Terug naar overzicht
Marzamemi Sicilië

Marzamemi, een schilderachtig stukje Sicilië

Met een pleintje dat zo weggeknipt lijkt uit een schilderij van Salvador Dalí is Marzamemi een bijzonder plekje. Het veranderde de voorbije eeuw van verlaten vissersdorp in een van de meest schilderachtige stukjes Sicilië.

Over Marzamemi

Op zo’n driekwartier rijden van Noto ligt Marzamemi, een klein, pittoresk kustplaatsje dat vroeger bekendstond om de tonijnvisserij. De Arabieren bouwden hier rond 1000 na Chr. al een tonnara (tonijnverwerkingsfabriek). In de loop der eeuwen ontwikkelde die zich tot een van de belangrijkste op het eiland. En hoewel er van die tonijnvisserij niet veel meer over is (op een vijftigtal voormalige vissershuisjes en de tonnara zelf na, die nu afgehuurd wordt voor  huwelijken), hebben de Arabieren nog wel andere sporen nagelaten. Ze gaven het plaatsje naar verluidt namelijk ook haar bijzondere naam: Marsa al hamem, wat zoveel betekent als ‘de baai van de tortelduiven’. Naar de vele vogels die hier neerstreken op weg naar hun overwinterbestemming

Marzamemi en haar geschiedenis

Halverwege de achttiende eeuw kreeg Marzamemi met de komst van prins Nicolaci Villadorata een nieuwe impuls. Villadorata liet hier in 1752 zijn gelijknamige Palazzo Villadorata bouwen door architect Giovanni Vermexio. Hij liet het verrijken met tal van binnenplaatsen, waar de familie zich in de zon kon verpozen. Ook bouwde hij de tonnara verder uit (de handel begon toen echt de floreren), zorgde voor de komst van de vissershuisjes en liet een nieuwe kerk realiseren. 

Dat alles werd behoorlijk geplunderd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar later weer gerenoveerd door prins en voormalig president van de Italiaanse Kamer van Koophandel in Catania: Domenico Bonaccorsi di Reburdone, die hier als kind verliefd werd op deze plek.

Marzamemi Antico Borgo dei Pescatori

Taverna La Cialoma

Tegenwoordig is het hier een komen en gaan van bewoners, katten, toeristen, fotografen en hippe meisjes. Zeker in het hoogseizoen. En dan met name het Piazza Margherita, dat door de journalist Giuseppe Fava (die in 1984 werd doodgeschoten door de maffia) werd omschreven als ‘een abstracte ruimte afkomstig uit een schilderij van Dalí’.

Op dit kleine en schilderachtige stukje Sicilië vind je tegenwoordig een handjevol bars, trattoria’s en restaurants. Showstopper is Taverna La Cialoma, met een grappig terrasje aan zowel het piazza als pal aan zee. De naam van de taverna verwijst naar de tonijnvissers die hier vroeger actief waren. Cialoma ,of sciloma, was namelijk een beroemd zeemanslied. Eigenaresse Lina Campisi (je kunt haar kennen van het superpopulaire YouTube-kanaal Pastagrannies) is een vriendelijke, Italiaanse mamma met grijs spriethaar. Ze heeft een vloot aan dochters en serveert traditionele streekgerechten, nog altijd afhankelijk van wat er die dag op zee te halen viel.

Een van haar dochters helpt in de keuken (de anderen werken ook allemaal in Marzamemi) en schildert in haar vrije tijd de mooiste kunstwerken geïnspireerd op de omgeving. Sommige ervan vind je aan de muur, andere zijn te bewonderen op de T-shirts die het personeel draagt.
Marzamemi taverna la cialoma sicilië

Marzamemi, dit zijn leuke tips

1. Op een half uurtje rijden van Marzamemi vind je Riserva di Vendicara, een natuurgebied van 1500 hectare groot. Er staat een verlaten tonijnfabriek, er ligt een voormalige zoutvlakte (Pantano Grande) en er zijn prachtige stranden. De tonijnfabriek werd gebouwd in de achttiende eeuw maar kampte met veel concurrentie, onder andere van de tonnara in Marzamemi. De zoutpannen in dit gebied werden onbruikbaar na een overstroming in de jaren vijftig en zijn sindsdien een populaire plek voor flamingo’s. De stranden zijn in de loop der eeuwen vrijwel niets veranderd. De mooiste zijn: Spiagga di Eloro, Spiaggia Marianelli, Spiaggia di San Lorenzo en Spiaggia Calamosche, bij dat laatste strand kun je erg goed snorkelen. In de buurt van het Marianelli-strand zijn steengroeven uit de vijfde eeuw voor Chr. gevonden! Het reservaat is tegen betaling te bezoeken.

2. Vlak bij La Cialoma heeft Lina Campisi sinds kort een tweede tentje geopend: Donna Nina. Het biedt plaats aan 30 couverts. Ook hier verschijnen simpele, smakelijke streekgerechten op tafel, begeleid door lokale wijnen en bieren. 
Marzamemi Sicilie tips
De Arabieren noemden deze plek Marsa al hamem, wat ‘de baai van de tortelduiven’ betekent.
Tekst Inger van der Ree | Fotografie Sofie Delauw
Reis mee met De Smaak en ontdek Sicilië (fly-drive)

Reis mee met De Smaak en ontdek Sicilië (trein)

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Teste di moro zijn Siciliaans erfgoed, overal op Sicilië kom je de keramieken hoofden tegen. Vazen met een bijzonder stukje geschiedenis.

Taormina is een populaire plaats op Sicilië. De eeuwenoude geschiedenis ligt hier op straat én overal eet je verrukkelijk.

Van verweesde stad tot toevluchtsoord voor internationale bohemiens en kunstenaars: Noto heeft met haar barokke paleizen een grote aantrekkingskracht op iedereen die …