Terug naar overzicht
Milaan Duomo

Ontdek Milaan: 3 leuke wandelroutes vanaf de Duomo

De gemiddelde toerist die naar Milaan komt, wil winkelen en de belangrijkste bezienswaardigheden van het lijstje strepen. Maar de stad heeft zoveel meer te bieden! Alleen al rondom de witmarmeren Duomo is zoveel te ontdekken. Onze local Anouk geeft 3 leuke wandelroutes.

Telkens wanneer ik visite krijg, wil mijn bezoek dezelfde geijkte highlights zien: Arco della Pace, Castello Sforzesco, Naviglio Grande, Galleria Vittorio Emanuele II en niet te vergeten de Duomo di Milano. Uiteraard mag ik in mijn handjes knijpen dat ik deze bezienswaardigheden dag in, dag uit kan bezoeken. Klagen zal ik dan ook zeker niet. Maar na een paar weekenden achter elkaar dezelfde gebaande, toeristische route te hebben afgelegd, besloot ik dat ik zelf ook wat meer van de stad wilde ontdekken. Ik sleepte mijn bezoek dan ook mee naar de highlights én naar de onbekende straatjes van Milaan. Dit heeft geresulteerd in drie leuke routes die ik graag met je wil delen, met Piazza del Duomo als startpunt.

Afhankelijk van hoe sterk je maag is, kun je voor of na een bezoek aan de kapel een goede risotto eten bij Risotteria Braceria Massarè

Route 1: Bottenkapel en Ca’ Grande

Vanaf de Duomo ga je richting Palazzo Reale. Dit koninklijk paleis was ooit de zetel van de Milanese regering, maar is nu een museum en expositieruimte waar je veel interessante tentoonstellingen kunt vinden. Sla de Via Palazzo Reale in en loop deze straat uit, zodat je op de Via Larga belandt. Deze straat leidt je naar Santuario di San Bernardino alle Ossa. Deze kerk heeft een bijzondere kapel die gedecoreerd is met schedels en botten. De ietwat lugubere kapel werd in 1210 speciaal gebouwd om botten en schedels te houden, omdat de aangrenzende begraafplaats geen ruimte meer had om de nieuwe doden te begraven.

Goede risotto
Afhankelijk van hoe sterk je maag is, kun je voor of na een bezoek aan de kapel een goede risotto eten bij Risotteria Braceria Massarè (de risotto met gorgonzola en walnoten is een echte aanrader!). Of drink een sterk kopje koffie bij Caffe Napoli Exytus, waar je volgens Napolitaanse wijze nog een gratis glas water bij je koffie geserveerd krijgt. Vervolg daarna je weg via Piazzo Santo Stefano naar Via Festa del Perdono om de prachtige Ca’ Grande te bezoeken. Dit gebouw was ooit een ziekenhuis, ontworpen door Filarete (die ook aan de Duomo en het Castello Sforzesco meewerkte). Tegenwoordig huist hier de Università degli Studi di Milano, een van de grootste universiteiten van Italië. Je kunt hier gratis rondlopen om de architectuur en binnentuin te aanschouwen. Rondom deze universiteit zijn veel betaalbare bars te vinden. Tegenover de ingang van het complex kun je bijvoorbeeld goede koffie drinken tussen de studenten bij Caffè Ateneo Dal 1973 en prima lunchen bij C’era una volta. Vanaf de universiteit kun je weer gemakkelijk teruglopen naar Piazza del Duomo.

Route 2: Van 5VIE naar Da Vinci’s wijngaard

Laat de Duomo achter je en loop de Via Orefici in tot je op Piazza Cordusio bent. Sla linksaf de Via Cordusio in. Vervolg de wandeling en ga rechtsaf Via Spadari in, die overloopt in Via Armorari. Aan het einde van deze straat ga je naar links, over Piazza Tommaso Edison de Via Bocchetto in. Deze straat is een van de vijf historische straten van deze wijk en leidt uiteindelijk naar het punt 5VIE, waar de ‘vijf wegen’ samenkomen: Via Bocchetto, Via Santa Maria Podone, Via Santa Maria Fulcorina, Via del Bollo en Via Santa Marta. In deze straten – die enigszins doen denken aan de 9 straatjes in Amsterdam – vind je historische gebouwen, ambachtelijke werkplaatsen, hippe bars en moderne boetiekjes (neem zeker een kijkje bij Flowear Milano!).

