Napels streetfood: straten vol met de lekkerste snacks
Terug naar overzicht

Napels streetfood: wijken vol smalle steegjes en verrukkelijk eten

Napels is in opkomst. En terecht, want de Zuid-Italiaanse stad is leuk! In Napoli roddelen de buren met elkaar vanaf hun eigen balkon, worden scooters als hangtafel gebruikt om te kaarten en komen de pleinen rond borreltijd nog meer tot leven. En als klap op de vuurpijl maken de Napolitanen de allerlekkerste pizza’s en snacks. Esther van Veen neemt ons mee naar de vier leukste wijken, vol smalle steegjes en verrukkelijk (goedkoop!) eten.

Fotografie: Matteo Carassale

Monumenten zijn opgeknapt, het afvalprobleem is deels opgelost en delen van de lungomare (straat langs de zee) zijn autovrij verklaard. Boven op antieke resten vind je middeleeuwse gebouwen, vervallen barokke kerken én talloze snackbarretjes. Laat de beroemdste musea en paleizen even voor wat ze zijn, en maak een – culinaire – ontdekkingstocht a piedi, te voet.

Via tribunali, spaccanapoli. Naples
Via Tribunali, Spaccanapoli, Napels
Wijk 1: Spaccanapoli

De smalle, gelijknamige straat Spaccanapoli is een kaarsrechte weg dwars door de stad, en betekent ‘breekt de stad doormidden’. Samen met de Via dei Tribunali en de Via Anticaglia vormt deze levensader het boeiendste deel van Napels, waar vergane glorie hoogtij viert. De wijk is een verzameling van barokke kerken, afgebladderde façades en pleintjes met ondergrondse ruïnes. Talloze pizzeria’s, ouderwetse etalages, vintage Vespa’s, kramen met fruit, antiekmarktjes en winkels vol kitscherige Mariabeelden karakteriseren het gebied. Buurtbewoners bevolken gemoedelijk en tot laat op de avond de pleinen.

Cibo da strada
Al sinds de oudheid wordt er veel gesnackt in de straten van Spaccanapoli. Nog steeds struikel je hier over kraampjes met lekkernijen en granita al limone’s. Napels zou Napels niet zijn als er naast de ‘gewone’ pizza die hier het levenslicht zag, niet vele variaties bestonden. Behalve de pizza a portafoglio of a libretto (opgevouwen pizza om uit de hand te eten), wordt er ook allerlei ander lekkers van pizzadeeg gemaakt. Zoals bijvoorbeeld montanara (een rond, gefrituurd pizzabolletje met tomatensaus erop) en calzone fritto (gefrituurde calzone, gevuld met ricotta of ham en mozzarella). Gefrituurde happen zijn mateloos populair in deze wijk. Je vindt ze om de paar meter in kraampjes op straat, bij snackbarretjes en rosticcerrie.

Spaccanapoli. napels
Van links naar rechts: een van de straatjes in Quartieri Spagnoli, een sfogliatella en Maradonna-altaar in Bar Nilo

Caravaggio
Cultuur snuiven in Spaccanapoli doe je bij het museum Pio Monte della Misericordia. Hier kun je De Zeven Werken van Barmhartigheid van Caravaggio bewonderen, een van de beroemdste schilderijen van de stad uit 1607. Het ingenieuze gebruik van licht en schaduw en de extreem realistische en gewaagde afbeelding van de Madonna van de Barmhartigheid met een naakte borst is op z’n minst pikant te noemen, helemaal voor zijn tijd. De afbeelding is gemodelleerd naar een Napolitaanse vrouw. Ook de overige modellen schijnen van de Napolitaanse straten geplukt te zijn.

Ondergronds
Halverwege een van de hoofdstraten van Napels, de Via dei Tribunali, vind je het Piazza Gaetano. Hier sta je boven op het centrum van het antieke Neapolis. Onder de San Paolo Maggiore-kerk en
de San Lorenzo Maggiore-kerk liggen Grieks-Romeinse opgravingen die je kunt bezoeken, waaronder resten van het theater van de Romeinse keizer Nero. Links van de San Paolo Maggiore vind je de ingang van Napoli Sotteranea, waar je kunt afdalen in een complex van ondergrondse waterreservoirs uit de oudheid.

