Terug naar overzicht
Rimini

Rimini is een bruisende badplaats met rijke historie

Rimini staat voornamelijk bekend als the place to be voor wie houdt van een feestje. Maar achter de façade van het bruisende nachtleven en de drukke stranden verschuilt zich een rijke geschiedenis en vind je culinaire pareltjes met de echte charme van Romagna.
Ontdek Rimini
Rimini’s geschiedenis reikt terug naar 268 voor Christus, toen de Romeinen de kolonie Ariminum stichtten om het noorden met het zuiden van de Laars te verbinden. In het historische centrum van Rimini, dat op ongeveer twee kilometer van het strand ligt, zijn nog altijd sporen van de Romeinen te vinden. Al bij aankomst in het centrum word je blik gevangen door de enorme Arco d’Augusto. Genesteld in wat erover is gebleven van de voormalige stadsmuur is dit de oudste van de Romeinse bogen in Noord-Italië. Deze imposante poort fungeert bovendien ook als aankomstpunt vanaf de Via Flaminia; een weg die nog altijd naar Rome leidt.
Rimini bezoeken

Ravissant Rimini

Als je door de poort wandelt en de weg volgt, dan kom je vanzelf uit op het Piazza Cavour dat in de middeleeuwen uitgroeide tot het commerciële en politieke centrum van Rimini. Hoewel je nog altijd de historische, politieke gebouwen op het plein kunt bewonderen, ligt de focus hier vooral op vermaak.
Je vindt hier een scala aan restaurants en bars en in de zomer staat het plein vol met mensen die genieten van openluchtconcerten. Het mooiste gebouw van het Piazza Cavour is misschien wel het Teatro Galli. Met zijn hoge zuilen is alleen al het exterieur schitterend, maar binnen kijk je echt je ogen uit. Het theater opende in 1857 zijn deuren met de opera Aroldo van Giuseppe Verdi, maar is in al die jaren langer dicht geweest dan toegankelijk. In 1916 werd het gebouw namelijk beschadigd door een aardbeving en jaren later, door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd bijna alles van de zaal en het podium verwoest en stond vrijwel alleen nog de foyer overeind. Na een enorme renovatie kun je het theater na vijfenzeventig jaar eindelijk weer betreden. En dat moet je zeker doen, want het interieur met een neoklassiek ontwerp – denk aan imposante witgouden zuilen en bordeauxrode zitplaatsen – is werkelijk prachtig. Zelfs het plafond is bezaaid met gouden versieringen en in het midden van de zaal hangt een grote kroonluchter. teatrogalli.it

Arme dingen, rijke smaak

Aan de zuidwestkant van het Piazza Cavour vind je een van de meest karakteristieke plekken van de stad, namelijk de Vecchia Pescheria, ofwel de oude vismarkt. Architect Giovan Francesco Buonamici bouwde de markt in 1747 en doste haar uit met grote ronde bogen, marmeren banken en dolfijnvormige fonteinen voor het wassen van de vangst. Er werden hier vooral poveracce verkocht, dat zoiets betekent als ‘arme dingen’. Na de Eerste Wereldoorlog werden ze namelijk vooral gegeten door de armere bevolking, omdat de golven deze schelpdiertjes aan land spoelden en ze makkelijk van het strand konden worden geraapt. Hoewel ze eigenlijk een kleine versie zijn van vongole, hebben de poveracce een veel rijkere smaak en worden ze nog altijd geserveerd met spaghetti, peterselie en olijfolie.

Het kleurrijke vissersdorpje

Als je vanaf het Piazza Cavour doorloopt en de Ponte di Tiberio oversteekt – een meer dan tweeduizend jaar oude brug en daarmee een van de oudste nog bestaande bouwwerken in Rimini – bereik je Borgo San Giuliano. Op deze plek woonden in het jaar duizend voornamelijk arme zeelieden en vissers. Ondanks verbonden met het levendige centrum van Rimini, is dit deel een stuk rustiger. Je dwaalt er door een doolhof van nauwe straten met pastelkleurige huisjes. Rond de tweede helft van de twintigste eeuw dreigde het dorp door leegstand te verdwijnen en stelde de gemeente voor de huizen te slopen om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. De laatst overgebleven inwoners van de borgo gingen de strijd aan en organiseerden een groot evenement om de waarde en schoonheid van de oude kustwijk te benadrukken: het Festa dè Borg. Na de tweede editie van het festival in 1980 werd hun inzet beloond; huizen werden gerenoveerd en het dorpje werd versierd met muurschilderingen. Veel daarvan waren geïnspireerd op de werken van de in de borgo geboren filmregisseur Federico Fellini. Hij was zó verliefd op de serene sfeer en de leefstijl van zijn geboorteplaats dat hij die vaak liet terugkomen in zijn films.

