Terug naar overzicht

Ga je naar Rome? Voor een ijsje eten kun je al een boete krijgen

Een ijsje eten op de Spaanse Trappen of met je blote voeten in de Trevifontein? Dit gedrag tolereert Rome niet meer. Vanaf 1 augustus 2019 krijg je er een fikse bekeuring voor.

Dankzij een nieuwe wet kan de gemeente Rome voortaan boetes uitdelen voor onbeschaafd gedrag. Nu denk je misschien: zo onbeschaafd ben ik niet. Maar ook simpelweg het eten van een ijsje op de Spaanse Trappen kan een dure aangelegenheid worden. Of een selfie maken op de rand van de Trevifontein.

IJsje eten
Voor het eten of drinken bij een historisch monument kan namelijk een boete van 250 euro worden gegeven. Het beklimmen of betreden van fonteinen kost je tussen de 160 en 450 euro. Je naam op de muur van het Colosseum kerven (40 toeristen deden dat in de afgelopen 2 jaar) staat gelijk aan het vandaliseren van een historisch gebouw. Kost je 400 euro.

Mobiel pinapparaat
Maakt iemand het echt te dol, dan kan diegene zelfs een daspo krijgen: een tijdelijke verbanning van de desbetreffende plek. Dit kan 48 uur tot zestig dagen duren. De politie deelt nu vooral waarschuwingen uit, en schrijft alleen een bon uit bij ernstige overtredingen, zoals het zwemmen in een fontein. Vanaf augustus hebben de agenten een mobiel pinautomaat op zak om de boetes meteen te kunnen innen.

Natuurlijk zijn toeristen nog welkom in de stad, zegt burgemeester Virginia Raggi tegen de krant Corriere dela Sera. ‘Rome blijft een gastvrije stad, maar dat wil niet zeggen dat we allerlei gedrag maar moeten tolereren.’

Rome is een openluchtmuseum
In de Volkskrant van afgelopen zaterdag wordt een Romeins gemeenteraadslid geciteerd: ‘Het centrum van Rome is een openluchtmuseum en het is tijd dat we het zo gaan behandelen. […] We willen de toeristen én de inwoners van Rome heropvoeden met deze regels. Ik snap dat er weerstand is, maar uiteindelijk is het in ieders belang dat deze prachtige historische stad zo lang mogelijk bewaard blijft en het decorum krijgt dat ze verdient.’

LEES OOK:

Bron: Corriere dela Sera, de Volkskrant/AD, de Telegraaf. Beeld: Jeff Ackley