Terug naar overzicht
pizza margherita napel

Dit is de oudste pizzeria van Napels

Napels is de bakermat van de pizza margherita. Dus als je een keer in de stad bent, wil je die hier zeker proeven. Waar kan dat beter dan bij de oudste pizzeria?

De pizza margherita is vernoemd naar koningin Margherita, de vrouw van koning Umberto I. Tijdens een bezoek aan Napels kreeg zij de lokale specialiteit aangeboden. De pizza met tomaten, mozzarella en basilicum was haar favoriet en draagt sindsdien haar naam.

Antica Pizzeria Port’Alba

Extra leuk om er eentje te proeven bij Antica Pizzeria Port’Alba, want naar verluid is dit de oudste pizzeria van de stad (en waarschijnlijk de oudste ter wereld). Al in 1738 werden in dit kleine zaakje de eerste pizza’s de houtoven ingeschoven.

Eenvoudige pizza’s

Het restaurant bood een alternatief voor de verkopers die pizza’s bakten in houtgestookte ovens en op straat verkochten en ondertussen warm hielden in kleine tinnen kachels die ze op hun hoofd balanceerden.
Al snel werd Antica Pizzeria Port’Alba een prominente ontmoetingsplaats voor mannen op straat. De meeste klanten waren kunstenaars, studenten of anderen die weinig te besteden hadden, dus de pizza’s die werden gemaakt waren over het algemeen eenvoudig, met toppings als olie en knoflook.