Terug naar overzicht
Via delle Orecchiette Puglia

‘Via delle Orecchiette’ de beroemde pastastraat in Bari

Puglia is de thuisbasis van veel producten waar Italië beroemd om is, van olijven en olijfolie tot tomaten, burrata, kikkererwten, verse zeevruchten en natuurlijk orecchiette pasta. In Bari is er een heuse ‘pastastraat’.

Zoals op wel meer plekken in Italië is eten in Puglia een bloedserieuze zaak, en dat geldt in het bijzonder voor pastaparadijs Bari. In de geplaveide straten van de wijk Bari Vecchia, het middeleeuwse deel van de stad dat bestaat uit kronkelige straatjes, nauwe steegjes en oude panden, val je van de ene culinaire verbazing in de andere.

Straat van de oortjes
Het summum van culinaire verbazing is de Via dell’Arco, ook wel de Via delle Orecchiette genoemd; in dit smalle straatje maken vrouwen iedere ochtend rond een uur of acht in een razend tempo de lekkerste orecchiette (de typisch Pugliese oortjespasta) en orecchioni; de iets grotere variant. Gewapend met een groot schort, een mesje in de hand (en als ze het deeg nog moeten maken ook met tarwegries, warm water en zout op tafel) toveren ze in no time de beroemde pastasoort tevoorschijn. 

Pasta op straat in Bari

Pastakunst
Orecchiette maken lijkt, als je de vrouwen in Bari geroutineerd te werk ziet gaan, een stuk simpeler dan het in werkelijkheid is. Eerst wordt het deeg uitgerold tot een slang: hoe dunner de deegslang, hoe kleiner de orecchiette-pasta. De laatste stap vergt serieuze oefening: met een mes (bij voorkeur een klein gekarteld keukenmes) wordt een klein stukje van de slang afgesneden dat met één beweging wordt omgeklapt tot een orecchiette-pasta. 

Meer lekker eten in en om Bari
Overigens zijn orecchiette niet het enige gerecht die van Bari zo’n culinaire hotspot maken. Dit zijn de 7 beste culinaire tips in en om de levendige havenstad. 

Tekst: Inger van der Ree. Beeld: Amarilis photography

 

Meer over Puglia