Terug naar overzicht
Stedentrip Napels

Stedentrip Napels: de perfecte kerstbestemming

Het hele jaar door is het kerst in de Napolitaanse straat San Gregorio Armeno. Maar officieel starten de voorbereidingen voor Kerstmis vanaf 8 december. 

Al weken voor kerst kun je amper door Via San Gregorio di Armeno en het haaks daarop liggende Spaccanapoli lopen. De toeristen hebben plaatsgemaakt voor de Napolitanen die hier komen winkelen voor hun persepe (kerststal). Want deze dient elk jaar wel een beetje uitgebreid te worden…

Stedentrip Napels

De paus, Maradona en Trump

En de keuze is reuze! Je kunt kiezen voor de klassieke kerststal waar je elk jaar een onderdeel bij plaatst. Of je gaat voor de ietwat moderne variant met lichtjes, geluiden en bewegende elementen waarmee je uiteindelijk een heel dorp kunt vormen. En dan zijn er nog de beroemde pastori (kerstfiguren) voor in je stal, variërend van de paus en Maradona tot Donald Trump en leden van de camorra. Het een is nog kitscheriger dan het ander, maar de Napolitanen zijn er gek op. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, je neemt zo een grappig cadeautje als souvenir mee naar huis voor onder de boom.

Stedentrip NapelsEen lege kribbe

Napels is op zijn zachtst gezegd dé stad van de kerststallen. Een grote verzameling aan grote, met de hand gemaakte kerststallen vind je het hele jaar door in het Certosa di San Martino, het klooster boven de oude stad. En voor de liefhebber is ook in het Palazzo Reale een grote kerststal te bezichtigen. Naast bovengenoemde plaatsen zie je de persepi rond de kerstperiode in elke kerk, in elk klooster en op elke straathoek. Het enige wat in elke kerststal ontbreekt, is een kindje in de kribbe. Het kindje wordt er pas ingelegd op 24 december, vaak tijdens de nachtmis.

Van wensboom tot constructieboom

Vanaf 8 december gaan de remmen helemaal los. Op deze dag mag officieel de boom worden opgetuigd, de kerststal worden ingericht en mogen de eerste cadeautjes worden gekocht. Napels is op deze dag dan ook helemaal klaar voor de kerst. Door de hele stad vind je kerstverlichting en op het Piazza del Plebiscito is er uitgepakt met een kerstboom en enorme kerstballen gemaakt van lichtjes. In het mooie, overdekte Galleria Umberto is een grote kerstboom geplaatst waarin iedereen zijn wens of goede voornemen in kan hangen. Op het Piazza Municipio is een kerstmarktje te vinden en kun je op de foto gaan met verschillende kerstfiguren (wel tegen flinke betaling). En aan de boulevard van Napels is een constructie van een kerstboom te vinden, N’Albero. Je kunt deze veertig meter hoge ‘kerstboom’ ook in. Hier worden tal van activiteiten en evenementen georganiseerd, waaronder kookcursussen. Als je nog niet genoeg in de kerststemming bent gekomen, dan vind je in elke straat of steeg ook wel een kerstkoor dat je toezingt.

Napolitaanse kerstlekkernijen

Uiteraard wordt er in de kerstperiode ook uitgepakt met eten. Typisch zijn de Napolitaanse lekkernijen roccocò, struffoli en pastiera. Roccocò is een ronde koek met een gat in het midden en gevuld met amandelen, de zoete versie van de hartige tarelli. Qua smaak lijkt het een beetje op de Duitse lebkuchen. Volgens mijn Napolitaanse amici vind je de beste roccocò bij La pastiera napoletana, een klein bakkertje in Spaccanapoli. Struffoli zijn gefrituurde deegballetjes in de vorm van een gebakje (ook verkrijgbaar als taart), gedrenkt in honing en bezaaid met spikkels. De keten Leopoldo heeft lekkere en ook bij de oudste bakker van de stad, Scaturchio, staan de Napolitanen ervoor in de rij. Een andere typisch Napolitaanse lekkernij is pastiera. Deze taart gevuld met ricotta wordt geserveerd met kerst en Pasen. De pastiere van bakkerij Bellavia in de luxere wijk Vomero zijn aan te raden.

image-2016-12-13-2

Rood ondergoed

Ook voor kerstcadeautjes kun je in Napels terecht. De meeste inkopen worden gedaan in de San Gregorio Armeno en de winkelstraten Via Toledo en Via Chiaia. In de twee grote winkelstraten valt vooral op dat de winkels uitpuilen met rode slipjes, bh’s en boxershorts. Rood ondergoed is een geliefd kerstcadeau. Het rode ondergoed wordt volgens Italiaanse traditie op oudejaarsavond gedragen. Want zo geloven de Italianen, en de zeer bijgelovige Napolitanen helemaal, dat dit zou geluk brengen voor het nieuwe jaar…

Stedentrip Napels

Overtuigd dat een stedentrip Napels nog deze maand moet plaatsvinden? Lees dan ook nog even dit artikel.

Bewaren