Terug naar overzicht
wijk pigneto rome

Pigneto is de upcoming wijk in Rome

Over Pigneto

Voor wie al vaker in Rome is geweest, is de upcoming wijk Pigneto een aanrader. Een aantal decennia terug nog een achterbuurt, nu een plek van kunstenaars, moderne restaurants, jonge ondernemers en gezellige borreltuinen. Maar het rauwe randje is Pigneto nog niet kwijt, en juist dat maakt deze plek zo leuk.

Jarenlang was Pigneto een buurt in Rome waar je niet voor je plezier kwam. De wijk, opgericht voor fabrieksarbeiders en spoorwegmedewerkers eind negentiende eeuw, had te kampen met drugsproblemen en criminaliteit. Niet bepaald gezellig om naast het Colosseum en de Spaanse Trappen mee te pakken. De ommekeer begon met de komst van studenten eind jaren 90, voor wie de huren te hoog werden in de naastgelegen studentenwijk San Lorenzo.

Massimo Innocenti

Een van de eersten die potentie zag in de verloederde wijk was Massimo Innocenti. Hij durfde het aan om hier een horecazaak te beginnen. In 2006 nam hij de befaamde bar Necci 1924 over. ‘Het was een donkere koffiebar, waar alleen mannen kwamen. Er werd flink gerookt, ook al was dat toen ook al verboden. Samen met een Engelse chef besloot ik het roer hier helemaal om te gooien. We verbouwden de boel, maakten er een mooi terras bij en gingen van ontbijt tot diner en cocktails serveren. Dat was Pigneto niet gewend. Alles was overdag dicht. Het was een risico, maar het heeft goed uitgepakt. Veel zaken zijn nu de hele dag open en inmiddels trekt Pigneto ook mensen van buiten de wijk, vanwege zijn horeca.’

Vegan en multiculti

Waar je in het centrum van Rome hippe tenten moet vermijden – je kunt er donder op zeggen dat je dan in een toeristenfuik belandt – zijn het hier juist die Instagramwaardige zaken die populair zijn onder Romeinen. Je vindt er vegan croissants of ambachtelijke hamburgers op de kaart. Jonge chefs durven af te wijken van de traditionele keuken en staan open voor invloeden van buitenaf. Dat laatste is ook niet gek, als je bedenkt dat de wijk zeer multicultureel is. Zo waan je je het ene moment in een buitenwijk in Londen, dan weer in een artistiek gedeelte van Berlijn en het andere moment op het Afrikaanse continent.

Street art

De populariteit van Pigneto is mede te danken aan de street art. Sinds enkele jaren zijn kunstenaars actief met het opvrolijken van de buurt. De meest opvallende is de 32 meterhoge muurschildering tussen de Via del Pigneto en Via Pavoni van Etam Cru, twee Poolse, jonge kunstenaars. Zij schilderden een man, nippend aan een kopje koffie en staand in een prullenbak met een deksel, plus bananenschil, op zijn hoofd.

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Reisaanbieding: met de trein naar Rome

Meer over Rome

santa maria trastevere

Ontdek de levendige wijk Trastevere in Rome

Over Trastevere Trastevere is een levendige en schilderachtige middeleeuwse volkswijk, waar je tijdens een bezoek aan Rome zeker even doorheen gewandeld moet hebben. Trastevere betekent letterlijk ‘over de Tiber’. Om er te komen moet je inderdaad de rivier oversteken, bijvoorbeeld

Lees meer »