Terug naar overzicht

Deze nieuwe bezienswaardigheid in Milaan is ontworpen door Rem Koolhaas

Vorige week is de Prada Toren in Milaan geopend. De toren is ontworpen door de Nederlandse architecten Rem Koolhaas en Chris van Duijn en hoort bij het nieuwe museum voor moderne kunst. Het moet een trekpleister van de Noord-Italiaanse stad worden.

Het project begon tien jaar geleden met een open vraag van Prada, het luxe modehuis uit Milaan. ‘Ze zeiden tegen ons: ‘we hebben een collectie, maar geen museum’, vertelde Van Duijn in Met het Oog op Morgen. ‘Wel was er een oud industrieel complex dat als opslag gebruikt werd, waar de architecten van OMA maar ‘even naar moesten kijken’.

Groot feest
Hoewel het complex aan de zogenoemde ‘verkeerde’ kant van het spoor ligt (aan de zuidkant van de stad), zagen de heren meteen de potentie van het ‘shabby’ complex. ‘Het werd een groot feest!’ volgens Van Duijn.

60 meter
Het resultaat is een zigzaggend complex van tien geschakelde gebouwen, waarvan er zeven al bestonden en drie nieuw gebouwd zijn. De Prada toren is 60 meter hoog, wat relatief laag is voor een ‘landmark’.

 

Koolhaas
Hoewel Koolhaas met zijn 73 jaar nog altijd actief is in de architectuur, werkt hij niet meer mee aan alle projecten die ‘zijn’ OMA ontwerpen. ‘We werken inmiddels met 350 mensen en aan 60 à 80 projecten tegelijk, dus dat is voor hem ook fysiek onmogelijk.’ Koolhaas is onder meer bekend van de CCTV-toren in Beijing.

LEES OOK:

Bron: NPOradio1. Beeld: Bas Princen/OMA