Terug naar overzicht
Sperlonga Italië magazine de smaak van italie

Sud Pontino, de favoriete vakantiekust van de Romeinen

Over Sud Pontino

Rondom Rome ligt een aantal stranden dat goed bereikbaar is vanuit de stad, zoals Santa Severa. Maar deze stranden zijn populair en vaak overvol. Daarom gaan wij naar Sud Pontino, dé vakantiekust van de Romeinen.

Als je de eeuwige stad achter je laat, verandert de omgeving al snel. Het landschap wordt langzaam groener en landelijker. Hier en daar grazen groepjes buffels in een wei, en al snel passeer je de eerste mozzarellaboerderijen en zie je het blauwe zeewater bij Sud Pontino opdoemen.

Dag 1: Sabaudia en zee

Onze uitvalsbasis is Hotel Le Dune in Sabaudia. Een groot hotel met eenvoudige kamers en privébalkon met uitzicht op de binnentuin. Langs het zwembad loop je zó het strand op. Op een heerlijk, overdekt terras met wapperende, witte zonnedoeken, installeren we ons voor een drankje.

Als je Sabaudia binnenrijdt zie je veel groen en villa’s, maar al snel kom je in een ongezellige ‘nieuwbouwwijk’ uit de jaren dertig. De kaarsrechte straten en de hoekige blokkendozen staan in groot contrast met de natuurlijke omgeving. Toch is het een plaats waar je niet per se met een grote boog omheen hoeft te rijden. Perfect gesitueerd tussen stranden en natuurgebied vormt dit plaatsje met zijn vele hotels, winkels en restaurants een goede uitvalsbasis om deze omgeving te verkennen.

LEES OOK: 10x eten en slapen in Sud Pontino, dit zijn onze tips

Dag 2: San Felice Circeo en de markt

Na een ontbijt van vers brood, pecorino, prosciutto cotto (gekookte achterham) en een cappuccino vertrekken we de volgende dag. De zwemspullen gooien we achterin de auto want je weet maar nooit, en we toeren naar het dichtstbijzijnde dorp; San Felice Circeo. Wat een toeval, bij aankomst in het nieuwe deel van San Felice, stuiten we op de wekelijkse markt. Hoewel we net ons ontbijt achter de kiezen hebben, staan we binnen no time met een bruschetta en mozzarella in onze handen. Proeven lijkt wel verplicht op deze markt, aan een ‘nee’ hebben de verkopers geen boodschap.

Helder zeewater
Even later rijden we verder langs de kust. Ook hier zijn de zandstranden aanlokkelijk uitgestrekt en voor we het weten staan we met onze voeten in het heldere zeewater. Tientallen parasolletjes en ligbedjes staan keurig uitgestald en langzaam komen er meer mensen aanlopen met badspullen, toch blijft het aangenaam rustig op het strand. In de loop van de middag volgen we de bordjes centro storico die ons naar boven leiden. We zien het schattige winkelstraatje Corso Vitto Rio Emanuelle en komen uit bij het plein Piazza Vittorio Veneti. De terrasjes zijn nog leeg wanneer we aan komen lopen maar vanaf een uur of vijf komt er wat leven in de brouwerij. Naast de gelateria openen ineens de kledingzaakjes hun deuren en draait een dj loungemuziek op het terras met grote parasols. Het lijkt ons een perfecte plek om onze dag af te sluiten met een koele witte wijn. Het terras biedt prachtig uitzicht over de kustlijn en in de verte zien we Terracina liggen, waar veerboten richting de Pontijnse eilanden vertrekken. Terwijl de zon langzaam ondergaat, genieten we van uitgebreide antipasti met bruschetta en heerlijke visgerechtjes.

Dag 3: Gaeta

Ga zeker naar Gaeta, een levendige plaats op een schiereiland dat de Tyrreense zee insteekt. De invloed van jongeren is terug te zien in de street art op moderne gebouwen in de stad; wij richten ons meer op de antieke overblijfselen zoals de Santissima Annunziata. De klokkentoren Maurizio Malangone kijkt uit over de Golfo di Gaeta, richting Formia, een andere havenplaats. Bovenop de berg, bij parco di Monte Orlando ligt het indrukwekkende kasteel van Gaeta. Het is een hele klim maar het mooie uitzicht maakt alles goed. Eenmaal beneden is het tijd om iets te eten, we nemen plaats op een terras aan de haven. Wat kun je beter eten dan vis, zo direct aan zee. We bestellen een Tiella di Gaeta, een soort vistaart met bladerdeeg, een spaghetti vongole en de beroemde maar vooral heerlijke olijven uit het nabijgeleden Itri. Een aanrader! We kregen nog als tip om ’s avonds naar het smalle straatje Via Indipendenza te gaan. Overdag is het uitgestorven maar ’s avonds verandert het in een gastronomisch walhalla vol eetstalletjes en winkeltjes.

Betoverend Sperlonga

Nog zo’n parel aan zee is het wonderschone Sperlonga – dat hoog boven de zee uittorent. Aan weerszijden kijkt het dorp neer op een prachtige baai met heerlijke stranden. Kenmerkend voor Sperlonga zijn de witgekalkte huizen met blauwe luiken. Een must-see wanneer je in Latina verblijft! Het oude centrum dat bovenop de berg ligt is niet toegankelijk voor auto’s, maar net buiten het oude centrum is er voldoende parkeergelegenheid. Voor de sportievelingen onder ons: klim via een steil wandelpad vanaf het strand omhoog. Eindig ’s middags op het Piazza della Liberta. Mooie dames flaneren in strandjurkjes over het plein en er zitten genoeg leuke restaurantjes.

Rome Treinreis

Engelenburcht in Rome

9x de leukste weetjes over de Engelenburcht in Rome

Over de Engelenburcht Een mausoleum, vesting, toevluchtsoord, executieplek, luxueus huis, gevangenis, militaire kazerne en museum; de robuuste Engelenburcht in Rome heeft in 1900 jaar tijd een aardig cv opgebouwd. Van buiten gezien misschien niet Romes meest elegante gebouw, maar bijzonder is de burcht wel degelijk.   1.Mausoleum   Nooit

Lees verder »