Siciliaanse droom: Elena en Giulio verhuisden naar Val di Noto
Terug naar overzicht
Iutafarm_Sicilie

Siciliaanse droom: Elena en Giulio verhuisden naar Val di Noto

Het is een droom van velen. Elena en Giulio deden het: zij kochten een verlaten boerderij op het Siciliaanse platteland. Hoe zien de dagen in hun nieuwe leven eruit? En hoe is het om bij ze te overnachten? We nemen je mee naar Iuta Farm & Glamping.

Oost-Sicilië. We zijn op het platteland, niet ver van de zee, tussen het welbekende Syracuse en het zuidelijke puntje van het eiland. De rit hiernaartoe brengt ons langs het barokke juweel Noto, UNESCO Werelderfgoed. De weg wordt omlijst door charmante stenen muurtjes. Onderweg zien we velden, palmbomen, olijfbomen, peren en felgekleurde bougainville. We slaan een onverharde zijweg in en komen aan bij Elena en Giulio’s Iuta Farm & Glamping, tussen de eeuwenoude olijfbomen en citroen- en sinaasappelgaarden. Het is een magische plek. We snappen direct waarom het jonge Italiaanse stel hier vanuit het noorden van het Italië heen verhuisde. 

Een verlaten boerderij op Sicilië

‘Zo’n vier jaar geleden zijn we verhuisd’, vertelt Elena. ‘Door onze ouders zat Sicilië al in ons DNA. Het is voor ons de vanzelfsprekendste plek om te wonen.’ Een terugkeer naar hun roots dus. Maar ook een radicale verandering van hun levensstijl. Elena werkte in de mode en communicatie in Milaan, Giulio zat in het toerisme en pendelde tussen Vicenza en New York. Ze besloten het rustiger aan te doen. Ze lieten Milaan achter zich en settelden op het Siciliaanse platteland, zo vertelt het stel. Ze zochten lang naar de perfecte plek om hun droom te verwezenlijken. Een verlaten boerderij in Val di Noto werd hun uiteindelijke keuze. Ver genoeg van de platgetreden paden, verscholen tussen de heuvels en de zee. 

Luxe lodges

Een jaar lang werkten ze op hun verlaten landgoed met dertien hectaren grond. ‘Behalve de boerderij, die in behoorlijke staat verkeerde, moest vrijwel alles aangepakt worden. We hebben de toegangsweg aangelegd, elektriciteit aangesloten en het irrigatiesysteem hersteld. De grond moest volledig worden omgeploegd.’ Het stel heeft ook nog het zwembad en het eetgedeelte met de gemeenschappelijke keuken opnieuw moeten opbouwen. Elena en Giulio vielen voor het concept glamping. ‘Je slaapt in een tent onder de sterrenhemel, maar het is even comfortabel als in een hotel. Denk aan Afrikaanse safarilodges of de yurts van Aziatische nomaden. De eerste lodge die we opzetten was ons nieuwe thuis. We voelden ons echt een moderne Indiana Jones.’ In de loop van de tijd zette het stel er nog vier op, voor vrienden die regelmatig op bezoek kwamen om op te laden in het tempo van de natuur. De vijf lodges worden inmiddels verhuurd en Elena en Giulio zijn zelf in de boerderij getrokken. 

Moderne boeren

‘Van april tot november ontvangen we gasten op Iuta. We maken ontbijt, verzorgen lunch en organiseren activiteiten zoals yogalessen. De wintermaanden gebruiken we om te werken aan en op het land.’ Nu de bouw van het glampinggedeelte zo goed als afgerond is, richten Elena en Giulio zich op de boerenkant van hun bedrijf, wat hoognodig is. ‘Het werken op het land is erg veeleisend. Zowel mentaal en fysiek.’ Hoe dat harde werken zich verhoudt tot hun banen in het noorden? ‘Hoewel we beiden hard werkten in de stad, is het niet te vergelijken met wat we vandaag de dag doen. Maar, dit is óns project en ondanks de zware eerste jaren die de start van het bedrijf waren, is dit het enige wat telt voor ons’, vertelt Elena. ‘We geloven erin en geven niet op. Het voelt echt als een privilege om op het platteland te wonen. Zeker in de tijd waarin we nu leven.’

Winter op Sicilië

En dat privilege is er niet alleen in de zonnige zomermaanden. ‘De winters op Sicilië zijn als het voorjaar in Noord-Italië. 25 graden, groen gras, bloemen en verlaten stranden. December is onze favoriete maand op het eiland.’ Hoe de toekomst er voor Iuta Farm & Glamping uitziet, weet Elena niet. ‘We wonen hier inmiddels met vier honden, twee katten en onze negen maanden oude baby Marcello. Iuta groeit met ons mee en is onderdeel van onze familie. Het zou geweldig zijn als het een plek wordt waar muziek, kunst en theater gemaakt wordt. We zullen zien waar het schip strandt…’.