Kronkelende straatjes
Dwaal door de kronkelende straatjes en bewaar de Via Santa Maria Fulcorina voor het laatst. Deze leidt naar Piazza degli Affari, waar het Italiaanse beursgebouw zich bevindt. Voor dit gebouw staat grote marmeren beeldhouwwerk van een hand waarbij alleen de middelvinger wordt opgestoken. Het is een duidelijke ‘fuck you’ naar de bankiers en CEO’s toe. Het sculptuur heet L.O.V.E., wat staat voor Libertà, Odio, Vendetta, Eternità en is in 2010 – ten tijde van de economische crisis – ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan. Ga weer terug naar de Via Santa Maria Fulcorina en vervolg je weg tot aan Corso Magenta. Hier vind je Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore, ook wel ‘de Sixtijnse Kapel van Milaan’ genoemd vanwege de prachtige, kleurrijke fresco’s. De toegang is gratis. Blijf op de Corso Magenta om ook Leonardo da Vinci’s beroemde Laatste Avondmaal te bewonderen in de eetzaal van het klooster van de Santa Maria delle Grazie. Nadat het schilderij in 1498 was afgerond, schonk opdrachtgever Ludovico il Moro een stuk grond met wijnranken aan Leonardo. De wijngaard is er nog altijd en bevindt zich in de romantische tuin van het Casa degli Atellani tegenover het klooster. Je kunt de wijngaard (tegen betaling) bezoeken.

Welverdiend ijsje
Na deze stop kun je de Via Caradosso inslaan naar Piazza Virgilio en vervolgens Via Giovanni Boccaccio voor een welverdiend ijsje bij Chocolat. Dit adresje kreeg ik op aanraden van een Milanese vriend en je vindt hier het beste chocolade-ijs van Milaan, uiteraard zelfgemaakt. Wanneer je de Via Giovanni Boccaccio vervolgt, kom je uit bij het (metro)station Cadorna. Echte die-hards kunnen vanaf hier doorlopen naar Castello Sforzesco, Parco Sempione en Arco della Pace.

Route 3: Artistiek Brera en up-coming Isola

Voor deze route begin je bij Galleria Vittorio Emanuele II. Draai hier een rondje op de ballen van de stier, drink een caffè bij Pasticceria Marchesi met uitzicht op het altijd drukke hart van de galleria, of eet de beroemde panzerotti bij Luini die te vinden is aan de Via Santa Radegonda (om hier te komen neem je – met de Duomo in je rug – de rechter zijuitgang). Vervolg je weg naar Piazza della Scala, waar het prachtige Teatro alla Scala te vinden is. Je kunt het theater vanbinnen bezichtigen onder begeleiding van een gids. Sla vervolgens de Via Giuseppe Verdi in, die overloopt in Via Brera en vergaap je aan de etalages van de (ietwat onbetaalbare) boetieks. Aan het einde van de Via Brera is de Pinacoteca di Brera te vinden, met prachtige kunstschatten waaronder Il balcio van Francesco Hayez. De straat loopt over in Via Solferino, waar op maandag en zaterdag tot net na de lunch een gezellige markt te vinden is met kwaliteitskleding en hier en schoenen van de grote Italiaanse designers.

Gezellige bars
Is er geen markt, sla dan de Via Statuto in richting het metrostation Moscova. Je komt hier uit op Largo la Foppa, een plein met gezellige bars. ’s Avonds is dit de plek waar veel Milanezen te vinden zijn voor een aperitivo (tip: Radetzky) of buiten met een drankje in de hand staan en urenlang met hun vrienden staan te kletsen (tip: Chinese Box). Loop de Corso Garibaldi in. Voor wie trek heeft, zijn er genoeg eetgelegenheden voor elke portemonnee te vinden in deze straat. Ter hoogte van de Porta Garibaldi is er ook een Eataly. Hierna verandert de straatnaam in Corso Como en ook in deze straat zijn genoeg eetgelegenheden te vinden. Bezoek zeker eens en 10 Corso Como Café. Niet goedkoop, maar wel een gevalletje ‘moet je een keer gedaan hebben’. Deze bistrobar heeft een sprookjesachtige patio en overdag heb je ook toegang tot de concept store en kunstgalerie. Sla aan het einde van de straat de Via Vincenzo Capelli in, die leidt naar Piazza Gae Aulenti. Wie van moderne architectuur houdt, is op dit plein aan het goede adres.

Wijk Isola
Tik een espresso weg bij R.E.D. Café of Illy Caffè en vergaap je ondertussen aan de zakenmannen strak in (Armani)pak, Italiaanse influencers die hier uitgebreide fotoshoots houden en aan de kinderen die bij warm weer door de fonteinen rennen. Je hebt vanaf dit plein ook uitzicht op het Bosco Verticale, waar onder andere het Italiaanse it-koppel Chiara Ferragni en Fedez woont. Vanaf Piazza Gae Aulenti loop je zo naar (metro)station Garibaldi FS. Maar wie nog wat energie over heeft, kan ik zeker aanraden om nog wat verder door de up-coming wijk Isola te dwalen die vanaf Bosco Verticale begint. In Isola vind je hippe barretjes en koffietentjes, gezellige brunchplekken voor de zondag, leuke boetiekjes en restaurants met de moderne Italiaanse keuken. Elke dinsdag en zaterdag is er ook een markt te vinden.

LEES OOK:

anouk-klein

Anouk Klein woont in Milaan en blogt over haar leven in de Italiaanse modestad.