelt Joelle de leukste ins & outs van de stad graag met haar gasten. littledolce.com
7. Mamma Elvira
‘Dit is een wijnbar met een brede selectie van lokale wijnen, bieren, koude en warme gerechten, bedacht om onze gasten de kans te geven het beste van de lokale smaken te proeven,’ legt eigenaar Andrea uit. Daar zijn wij wel voor te porren! mammaelvira.com
8. Cucina Casareccia
Dit veelgeprezen restaurant is beter bekend onder bijnaam ‘Le Zie’, oftewel de tantes. Je hebt hier bij binnenkomst dan ook meteen het idee dat je iemands woonkamer binnenstapt. De gerechten zijn basic, smaakvol en traditioneel, precies zoals de armeluiskeuken ooit bedoeld was. Via Costadura
9. Pescheria con cottura
Dit bijzondere en hippe visrestaurant is absoluut een aanrader voor iedereen die het beste van de zee wil proeven. Je kiest hier bij binnenkomst je eigen vers gevangen vis en bepaalt zelf hoe hij bereid wordt. Via dei Mocenigo 23
10. Caffè Cittadino
Tot slot een leuke koffietip. Caffè Cittadino vind je aan het Piazza Sant’Oronzo. Probeer hier de nocciolino, een coupe met hazelnotenijs, chocola en tiramisu. Via Francesco Rubichi 35
Fotografie: Liselotte van Leest
Lezersreizen Puglia
Treinreis naar Puglia incl. electrische auto
Een bijzondere 11-daagse rondreis met de trein naar de hak van de laars, inclusief een elektrische huurauto tijdens je verblijf.
Meer informatiePrachtige Fly-drive reis naar klassiek Puglia
We nemen je mee naar witte stranden en culturele dorpjes. In de Zuid-Italiaanse regio Puglia vind je de Italiaanse passie pur sang.
Meer informatie"*" geeft vereiste velden aan
7 redenen voor een vakantie naar Puglia
Smaakredacteur Irene ging naar de hak van de Laars en ontdekte de culinaire en culturele highlights van Puglia.
Cadeaupakket Olio van Taste of Puglia
Een heerlijke, biologische olijfolie uit Puglia in een mooie keramieken fles met karakteristieke groene spetters of in een frisse gele variant. Dat is nog eens een origineel en leuk cadeau. Keramieken olijfoliefles Met dit cadeaupakket waan je je direct in
Handgemaakt servies Taste of Puglia (16-delig)
Wil je je tafel dekken met mooi, handgemaakt Italiaans servies? Met dit servies zet je de echte Pugliese sfeer op tafel!De grond in Puglia is rijk aan klei. Daarom maken de Pugliesi al eeuwenlang keramieken servies. Het karakteristieke servies van
Roadtrip naar de witte dorpjes in Puglia
Stoppen bij dat mooie uitzicht of voor dat leuke restaurant. Je stapt in de auto en ziet wel waar je belandt. Als je in Puglia deze route aanhoudt, kom je langs de highlights van de regio. Roadtrip door Puglia De
8 tips in Gargano, het paradijselijke groene schiereiland in Puglia
Het groene, bergachtige schiereiland Gargano in het noorden van Puglia, is adembenemend mooi. Kalkrotsen bedekt met loofbossen, witte dorpjes die afsteken tegen een turkooizen zee en geurende citrus- en pijnbomen. Wij zochten de leukste plekken voor je uit in dit
3x op vakantie naar prachtig Puglia
Reis mee met De Smaak van Italiee en ontdek Puglia zelf. De combinatie van witte stranden, mooie steden met gezellige straatjes, UNESCO Werelderfgoed, lekker eten en veel zonuren is onweerstaanbaar. We hebben drie mooie en verschillende aanbiedingen voor je. 1.
- Author: Inger van der Ree
- Posted: december 7, 2020