Terug naar overzicht
Rimini-alessandro-moresco-unsplash

Roadtrip langs kastelen, bergdorpjes en de Adriatische Zee

Stap in en rijd mee met deze mooie roadtrip door de regio’s Le Marche, Emilia-Romagna en door San Marino. We toeren langs de kust, bergdorpjes en kastelen.

Over de roadtrip

Deze route begint aan de Adriatische kust met zijn levendige badplaatsen, stranden en bars, en voert je naar het sprookjesachtige San Marino. Verder landinwaarts ligt Montefeltro, een ongerept hoogland met slaperige bergdorpjes doordrenkt van geschiedenis dankzij de vele forten. Via Urbino keer je terug naar de kust en de spectaculaire kliffen van Fano.

Startpunt: Rimini

We beginnen onze route in de regio Emilia-Romagna. Hier is het drukke Rimini de populairste plaats aan de Adriatische Zee. Naast dansen in een van de vele nachtclubs, kun je in Rimini – en dat weten minder mensen – ook je culturele hart ophalen. Je vindt hier namelijk nog veel architectuur uit de Renaissance en uit de Romeinse tijd. Zo vind je ten noorden en zuiden van de oude stad twee indrukwekkende Romeinse ruïnes. De Ponte di Tiberio, gebouwd van lstrische steen, is een fraai voorbeeld van Romeinse bouwkunst. Aan de zuidkant van de stad toont de Arco di Augusto het belang van Rimini in de Romeinse periode. (De kantelen werden in de middeleeuwen toegevoegd). Op het Piazza Cavour vind je de renaissance van Rimini, met palazzo’s, een zestiende-eeuwse fontein en het beeld paus Paulus V ernaast.

Rijd landinwaarts over de Via Marecchiese, sla rechts af op de SS16 en links af op de SS9 naar Santarcangelo. Parkeer in de Via Federico Mantevecchi.

Stop 1: Santarcangelo di Romagna

Santarcangelo ligt op een heuvel en vormt een oase van rust – heerlijk na je bezoek aan Rimini. Deze middeleeuwse plaats wordt gedomineerd door de Rocca Malatestiana en het klooster met zeer oude catacomben. Ga naar het toeristenbureau voor kaartjes voor de catacomben. Trek warme kleren aan, want het is er kil. Toeristenbureau Santarcangelo, Via Battsiti 5

Neem de SP14 westwaarts naar Ponte Verucchio. Steek de Marecchia over en volg de borden naar Verucchio. Volop parkeerruimte.

Stop 2: Verucchio

Verucchio was in de Romeinse periode een belangrijke defensiepost. In de achtste eeuw v.C. waren er al nederzettingen: ihet Museo Civico Archeologico zie je voorwerpen uit die tijd. De imposante rocca werd in de dertiende eeuw gebouwd door de rijke familie Malatesta.

Neem de SP32 naar San Marino Centra. Parkeer op Cava degli Umbri.

Stop 3: San Marino

De oudste republiek ter wereld, San Marino, ligt op de kliffen van de Monte Tîtano en heeft een eigen leger, munt en parlement. Met een inwoneraantal van 32.000 is het ondanks haar onafhankelijke status gewoon een deel van Italië. De Unesco benoemde San Marino in 2008 tot werelderfgoed.

Neem de kronkelweg naar Borgo Maggiore, sla bij de rotonde links af naar San Leo en ga op de SP Z58 linksaf naar San Leo. Parkeer op het plein.
rimini-fano

Stop 4: San Leo

Dit dorp heeft de reputatie het ontoegankelijkste fort van heel Italië te zijn, omdat het is gebouwd op een bijna verticale klif. Het stamt uit de achtste eeuw en de gebouwen zijn een mix van Longobardische, romaanse en renaissancistische stijl. Jarenlang behoorde de stad tot de Pauselijke Staat en zijn kasteel werd een gevangenis voor onverlaten zoals graaf Cagliostro, een beruchte charlatan en geestenbezweerder. Nu is het een leuk plaatsje met twee eenvoudige maar fraaie romaanse kerken.

Ga vanuit San Leo rechtsaf richting Carpegna. Sla op de SP6 rechts af richting Novafeltria/Maiolo – mooi uitzicht – ga niet rechtsaf naar Novafeltria maar rijd door naar de Marecchiavallei en de P28S. De afslag links naar Pennabilli is gevaarlijk; je kunt ook doorrijden naar de rotonde en dan terugrijden. Parkeer in de stad.

Stop 5: Pennabilli

De twee forten Penna en Billi hebben de tand des tijds niet doorstaan. De overblijfselen zijn nog altijd zichtbaar en werden in de veertiende eeuw samengevoegd tot. Tussen de forten vind je het Piazza Vittorio Emanuele II, met zijn roodstenen Chiesa di Sant’Antonio Abate. Het is een charmant stadje met middeleeuwse straten en pleinen die ‘s zomers worden opgefleurd door rode geraniums.

Neem de SPI om de stad uit te rijden en sla links af op de SP84 richting Carpegna in regio De Marken.
San marino

Stop 6: Carpegna

In een korte glorieuze periode aan het eind van de middeleeuwen ontstond in Carpegna het idee voor de bouw van het Palazzo dei Principi di Carpegna (maar werd pas gebouwd in 1675). Hier werd veel Italiaanse kunst verborgen gehouden tijdens Tweede Wereldoorlog. In Carpegna vind je ook het Parco Natura del Sasso Simone e Simoncello. Sasso betekent ‘rots’, en als je Carpegna nadert, zie je ze liggen aan je rechterhand.