STREET FOOD WOORDENBOEK

Zeppole gefrituurde zoete deegbolletjes
Pall’e riso (ook wel arancini genoemd): gefrituurde rijstballetjes met gehakt, tomatensaus en erwten
Panzerotti gefrituurde ravioli
Cuoppo fritto een mix van diverse gefrituurde ingrediënten, zoals deeg, courgettebloem of aubergine in een papieren puntzak
Cuoppo di mare gefrituurde zeevruchten in een papieren puntzak
Mozzarella in carrozza gefrituurde sandwich met mozzarella

Kerststallen en barokkapellen
Om de hoek van het Piazza Gaetano ligt de Via San Gregorio Armeno, een van de weinige echt toeristische straatjes van Napels. Het hele jaar door zijn de kramen en winkels hier gevuld met ontelbare presepi, kerststalletjes. Geniet van een espresso in Bar Nilo en bewonder het altaar gewijd aan een van de grootste helden van de stad: voetballer Diego Maradona. Of pak een terrasje op het sfeervolle, bij studenten populaire Piazza San Domenico Maggiore. Op steenworp afstand vind je de Cappella San Severo uit de barok. Deze intieme, rijkgedecoreerde privékapel toont de met raadsels omgeven Cristo Velato, dat volgens velen het mooiste beeldhouwwerk van Napels is. De barokke pracht in de kapel werd voornamelijk toegevoegd door Raimondo di Sangro, de zevende prins van Sansevero, over wie wilde verhalen de ronde deden. Zo zou hij een tovenaar en alchemist zijn geweest die zijn ziel aan de duivel had verkocht.

WInkel met katholieke objecten (San Biagio dei Librai) in Spaccanapoli
Katholieke producten bij San Biagio dei Librai in Spaccanapoli

Dorp in een stad
Vanaf de capella loop je zo naar het Piazza Bellini, dat wordt omringd door cafés die populair zijn onder studenten en kunstenaars. Veel boekhandeltjes hier fungeren eveneens als café, hier nip je tussen de boeken lekker aan een cocktail. Niet ver van het Piazza Bellini ligt de Quartieri Spagnoli, waar een bom aan Italiaanse clichés lijkt te zijn ontploft: denk aan met was behangen steegjes, scheurende scooters en zingende kooplui. Deze volkswijk bestaat uit voormalige soldatenwoningen die in de zestiende eeuw in rastervorm zijn aangelegd om de Spaanse troepen en hun families onder te brengen. De Quartieri Spagnoli vormt min of meer een dorp in een stad, met een levendige sfeer en karakteristieke cafés en restaurants.

Bar Nilo barretje met een altaar gewijd aan Maradonna, de ‘God’ van Napels. Via San Biagio Dei Librai 129
Intra Moenia al jarenlang een van de populairste literaire cafés van Napels. Piazza Bellini 70
Libreria Berisio bijzondere boekwinkel annex wijnbar, zowel overdag als ’s avonds een aanrader.Via Port’alba 28-29
Cammarota Spritz aperitivo-bar in het Quartieri Spagnoli met spotgoedkope drank en veel locals. Vico Lungo Teatro Nuovo 31
Trattoria Da Nennelle vrolijke en traditionele trattoria met overheerlijke pasta’s. Vico Lungo Teatro Nuovo 103/104/105

Wijk 2: Piazza del Plebiscito & Santa Lucia

Aan de rand van de Spaanse wijk ligt het Piazza del Plebiscito. Het chicste plein van de stad, met colonnades en een op het Pantheon geïnspireerde kerk. Het roodkleurige paleis dat het plein domineert is het Palazzo Reale. Deze plek contrasteert sterk met de smalle stegen van Spaccanapoli. Rond het piazza heb je iconische uitzichten op de Baai van Napels met de Vesuvius op de achtergrond. Achter de noordkant van het plein, leidt de Via Toledo je naar het meer glorieuze deel van de stad; het Napels van de bourgeoisie. Hier zijn de erfenissen van de vele koningen die Napels bestuurd hebben goed zichtbaar. De Via Toledo is de belangrijkste winkelstraat van Napels, waaraan ook de beroemde Galleria Umberto I gevestigd is. Deze schitterende winkelgalerij met een dak van glas en ijzer werd gebouwd tussen 1887 en 1890, geïnspireerd op Milaans’ Galleria Vittorio Emmanule II. Naast de vloer van ingelegd marmer zijn er vele chique cafés en winkels. Proef er Napels’ beroemdste zoete lekkernij, de sfogliatella riccia (flinterdunne laagjes bladerdeeg, gevuld met ricotta of crème) bij La Sfogliatella Mary.

Santa Lucia
Vanaf het Piazza Plebiscito kun je er ook voor kiezen om koers te zetten naar de lager gelegen boulevard (Via Nasario Sauro en Via Partenope), om lekker langs zee te wandelen of door de volkse buurt Santa Lucia te struinen. Dit historische wijkje is de plek van de mythe van de sirene Parthenope. Zij spoelde hier aan, toen ze er niet in was geslaagd Odysseus met haar gezang te betoveren en verdronk in zee. Aan de deels autovrije lungomare vind je chique hotels die het Napels van het fin-de-siècle ademen. Het aangrenzende pittoreske en veelvuldig bezongen vissershaventje van
Santa Lucia biedt een vrolijk vakantiesfeertje met visrestaurants en terrassen aan het water die uitkijken op het Castel dell’Ovo. Dit kasteel is gelegen op een klein eilandje voor de kust, Megaride, en is via een brug verbonden met de boulevard. De naam van het fort is afgeleid van een legende over de Romeinse dichter Vergilius, die over magische krachten zou beschikken. Zijn talisman, een ei (ovo in het Napolitaans) dat bewaard werd in een kruik, begroef hij onder het eiland. Volgens de legende zullen het kasteel én Napels ten onder gaan als het ei breekt. Loop omhoog naar het terras van het fort, vanwaar je weids zicht over de Golf van Napels hebt. Op heldere dagen zie je zelfs Capri liggen!

