Terug naar overzicht
Koophuis Italie

TV-tip over Nederlanders met een koophuis in Italie voor €1

Sinds 16 juli zendt RTL4 een programma uit waarin Nederlanders gevolgd worden die in het Italiaanse dorp Ollolai een huis voor één euro hebben gekocht. Ze moeten natuurlijk wel aan de slag.

De burgemeester van het dorpje Ollolai, op het eiland Sardinië, heeft iets bedacht om zijn slaperige dorp nieuw leven in te blazen. Hij biedt Nederlandse gezinnen een huis aan voor één euro, maar ze moeten wel aan de slag. In Het Italiaanse Dorp volgen we hun belevenissen.

Spookdorp
De bevolking van Ollolai veroudert en de bewoners trekken weg, waardoor het karakteristieke plaatsje dreigt te veranderen in een spookdorp. Volgens burgemeester Efisio Arbau is dat niet nodig. De toeristische mogelijkheden op het eiland Sardinië zijn enorm, maar vereisen wel creativiteit, lef en ondernemersgeest.

BEKIJK OOK: Ook wij volgen Nederlanders met een Italiaanse droom. Lees de Yours Trulli-blogs van Jeroen en Nicole over hun toekomstige B&B in Puglia

Grondig opknappen
Daarom zoekt de burgemeester zijn toevlucht bij ondernemende Nederlanders met een Italiaanse droom. Samen met hem en de lokale bevolking mogen ze Ollolai in zijn oude glorie herstellen. De vijf Nederlandse gezinnen krijgen hun huizen niet zomaar voor één euro aangeboden. De nieuwe eigenaren moeten hun vervallen Italiaanse ‘casa’ grondig opknappen. Daarnaast moeten ze een ondernemersplan maken waarin ze aantonen echt iets te kunnen betekenen voor de economie van het dorpje.

Trots op erfgoed
Wij spraken de burgemeester voor de reportage Dorp te koop in Smaak editie 2 – 2018. ‘Ik kreeg mailtjes uit Australië en Amerika, maar ook Italianen lieten hun interesse blijken,’ vertelt Efisio Arbau. Er is maar één regel: het huis moet binnen drie jaar opgeknapt worden. Inmiddels zijn er al drie huizen veranderd van een bouwval in een bewoonbaar huis. ‘Je ziet het op meer plekken in het land. Ook in de Comune di Ganci op Sicilië en Nulvi op Sardinië wordt met dit soort acties nieuwe bewoners geworven. Ik liep al sinds 2015 met dit idee. Ons historische centrum moet beschermd worden tegen verval, ik hoop hiermee de leefbaarheid van ons dorp te vergroten,’ legt hij uit. De bewoners van zijn dorp vonden het eerst maar een opmerkelijk plan. Toch is het gros er volgens Arbau zeker niet op tegen. Ze zien de nabije toekomst ‘met grote nieuwsgierigheid en belangstelling’ tegemoet. ‘We wonen in de hoofdstad van de regio Barbaria, we zijn trots op ons dorp en ons erfgoed. Iedereen vindt het mooi dat met meer mensen te kunnen delen.’

Het Italiaanse Dorp zie je elke maandag om 21.30 uur op RTL 4.

LEES OOK:

Bron: EO, RTL4