Neem de SPI oostwaarts en volg de borden naar Pietrarubbia. In een haarspeldbocht rechts staat een wit bord Petrelle dat naar de rots wijst. Je kunt met de auto of te voet.

Stop 7: Pietrarubbia

Pietrarubbia doemt op als een enorme opgestoken duim. Het is een goede uitvalsbasis om de streek te verkennen, van San Marino in het noordoosten en de Adriatische kust tot de Appenijnen. De ruïnes van de middeleeuwse stad en het kasteel op de heuvel zijn vanuit Pietrarubbia te bezoeken.

Neem vanaf de Reuzenduim de SPI naar Pietrarubbia. De SPI gaat bij Sassocorvaro over in de SP6, dan de SPJbis en de SPJl /SP67. Veel parkeerruimte.

Stop 8: Piadina

De piada of piadina is het gastronomische symbool van de streek en wordt een beetje overschaduwd door de pizza. Pellegrino Artusi (1820-1911), de eerste schrijver die recepten uit heel Italië verzamelde in één kookboek, vond het ook niet vermeldenswaardig. En toch is het warme, ronde, platte brood, gevuld met prosciutto crudo en stracchino een traktatie.

Stop 9: Sassocorvaro

De weg naar Sassocorvaro loopt eerst door de Mercata met zicht op het kasteel en het prachtige meer. Het robuuste fort La Rocca Ubaldinesca is een mooi voorbeeld van vijftiende-eeuwse defensiearchitectuur. In de Tweede Wereldoorlog diende het als verstopplaats voor veel Italiaanse kostbaarheden, nu is het een museum. Aan de overkant van de weg heb je een fraai uitzicht op de Fogliarivier.

Verlaat de stad via de Via Roma SP67. Volg de borden naar Urbino over de SS73bis. Volg de ringweg naar het Piazza Mercatale; hier is een parkeergarage. 

Stop 10: Urbino

Dit leuke stadje floreerde onder het patronaat van hertog Federico da Montefeltro (1422-1482). Zijn universiteit trok van heinde en ver schilders, architecten en wiskundigen. Het Palazzo Ducale domineert, samen met de Galleria Nazionale delle Marche, de aanblik van Urbino vanuit het zuiden. Toentertijd was het paleis het grootste gebouw van Europa. De sprookjesachtige torentjes verhullen de kracht van een onoverwinnelijk bolwerk. De binnenplaats is een meesterstuk van Griekse en Romeinse humanistische idealen die kenmerkend zouden worden voor de renaissance.

Urbino

Volg de borden naar Perugia/ Pesaro over de SP423; rijd richting Pesaro naar Montecchio en sla op de SPJ8 links af richting Gradara. Parkeer voor het kasteel.

Stop 11: Gradara

Deze spectaculair versterkte stad dateert uit de twaalfde eeuw en kreeg geleidelijk een dubbele stadsmuur. Het kasteel huisvest nu het Museo Nazionale della Rocca. Het is een schitterend bewaard gebleven fort met puntgave kantelen, torens en bastions (het zou het decor hebben gevormd voor het liefdesverhaal van Paolo en Francesca in Dantes La divina Commedia). ’s Zomers is het in Gradara druk met dagjesmensen en festivals. Maak, als ’s avonds de toeristenbussen vertrokken zijn, een wandeling over de kantelen.

Stop 12: Fiorenzuola di Focara

Op een zonnige dag kan dit kleine fort erg druk zijn, omdat dit het startpunt is van een wandeling naar het schitterende strand. Je vindt er nog de kenmerken van een bergdorpje met een oude poort en stadsmuren. Fiorenzuola was ooit onderdeel van een defensienetwerk langs de kust en vormde een primitieve vuurtoren.

Rijd over de Strada Panoramica Adriatica naar Pesaro en volg de borden naar Fano over de SS16. Bij Fano buigt de weg naar rechts en gaat over in de Via Bruno Buozzi. Parkeer hier.

kust mezzavalle Marken

Eindpunt: Fano

Fano is een heerlijke badplaats. De stad is gesticht door de Romeinen en kreeg de naam Fanum Fortunae mee – stad van het geluk. Romeinse overblijfselen, zoals de mooie stadsmuren, zijn nog altijd zichtbaar.

6 must do’s

1. Wees een Romein in Rimini Steek de Ponte di Tiberio over, loop in de pas door de Arco di Augusto en spreek in het voormalige Romeinse forum.

2. Beklim de hellingen van San Marino en kom oog in oog te staan met deltavliegers en adelaars.

3. Loop over de rotsen in het Parco Naturale del Sasso Simone e Simoncello.

4. Wandel langs de kantelen van het kasteel bij Gradara.

5. Ga paardrijden in de heuvels rond Carpegna.

6. Zwem in de Adriatische Zee bij Fano.

Meer routes vind je in Autoroutes Noord- en Midden-Italië Capitool Reisgidsen

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk ook:

Ultieme vrijheid: van camperreis tot solotrip, aan tafel in Umbrië, Isola d' Elba, culinair rondtoeren en meer.

Ancona, ook wel 't nieuwe Toscane. Monumenten, elegante straten én mooie stranden.