Terug naar overzicht

Paradijselijk eiland Ponza voor de kust van Lazio

Op het paradijselijke Ponza worden mondaine, kleurrijke badplaatsen afgewisseld met ruige landschappen, uitgestrekte wijnvelden en olijfgaarden. Tijd om de boot te pakken naar dit heerlijke vulkaaneiland.

Fotografie: Adriano Bacchella 

Ponza is het grootste eiland van de Pontijnse Eilanden, een kleine archipel voor de kust van Lazio, nét ten noorden van Napels. De eilandengroep is zo’n drie miljoen jaar geleden ontstaan na een uitbarsting van de Vesuvius, waarvan de Isole Ponziane de laatste uitlopers zijn. Hierna hebben de wind en de zee de eilanden hun huidige vorm gegeven, waardoor het landschap enorm gevarieerd is.

Eiland der eilanden
Wie voet zet op Ponza, begrijpt meteen waarom deze plek al sinds de oudheid een geliefde vakantiebestemming is. Hier kwamen de Griekse overheersers om te ontspannen, lieten Romeinse keizers hun zomervilla’s bouwen en vonden dichters en schrijvers door de eeuwen heen hun inspiratie. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw weet ook de Italiaanse jetset het eiland te vinden en dobberen luxe jachten tussen gekleurde vissersbootjes.

Ponza Porto
Wij meren aan in Ponza Porto, een oude haven die tevens het bruisende centrum van het eiland vormt. Op de plek waar land en zee elkaar ontmoeten is het gezellig druk. Het leven begint hier al vroeg in de ochtend, wanneer de kleine baretti, barretjes, de geur van verse cappuccino en zoete broodjes verspreiden, terwijl de vissers de zilte zeelucht mee naar de markt nemen. Hier verkopen zij onder luid geschreeuw hun zojuist gevangen kreeften, zeebrasems, makrelen en schorpioenvissen. De avonden in Ponza Porto draaien om zien en gezien worden. Dan trekt iedereen eropuit voor een struscio serale, avondwandeling. Die gaat over de boulevard, langs de boten in de haven en kleine boetiekwinkels op de kade.

Terra e mare
De Pontijnse keuken bestaat uit boerengerechten van het land gecombineerd met verschillende soorten vis en mediterraan fruit. Die combinatie van terra e mare, land en zee, is dé specialiteit van de eilandbewoners. Iemand die hier alles vanaf weet is de man met de toepasselijke naam Gino Pesce, eigenaar en chef van sterrenrestaurant Acqua Pazza. Gino doet elke dag zijn uiterste best om een perfecte harmonie te creëren tussen de verse vis van de markt en de groenten die worden verbouwd in het hoger gelegen land. Vandaag zijn wij te gast in zijn populaire restaurant, dat aan een van de leukste pleinen van Ponza Porto ligt. De specialiteit is parmigiana di alice, aubergines van het land met ansjovis en Parmezaanse kaas. Daarnaast verrast Gino ons met een aantal heerlijke visgerechten van de dag: tonijntartaar, rozerode gamberoni (enorme gamba’s) en bijzondere cannoli van inktvis met een dressing van citroen en gember. Uiteraard willen ook wij de balans tussen terra e mare geenszins verstoren, dus kiezen we bij de verse vis voor een flesje witte wijn, afkomstig uit de nabijgelegen wijngaard.

Ezelsroute
De volgende dag maakt de luidruchtige haven plaats voor de stilte van de natuur. Al wandelend zie je het meest van het eiland – in de zomermaanden zijn auto’s zelfs niet eens toegestaan – maar het woeste landschap maakt dit niet bepaald gemakkelijk. Om de Monte Guardia, het hoogste punt van het eiland, te bereiken, wordt ons aangeraden om de oude ezelsroute te nemen. Het feit dat deze weg eeuwenlang op een muilezel werd afgelegd, zou ons ervan moeten weerhouden om ‘m zelf te gaan bewandelen, maar een tip van de lokale bevolking willen we niet in de wind slaan. We trekken door het ruige landschap over paden die dan weer opwaarts gaan en dan weer steil naar beneden aflopen. Spijt hebben we echter geen seconde: het is hier schitterend. De citroenbomen, bougainvilles en de gele bloemen van de bremstruiken steken mooi af tegen het groen van de rozemarijn en de vijgencactussen. Het uitzicht over zee is adembenemend en op de top kijken we zelfs uit over het hele eiland.