Fellini & Rimini

Het is wel duidelijk dat de lokale bevolking dol is op het werk van Fellini. In Cinema Fulgor – de bioscoop waar Fellini zijn eerste films bekeek en die tevens opduikt in een paar van zijn films – worden nog altijd zijn werken gedraaid. Het interieur met dieprode tinten en een royale hoeveel – heid goudgekleurde versieringen, lampen en zuilen herinneren aan de glamoureuze Hollywood-sfeer van de jaren dertig waar de regisseur dol op was. Sinds december 2020 heeft de stad zelfs een Fellini Museum, gevestigd in het vijftiende-eeuwse Castel Sismondo, dat compleet gewijd is aan zijn credo: ‘Nulla si sa, tutto si immagina’ oftewel: ‘Niets is bekend, alles is verbeeld.’ Het museum toont het leven en werk van Fellini, met tekeningen, kostuums en onvoltooide projecten uit de laatste periode van zijn leven. Hij verhuisde naar Rome voor zijn carrière, maar kwam regelmatig terug naar zijn lievelingsstad. Hij verbleef dan in het Grand Hotel Rimini, dat een prominente plek heeft in de jachthaven. Het luxueuze hotel, dat in 1908 zijn deuren opende, wordt als hét symbool gezien voor de belle époque en volgens de jonge Fellini voor verboden verlangens. grandhotelrimini.com

Fantastisch eten

Naast het bewonderen van de rijke historie kun je hier ook fantastisch eten. Emilia-Romagna is misschien wel de lekkerste regio van Italië. Probeer eens een warme piadina of een bordje cappelletti in brodo; een gerecht dat bestaat uit gevulde pasta met vlees en parmezaan in een badje van vleesbouillon. Dit is de regio waar tagliatelle al ragù vandaan komt en de strozzapreti; een met de hand gedraaide langwerpige pastasoort. Rimini is weliswaar een toeristische bestemming, toch liggen hier meer dan genoeg culinaire pareltjes verscholen. Een daarvan is restaurant Novecento, dat verborgen ligt achter de bomen van Piazza Fellini, vlak bij de drukke boulevard. Je vindt hier vooral riminesi die graag genieten van de moderne Italiaanse keuken. De muren zijn versierd met fresco’s die zijn gemaakt door kunstenaar Luca Giovagnoli. Met zijn penseel roept hij dierbare herinneringen op, waardoor hij erg geliefd is onder de locals. Bovendien smaken de seizoensgebonden gerechten hier altijd verrukkelijk. ristorante-novecento.com
Nog een aanrader is restaurant Augusta van de broertjes Gianluca en Gianpaolo Raschi. De familie kookt al sinds 1946 de sterren van de hemel, vanaf het moment dat grootvader Guido een kiosk opende die later uitgroeide tot een Michelin-restaurant. Augusta is het budgetvriendelijke restaurant van de familie, waar je de hele dag terecht kunt voor cicchetti (kleine hapjes) of streekgerechten uit Romagna. ristoranteaugusta.it
Reizen
De afstand van Utrecht naar Rimini is ongeveer 1.380 kilometer. Met de auto doe je daar circa vijftien uur over. Ga je liever vliegen? Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM in een uur en driekwartier naar Bologna, vanwaar je in circa anderhalf uur met de auto in Rimini bent of in twee uur met de trein. Je kunt ook vanaf Brussel met Ryanair vertrekken, of bijvoorbeeld vanaf Eindhoven met Transavia.
Fotografie: Francesco Dolfo | Tekst: Tiara Rivano

Editie bestellen

Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 3 juli|augustus 2023. Bestel dit nummer hier in onze webshop

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Toscane heeft niet alleen een prachtig binnenland en een rijke historie, ook de kust wordt goed bezocht. Vijf kustplaatsjes om heerlijk te vertoeven.

Ancona, ook wel 't nieuwe Toscane. Monumenten, elegante straten én mooie stranden.

De regio Le Marche is een van de minst bekende regio’s in Italië. Opmerkelijk, want deze veelzijdige regio heeft minstens zo veel te bieden als Toscane.