Terug naar overzicht
Santa Croce in Florence

Santa Croce: onze tips voor deze leuke wijk in Florence

De wijk Santa Croce dankt zijn naam aan deze enorme basiliek, die met zijn prachtige marmeren gevel de oostzijde van het Piazza Santa Croce begrenst. Voor de basiliek lijkt Dante Alighieri, de grote Florentijnse dichter, de wacht te houden. In de kerk zelf hebben veel beroemde Florentijnen hun laatste rustplaats gevonden. De Santa Croce wordt door de inwoners van Florence daarom ook wel ‘ons eigen Pantheon’ genoemd.

Het ene grafmonument is nog indrukwekkender dan het andere. Helemaal vooraan rechts ligt het graf van de ‘goddelijke Michelangelo’. Vasari liet op dit grafmonument de drie disciplines waarin Michelangelo zo uitblonk om zijn dood treuren. De schilderkunst, de architectuur en de beeldhouwkunst plengen hun tranen bij het verlies van zo’n groot kunstenaar. Voorbij het tweede altaar vind je een gedenkteken voor Dante (die werd verbannen naar Ravenna en daar ook werd begraven), zodat er toch ook in zijn geboortestad iets aan zijn dood herinnert. De Santa Croce herbergt daarnaast graven van grote geesten als Galileo Galilei, Niccolò Machiavelli en Gioacchino Rossini.

LEES OOK: Florence in 24 uur: dit wil je dan zeker zien

Potje voetbal
Het plein voor de kerk schittert in de vroege ochtendzon. Over een paar weken zal het onherkenbaar veranderd zijn, als tijdelijk decor voor een van de grootste spektakels die sinds eeuwen in de stad gehouden worden: het calcio storico. Dit bijzonder brute voetbalspel heeft eigenlijk meer weg van een partijtje rugby. Het werd voor het eerst gespeeld in 1530, toen de Florentijnen de slag om hun eigen stad hadden verloren. Op het moment dat de vijand de stad in trok om het bestuur over te nemen, speelden de Florentijnse mannen een potje voetbal, alsof er niets aan de hand was. Een ultieme blijk van minachting voor de overwinnaars… De finale van het calcio storico is op 24 juni, de feestdag waarop de patroonheilige van de stad, Johannes de Doper, extra vereerd wordt. De halve finales zijn op de twee zondagen voorafgaand aan 24 juni.

santa-croce

Florentijnse trippa
Voor de lunch steken we nogmaals Piazza Santa Croce over, op weg naar de Mercato Sant’Ambrogio. Op deze levendige buurtmarkt worden alle lekkernijen met veel trots aangeprezen, van verse artisjokken tot pasta met wild zwijn en de echte Florentijnse trippa. Wie deze specialiteit wil proberen, kan terecht bij een van de vele trippakarretjes rondom het marktplein. Maar ook voor wie het liever bij groente, kaas, salami en brood houdt, kan op deze mercato een gevarieerde lunch bij elkaar shoppen. In deze wijk valt er overigens ook de rest van de middag genoeg te proeven.

Chocola
Bij La Bottega del Cioccolato geniet je van heerlijke chocoladecreaties met bijvoorbeeld rozemarijn. Een andere beroemde chocolatier, Vestri, is zo verzot op chocolade dat hij niet alleen bonbons, repen en ander chocoladelekkers maakt, maar ook heerlijk romig, vol chocolade-ijs. Al is er wat ijs betreft geduchte concurrentie in deze wijk! Zo maken ze volgens de Florentijnen zelf het lekkerste ijs bij Vivoli, verstopt in een klein straatje vlak bij de Santa Croce. Wij waren bovendien erg onder de indruk van Gelateria Dei Neri, met een enorme keuze aan bijzondere smaken. Onze favoriet: ricotta met vijgen. Mocht je al eerder een ijsje hebben gegeten, kies bij Dei Neri dan een van de lekkere – en schitterend uitziende – gebakjes.

Aperitivo doe je hier
Rondom Piazza Santa Croce en Piazza Ghiberti vind je genoeg adresjes voor een gezellige aperitivo. Wie uit wil kijken op de witmarmeren voorgevel van de Santa Croce, neemt een van de kleine tafeltjes buiten bij Note di Vino. Bestel naast een glas Toscaanse wijn een uitgebreide tagliere met kaas, vleeswaren en vers brood met olijfolie. Aan de zijkant van de kerk vind je Le Botte, een wijnbar nieuwe stijl, of zoals de eigenaren zelf zeggen: een enoteca intelligente. Wijnproeven gaat hier volgens het principe van self service. Met een soort credit card stel je een wijnpalet samen. Een perfecte plek voor een borrel voordat je een van de vele gezellige restaurantjes rondom Piazza Santa Croce opzoekt.

LEES OOK:

Bewaren