Vers van het land
Van het overschot van de productie die ze oogsten op hun eigen land maken Elena en Giulio jam en conversen. Met de opbrengst van de olijfbomen begonnen ze een kleine olieproductie. De olijfolie is te bestellen op iuta.farm.

Logeren in een lodge
Slapen in een lodge op Iuta Farm doet niet onder voor een overnachting in een hotel. Elena en Giulio hebben veel aandacht besteed aan de inrichting. Met vintage items uit alle windstreken, handdoeken van Fazzini en verzorgingsproducten van Zenology. De muren van de lodges bestaan uit een bijzondere mix van materialen, waardoor ze isoleren en beschermen. De muren kunnen volledig worden opgerold om één met de natuur te leven. In de hete zomers zorgt de aanwezige airco voor de nodige verkoeling.

Provincia Babba
Zuidoost-Sicilië stond in het verleden bekend als provincia babba, wat zoveel betekent als ‘nog niet aangeraakt door de maffia’. Waar het tegenwoordig in ieder geval door wordt aangeraakt zijn toeristen, want dit stukje Sicilië is beeldschoon, en daarom erg populair. Val di Noto is onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst door plaatsen als Noto, Modica en Catania.

Fijne eetadressen

Vegetarische lunch
Naast het ontbijt zorgt Iuta Farm voor de lekkerste vegetarische lunches, vergezeld van biologische wijnen. Op reservering. iuta.farm

Caffè Sicilia
Een klassieker. Bij Caffè Sicilia – onder andere bekend van de Netflixserie Chef’s Table – kom je voor de beste koffie. Bestel hier de beroemde cappuccino ghiacciato, ijskoffie met granita van amandelmelk. Corso Vittorio Emanuele 125, Noto

Ristorante Crocifisso
Voor een avondje écht uit zit je bij Crocifisso gebakken. Marco Baglieri zorgt hier voor een moderne versie van Siciliaanse klassiekers. Casarecce alla palermitana (pasta met sardines, venkel en pijnboompitten, ricciola alla matalotte (geelstaart geserveerd op tomaten-olijvensaus) en arancini met aubergine bijvoorbeeld. Via Principe Umberto 46, Noto

Càssaro Bistrot
Spannende gerechten vergezeld van natuurwijnen. En dat in een strak jasje. Voor fijnproevers is het bij Cassaro Bistrot goed toeven. Corso Vittorio Emanuele 105, Noto

Battimandorlo
Gek op de sfeer van Iuta? Dan is Battimandorlo ook een must-visit. Op hun twintig hectare (biologische) land verbouwt dit hotel-restaurant niet alleen citroenen, olijven en amandelen. Er is een weldadige moestuin en fruitgaard. Elk onderdeel van de menukaart is huisgemaakt. Slow-food in z’n puurste vorm. Open voor lunch en diner, even buiten Noto. Contrada Portelle snc, Noto

Bar Malacala
Ooit een opslagplaats voor johannesbrood, tegenwoordig een geweldige plek voor visgerechten en goede wijn. Perfect om aan de schuiven na een dagje strand. Piazza Stella Maris 23, Calabernardo 

Mooie uitstapjes in de omgeving

Riserva Naturale Cavagrande del Cassibile
Even boven Avola ligt het beeldschone natuurreservaat Cavagrande del Cassibile. Hier maak je de mooiste wandelingen langs heldere beekjes, watervallen en indrukwekkende rotspartijen. Ook wel de Siciliaanse Grand Canyon genoemd. 

Overnachten bij Iuta Farm
Slapen in een van de lodges op Iuta Farm doe je vanaf € 180 per nacht, met een minimum verblijf van twee nachten. Daar zit een heerlijk, biologisch ontbijt bij inbegrepen. Contrada Bochini, Avola, iuta.farm

Reizen

Utrecht – Avola 2.500 km
Vanaf Schiphol vlieg je rechtstreeks in ongeveer drie uur naar de luchthaven Catania op Sicilië. Vanaf daar rijd je in ruim een uur naar Iuta Farm. Reizen met de auto is ook een mogelijkheid. Dan ben je zeker twee volle dagen onderweg én maak je een oversteek met een veerboot. 

BEKIJK OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste tips en nieuwtjes? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Fotografie: Monica Spezia