Terug naar overzicht
polignano a mare

Polignano a Mare: romantisch stadje aan zee

Iedere romanticus moet, naar mijn bescheiden mening, minimaal één keer Polignano a Mare in Puglia bezocht hebben. Tijd dus om hier de spotlights op te zetten.

Polignano a Mare ligt tussen Bari en Brindisi, net boven Monopoli (en nee, die naam heeft niets te maken met het wereldberoemde bordspel). Het aanzicht van Polignano a Mare maakt direct een enorme, haast verpletterende indruk. De ligging is werkelijk spectaculair: de stad is gebouwd op de steile en woeste kliffen aan de Adriatische Zee. En terwijl beneden aan de kust de golven zich woest een weg banen tussen de kliffen, sta je zelf in de stad op een balkon te genieten van een fantastische uitzicht. Je merkt het, de romanticus in me heeft even de vrije hand.

Het stadje heeft iets magisch. Of het nu komt doordat zo’n beetje ieder straatje en steegje uitloopt met uitzicht over de zee en de kliffen, de vele baaitjes of de felblauwe zee, het doet iets met me. Je gaat niet naar Polignano a Mare voor een duomo of een prachtig piazza. Nee, je gaat voor het magische. Die magie komt helemaal tot haar recht als je de rotsachtige kustlijn per boot afstruint. De vele grotten zijn niet alleen uitermate geschikt om te snorkelen en te duiken maar zijn eveneens levende schilderijen door de vele kleuren die afsteken tegen het turkooizen water.

Dat Polignano a Mare een spectaculaire kustlijn heeft, heeft ook de aandacht van het FINA (de internationale zwembond) getrokken. Al vier keer zijn in het kustplaatsje de wereldkampioenschappen duiken gehouden waar waaghalzen zich van een rotspunt op zevenentwintig meter hoogte de zee in laten ‘vallen’. Zij liever dan ik. Behalve in de winter is Polignano a Mare absoluut het bezoeken waard. In de zomer is het er het drukst en de temperatuur het hoogst, maar dan is het des te lekkerder om in zee de plonzen en te braden op een van de verschillende zandstranden, half verscholen in een van de baaitjes tussen de grotten en rotsen. Schrijf de volgende stranden op om optimaal te relaxen: Lama Monachille, Coco Beach Club, Costa dei Trulli en Cala Ponte Marina. Met name die laatste is echt een paradijs…