Terug naar overzicht

In dit Siciliaanse dorp staan woningen voor 1 euro te koop

Droom jij van een tweede huis op het eiland Sicilië? In het mooie dorp Castiglione di Sicilia kun je een woning kopen voor slechts 1 euro.

Castiglione di Sicilia biedt zo’n 900 huizen voor een prikkie te koop aan. De enige voorwaarde is dat je het pand binnen drie jaar renoveert. Dat vertelt de burgemeester van het plaatsje aan CNN. De prijs? Eén euro voor de meest vervallen gebouwen en zo’n 4.000 à 5.000 euro voor woningen die in een iets betere staat zijn.

Huizen voor 1 euro
Inmiddels is het een beproefde methode om leeggelopen dorpen nieuw leven in de blazen. Al eerder kwamen Italiaanse dorpen met vergelijkbare acties door huizen aan te bieden voor 1 euro. Het bekendste dorp is natuurlijk Ollolai op Sardinië en onlangs bood het stadje Bicarri (Puglia) huizen aan voor 7.500 euro.

Mooiste dorpjes van Italië
Castiglione di Sicilia is overigens niet zomaar een dorpje. Het behoort tot de ‘mooiste dorpjes van Italië’, I borghi più belli. Het ligt op een pittoreske plek, hoog boven de Alcantara-kloof.

Erfgoed redden
‘We hebben een gigantische hoeveelheid erfgoed te redden’, is de boodschap van burgemeester Antonino Camarda. Zo’n dertig jaar geleden woonden er nog 14.000 inwoners in het dorp. Inmiddels telt Castiglione di Sicilia slechts 3.000 inwoners. ‘In de loop van de tijd zijn er te veel mensen vertrokken, waardoor de pittoreske huizen leegstaan.’

Binnen 3 jaar
De voorwaarde? Als kersverse huiseigenaar moet je met een plan komen over hoe je de woning gaat renoveren, en dat plan moet je binnen drie jaar uitvoeren.

Veel belangstelling
Het bestuur van het dorp presenteerde het idee vorige maand en de e-mails stromen nu al binnen. ‘Er is een enorme interesse vanuit de hele wereld’, zegt Camarda. ‘We benaderen ook voormalige inwoners die vertrokken zijn, mogelijk dat zij hun woning voor het symbolische bedrag willen terugkopen.

BEKIJK OOK:

Bron: Telegraaf, RTL Nieuws