Chiaia di Luna
Later op de dag wandelen we naar het bekendste en wellicht ook populairste strand van Ponza: Chiaia di Luna. Een baai in de vorm van een halve maan, omringd door hoge tufsteenwanden. Chiaia di Luna (ook wel Cala di Luna) is makkelijk te bereiken via land. Dit keer geen steile trappen of hellingen, maar een 170 meter lange Romeinse tunnel die ons naar het comfortabele zandstrand leidt. Met name aan het einde van de middag, als de zon niet meer zo hoog staat, is een bezoekje aan deze baai aan te raden. Wij gaan echter niet liggen om bij te kleuren, maar klimmen (wederom) de honderd meter hoge rotsen op naar boven, naar een van de oude Romeinse begraafplaatsen die het eiland rijk is. Op deze necropolis liggen vijf in rots uitgehouwen tombes. Hoewel de grafmonumenten door de eeuwen heen voor een groot deel in verval zijn geraakt, blijft de begraafplaats een bijzondere en indrukwekkende plek. Bovendien biedt de necropolis, vanwege de hoge ligging, een geweldig uitzicht over het strand en de smaragdgroene zee.

Dantes baai
De mooiste plekken van het eiland zijn in veel gevallen alleen via zee te bereiken. De volgende dag geven de benen dus wat rust en laten de boot het werk doen. We varen vanuit Ponza Porto richting het noorden, naar Cala d’Inferno. Onderweg varen we langs het schilderachtige plaatsje Borgo di Santa Maria en het Spiaggia del Frontone, een bekend en langgerekt strand dat alleen via water te bereiken is. Onze bestemming van vandaag Cala d’Inferno overweldigt meteen. Spectaculaire rotspartijen met groene toppen domineren boven het heldere zeewater. De baai is vernoemd naar Dante Alighieri’s Inferno (hel) uit zijn Divina Commedia, vanwege de uit rotsen gehakte trap die naar beneden, naar de zee leidt. In de enorme rotsen is tevens een Romeins aquaduct te zien dat eeuwenlang alle bewoonde gebieden op het eiland voorzag van zoet water. Het acquedotto trok kapiteins van voorbijvarende schepen aan, die hier hun watervoorraad kwamen bijvullen.
Tegenwoordig is Cala d’Inferno een geliefde plek om met plezierjachten en kleine bootjes voor anker te gaan. Ook wij zijn niet van plan om de baai weer direct uit te varen. Het kalme, blauwe zeewater en zachte wind zorgen ervoor dat je hier uren kunt blijven dobberen.
Op de terugweg leggen we aan in de pittoreske baai van Sant’Antonio, waar we dineren op de steiger van het restaurant Gennarino a Mare. Hier maken Aldo Naser en Alia Mohamed hun beroemde linzensoep en smaakvolle fettuccine alla Gennarino met venusschelpen en gamba’s, afgeblust met witte wijn. Een betere afsluiting van ons bezoek aan het eiland kunnen we niet wensen.

PONZA GIDS

3 x APERITIVO 
Il Melograno
Een populaire plek waar je kunt genieten van een aperitief in het zwembad of op het sfeervolle terras. Via Chiaia di Luna (geen huisnummer)

Orèstorante
Chef Oreste Romagnolo staat op het eiland bekend om zijn voortreffelijke kookkunsten en bijzondere eigen stijl. Zijn restaurant is ook geweldig voor een aperitief. Via Dietro la Chiesa 3

Bar Tripoli
Een bar in Napolitaanse stijl waar zowel de jetset als de lokale bevolking verzamelt voor een aperitivo. Piazza Pisacane 15

3 x ETEN
Gennarino a Mare
Hier kun je heerlijk eten op een unieke locatie in het pittoreske haventje van Sant’Antonio. De linzensoep van dit restaurant is bekend over het hele eiland. Het is hier ook mogelijk om te overnachten. Via Dante 64

Aqua Pazza
Chef-kok Gino Pesce maakt met de beste ingrediënten van Ponza de lekkerste gerechten. Acqua Pazza heeft een Michelinster. Piazza Carlo Pisacane 10

Il Tramonto
Een schitterend terras en een voortreffelijke keuken; een combinatie die je niet wilt missen bij een bezoek aan het eiland. Via Campo Inglese Nord 4

3x SLAPEN 

Bed & Breakfast La Limonaia €€
Deze charmante bed&breakfast wordt omringd door citroenbomen en ligt in het centrum van Ponza Porto. Vanaf het ruime terras heb je een prachtig uitzicht op zee. In de tuin is het heerlijk ontspannen op de lekkere ligstoelen.

Villa Laetitia €€
In de voormalige villa van de Bourbons, een koninklijke familie die in het verleden een flinke stempel heeft gedrukt op het eiland, kun je luxueus overnachten in traditionele en romantische sferen.

Hotel Santa Domitilla €€€
Tussen het strand van Sant’Antonio en Chiaia di Luna en op steenworp afstand van het gezellige Ponza Porto ligt het Grand Hotel Santa
Domitilla. De kamers zijn er luxueus en in mediterrane stijl ingericht.

BEKIJK OOK: