Terug naar overzicht
como meer

Dit zijn de leukste 4 dagtrips vanuit Milaan

Milaan is een boeiende stad waar je je makkelijk een aantal dagen vermaakt. Toch kan het ook erg leuk zijn de stad voor een dagje te verruilen voor een andere plek. Deze bestemmingen bereik je gewoon met de trein, in minder dan een uur!

Dit zijn de dagtrips

Het Comomeer

Het gebied rond het Comomeer heeft werkelijk alles: helderblauw water vol vis, kleurrijke dorpjes met leuke winkeltjes en imposante bergen die het gebied omhelzen. Het klimaat is er mild, de sfeer is rustig en genieten is verplicht, want dit is het paradijs op aarde. Vanuit Milaan is de makkelijkste optie met de trein af te reizen naar Varenna, een schilderachtig dorpje met een prachtig uitzicht over het meer. Bezoek hier de botanische tuinen van Villa Cipressi (aangelegd en gebouwd tussen 1400 – 1800) en Villa Monastero. Het zijn perfecte plekken om langs de oevers van het meer te lopen of je, net zoals de rijke families hier eeuwenlang deden, in het groen te verpozen.
Tip: vaar vanuit Varenna over naar bijvoorbeeld Bellagio en Menaggio. Een retourtje kost in het voorseizoen een kleine tien euro en vanaf de ferry heb je het allermooiste uitzicht over het meer. Dit zijn de actuele vaartijden.

Pavia en het Certosa klooster

De kleine universiteitsstad Pavia is absoluut een bezoekje waard. Zeker als je de stad combineert met het iets verderop gelegen (ook goed te bereiken met de trein) Certosa klooster. De beroemdste bezienswaardigheid van Pavia zelf is de Dom, die werd gebouwd in 1488. Het was een prestigieus project, in een latere fase was de beroemde architect Donato Bramante zelfs bij de bouw betrokken. De gevel en de hoge koepel werden pas in de negentiende eeuw voltooid. Het gigantische Monastero della Certosa, net buiten de stad, is een van de grootste kloosters van Italië. Het is rond 1400 gebouwd door de familie Visconti op hun jachtterrein, met een privékapel en mausoleum voor de familie. Nadat de laatste telg van de Visconti’s stierf, nam de rijke Sforza-familie de macht over en bouwde het klooster verder uit. Je vindt er allerlei geweldige werken terug, zoals de plafondschilderingen van Bergognone en het veelluik van Il Perugino. In het indrukwekkende kartuizerklooster wonen nog altijd monniken, die een buitengewoon streng en sober leven leiden. Entree op basis van vrijwillige bijdrage.  Let op! Het klooster heeft beperkte openingstijden. Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: -van november tot en met februari: 9.30-11.30 e 14.30-16.30 -van maart tot en met oktober: 9.30-11.30 e 14.30-17.00 -in april en september: 9.30-11.30 e 14.30-17.30 -van mei tot en met augustus: 9.30-11.30 e 14.30-18.00

Bergamo

Bergamo kreeg vooral naamsbekendheid door het nabijgelegen vliegveld: Milano Bergamo. Veel mensen scheuren er dan ook zo snel mogelijk weg. Maar daarmee doe je deze bijzondere plek te kort. De stad bestaat eigenlijk uit twee delen: Città Bassa en Città Alta. Het ene deel ligt in een dal en vormt het moderne Bergamo met brede lanen en trendy winkels. De oude kern, de Città Alta, met middeleeuwse steegjes en karakteristieke torentjes ligt bovenop een heuvel en is omringd door een dikke vestingmuur. Met name het oude gedeelte is erg bijzonder. Je vindt hier smaakvolle winkels (met etalages die niet zouden misstaan in een museum) en goede horeca, schuif bijvoorbeeld zeker aan op het terras van Donizetti.
Tip: vanaf het terras en de tuin van restaurant Il Pianone heb je een schitterende uitzicht over de omringende bergtoppen waar met een beetje geluk nog sneeuw op ligt.

Brescia

Weinig mensen kennen Brescia, waar je een op en top Italiaans chique sfeertje vindt. Elke zaterdagochtend is op het Piazza della Loggia (een ruim en indrukwekkend plein) een grote markt. Het beste moment om je tassen vol te laden met streekproducten. Elke tweede zondag van de maand (behalve in juli en augustus) is er op Piazza della Vittoria een antiekmarkt. Autoliefhebbers opgelet! Net buiten Brescia vind je het Museo Mille Miglia, dat volledig in tekenstaat van de jaarlijkse klassieke autorace. Vanaf het centraal station bereik je het museum in een klein half uurtje met de metro. Fotografie: Liselotte van Leest & Ellena McGuiness

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.