Pizzeria del Presidente. Naples

Borgo Marinara
Naast het Castello dell’Ovo ligt Borgo Marinara, een negentiende-eeuws visserswijkje dat nu een gezellig buurtje vol restaurants is. Samen met het haventje van Santa Lucia is dit een van de sfeervolste plekken om een terrasje te pikken, en uiteraard dé perfecte plek voor verse vis en zeevruchten. Je kunt ook luxueus dineren boven op beroemde hotels aan de nabijgelegen Via  Partenope. Magische uitzichten over de baai gegarandeerd!

Caffè Gambrinus bekendstehistorische café van Napels. Via Chiaia 1-2
Zi Teresa visrestaurant direct aan het haventje, met geweldig uitzicht. Via Borgo Marinari 1
O Tabaccaro onpretentieuze Napolitaanse trattoria nabij Castel dell’Ovo. Piazetta Marinari
Caruso Roof Garden smakelijke (vis)gerechten in klassieke Napolitaanse en tourage met panoramisch uitzicht. Grand Hotel Vesuvio, Via Partenope 45
La Terrazza dell’Excelsior romantische sfeer met uitzicht over de baai en over Porta Lucia. Via Partenope 48

Wijk 3: Chiaia

Een van de grootste pluspunten van Napels is de ligging aan de baai. Vanaf Castel dell’Ovo loop je via de Via Partenope naar een uitgestrekte boulevard, de Via Francesco Caracciolo, langs de charmante wijk Chiaia, die een verademing vormt vergeleken met de drukte en benauwdheid van Napels’ stegen. Deze beroemde boulevard wordt ook wel de ‘Riviera van Napels’ genoemd. Vanaf hier heb je een weids zicht van de Vesuvius tot de groene heuvels van Posillipo. Aan de ‘Riviera van Napels’ vind je het belangrijkste stadspark van Napels, de Villa Comunale, dat bestaat uit  achttiende-eeuwse koninklijke tuinen met fonteinen. Doorkruis het park en bewonder de rijkgedecoreerde Riviera di Chiaia, met pastelkleurige architectuur uit voornamelijk de achttiende en negentiende eeuw, waaronder luxueuze palazzi en tophotels. Cultuurliefhebbers kunnen het PAN (Palazzo delle Arti Napoli) bezoeken, het museum voor moderne kunst.

Luxe winkelstraten
In het mondaine Chiaia vind je ook een aantal van de bekendste winkelstraten van Napels. Wandel de straatjes ten noorden van de Riviera di Chiaia in, en je treft in de Via Dei Mille en Via  Calabritto een aaneenschakeling van boetieks, galerieën en exclusieve kleermakers die grote internationale politici kleden. Luxe modewinkels van Italiaanse topmerken als Armani en Ferragamo domineren het gebied.

En dan drinken
Vooral ’s avonds is de boulevard, evenals Via Chiaia, populair om te flaneren. Om in de geest van Goethe te blijven, die ooit bij maanlicht over Chiaia’s boulevard kuierde en als een blok voor de stad viel: ‘Vedi Napoli, poi bevi!’ ofwel: ‘Napels zien en dan drinken.’ Ontspan met een aperitivo op een terras op Piazza dei Martiri of geniet in een van de vele wijnbarretjes van uitstekende wijnen als Lacryma Christi, die op de mineraalrijke hellingen van de Vesuvius geproduceerd worden. De wijk is een populaire uitgaansbuurt. Vooral rond de vie dei barretti (de Vico Belledonne en Via Bisignano) vind je populaire tenten waar je tot diep in de nacht het glas kunt heffen. Salute!

Barril bijzonder sfeervolle en artistiek ingerichte wijnbar.Via Fiorelli 11
La Caffettiera café met een groot terras, dat al meer dan 60 jaar een begrip in de buurt is. Piazza dei Martiri 26
Enoteca Belledonne karakteristieke wijnbar die al tientallen jaren hetzelfde is gebleven. Vico Belledonne a Chiaia 18
Chandelier populaire bar met een moderne uitstraling. Vico Belledonne a Chiaia 34/35
Vinarium uitstekende wijnen en een traditionele Napolitaanse keuken met een goede prijskwaliteitverhouding. Vicolo Santa Maria Cappella Vecchia 7

Dit artikel verscheen eerder in De Smaak van Italië. 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren