Terug naar overzicht
Ponza eiland tips

Ponza, een van de mooiste eilanden tussen Rome en Napels

Hoewel Ponza tot een van de mooiste plekken van Italië behoort, is het eiland tamelijk onbekend bij ons Nederlanders. Aan de helderblauwe zee, de lokale keuken, de imposante krijtrotsen en de vriendelijke eilandbewoners kan het in ieder geval niet liggen. We stellen je daarom voor aan dit paradijselijke eilandje.

Over Ponza

Ponza is het grootste eiland van de Pontijnse Eilanden, een kleine archipel voor de kust van Lazio, nét ten noorden van Napels. De eilandengroep is zo’n drie miljoen jaar geleden ontstaan na een uitbarsting van de Vesuvius, waarvan de Isole Ponziane de laatste uitlopers zijn. Hierna hebben de wind en de zee de eilanden hun huidige vorm gegeven, waardoor het landschap enorm gevarieerd is. 

Al eeuwen geliefd

Wie voet zet op Ponza, begrijpt meteen waarom deze plek al sinds de oudheid een geliefde vakantiebestemming is. Hier kwamen de Griekse overheersers om te ontspannen, lieten Romeinse keizers hun zomervilla’s bouwen en vonden dichters en schrijvers door de eeuwen heen hun inspiratie. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw weet ook de Italiaanse jetset het eiland te vinden en dobberen luxe jachten tussen gekleurde vissersbootjes.

Ponza, eiland voor de kust van Lazio

Ponza porto, de oude haven

Wij meren aan in Ponza Porto, een oude haven die tevens het bruisende centrum van het eiland vormt. Op de plek waar land en zee elkaar ontmoeten is het gezellig druk. Het leven begint hier al vroeg in de ochtend, wanneer de kleine baretti, barretjes, de geur van verse cappuccino en zoete broodjes verspreiden, terwijl de vissers de zilte zeelucht mee naar de markt nemen. Hier verkopen zij onder luid geschreeuw hun zojuist gevangen kreeften, zeebrasems, makrelen en schorpioenvissen. De avonden in Ponza Porto draaien om zien en gezien worden. Dan trekt iedereen eropuit voor een struscio serale, avondwandeling. Die gaat over de boulevard, langs de boten in de haven en kleine boetiekwinkels op de kade.

Pontijnse keuken

De Pontijnse keuken bestaat uit boerengerechten van het land gecombineerd met verschillende soorten vis en mediterraan fruit. Die combinatie van terra e mare, land en zee, is dé specialiteit van de eilandbewoners. Iemand die hier alles vanaf weet is de man met de toepasselijke naam Gino Pesce, eigenaar en chef van sterrenrestaurant Acqua Pazza. 

Terra e mare

Gino doet elke dag zijn uiterste best om een perfecte harmonie te creëren tussen de verse vis van de markt en de groenten die worden verbouwd in het hoger gelegen land. Vandaag zijn wij te gast in zijn populaire restaurant, dat aan een van de leukste pleinen van Ponza Porto ligt. De specialiteit is parmigiana di alice, aubergines van het land met ansjovis en Parmezaanse kaas. Daarnaast verrast Gino ons met een aantal heerlijke visgerechten van de dag: tonijntartaar, rozerode gamberoni (enorme gamba’s) en bijzondere cannoli van inktvis met een dressing van citroen en gember. Uiteraard willen ook wij de balans tussen terra e mare geenszins verstoren, dus kiezen we bij de verse vis voor een flesje witte wijn, afkomstig uit de nabijgelegen wijngaard.

Natuur op Ponza

De volgende dag maakt de luidruchtige haven plaats voor de stilte van de natuur. Al wandelend zie je het meest van het eiland, maar het woeste landschap maakt dit niet bepaald gemakkelijk. Om de Monte Guardia, het hoogste punt van het eiland, te bereiken, wordt ons aangeraden om de oude ezelsroute te nemen. Het feit dat deze weg eeuwenlang op een muilezel werd afgelegd, zou ons ervan moeten weerhouden om ‘m zelf te gaan bewandelen, maar een tip van de lokale bevolking willen we niet in de wind slaan. We trekken door het ruige landschap over paden die dan weer opwaarts gaan en dan weer steil naar beneden aflopen. Spijt hebben we geen seconde: het is hier schitterend. De citroenbomen, bougainvilles en de gele bloemen van de bremstruiken steken mooi af tegen het groen van de rozemarijn en de vijgencactussen. Het uitzicht over zee is adembenemend en op de top kijken we zelfs uit over het hele eiland. 

Strand op Ponza

Later op de dag wandelen we naar het bekendste en wellicht ook populairste strand van Ponza: Chiaia di Luna. Een baai in de vorm van een halve maan, omringd door hoge tufsteenwanden. Chiaia di Luna (ook wel Cala di Luna) is makkelijk te bereiken via land. Dit keer geen steile trappen of hellingen, maar een 170 meter lange Romeinse tunnel die ons naar het comfortabele zandstrand leidt. Met name aan het einde van de middag, als de zon niet meer zo hoog staat, is een bezoekje aan deze baai aan te raden.

Romeinse begraafplaatsen

Wij gaan echter niet liggen om bij te kleuren, maar klimmen (wederom) de honderd meter hoge rotsen op naar boven, naar een van de oude Romeinse begraafplaatsen die het eiland rijk is. Op deze necropolis liggen vijf in rots uitgehouwen tombes. Hoewel de grafmonumenten door de eeuwen heen voor een groot deel in verval zijn geraakt, blijft de begraafplaats een bijzondere en indrukwekkende plek. Bovendien biedt de necropolis, vanwege de hoge ligging, een geweldig uitzicht over het strand en de smaragdgroene zee.

Varen langs Ponza

De mooiste plekken van het eiland zijn in veel gevallen alleen via zee te bereiken. De volgende dag geven de benen dus wat rust en laten de boot het werk doen. We varen vanuit Ponza Porto richting het noorden, naar Cala d’Inferno. Onderweg varen we langs het schilderachtige plaatsje Borgo di Santa Maria en het Spiaggia del Frontone, een bekend en langgerekt strand dat alleen via water te bereiken is. Onze bestemming van vandaag, Cala d’Inferno, overweldigt meteen.

De mooiste baai van Ponza

De baai is vernoemd naar Dante Alighieri’s Inferno (hel) uit zijn Divina Commedia, vanwege de uit rotsen gehakte trap die naar beneden, naar de zee leidt. In de enorme rotsen is tevens een Romeins aquaduct te zien dat eeuwenlang alle bewoonde gebieden op het eiland voorzag van zoet water. Het acquedotto trok kapiteins van voorbijvarende schepen aan, die hier hun watervoorraad kwamen bijvullen. Tegenwoordig is Cala d’Inferno een geliefde plek om met plezierjachten en kleine bootjes voor anker te gaan.

Sant'Antonio, pittoreske baai van Ponza

Op de terugweg leggen we aan in de pittoreske baai van Sant’Antonio, waar we dineren op de steiger van het restaurant Gennarino a Mare. Hier maken Aldo Naser en Alia Mohamed hun beroemde linzensoep en smaakvolle fettuccine alla Gennarino met venusschelpen en gamba’s, afgeblust met witte wijn. Een betere afsluiting van ons bezoek aan het eiland kunnen we niet wensen. rel=“noopener nofollow noreferrer”>restaurant Gennarino a Mare.

Lekker eten op Ponza

  1. Il Melograno Een populaire plek waar je kunt genieten van een aperitief in het zwembad of op het sfeervolle terras. Il Melograno, Via Chiaia di Luna (geen huisnummer)
  2. Bar Tripoli De laagdrempelige Bar Tripoli is een begrip op het eiland. Je kunt er ’s ochtends terecht voor koffie en een cornetto, maar fijner is om er bij zonsondergang een glas witte wijn (lokale Biancolella!) te drinken. Piazza Carlo Pisacane (geen huisnummer)
  3.  Oresteria In het restaurant van Oreste Romagnolo aan de haven komen zowel eilandbewoners als toeristen om te genieten van de heerlijke visgerechten die Oreste bereidt. Piazza Carlo Pisacane 49, oresteria.it
  4. Le Terrazze Voor een onvergetelijke aperitivo moet je absoluut op het panoramaterras van Le Terrazze zijn. Vanaf hier kijk je uit op de schitterende Chiaia di Luna. Via Panoramica Tre Venti (geen huisnummer), Le Terrazze
  5. La Pazzaria Boven het strand van Santa Marina vind je La Pazzaria, waar je goede pizza’s eet en lekkere huiswijn (voor een habbekrats) drinkt. Wel telefonisch reserveren! Via Staglio 1a, +39 328 561 38

Ponza per zeilboot ontdekken

Je kunt ervoor kiezen om met een groep onbekende toeristen een boottocht om het eiland te maken, maar veel leuker is om aan boord van de zeilboot van Andrea en Dorothea te stappen. Ze bieden (meer- daagse) tours aan, zo kun je kiezen voor een tocht langs de eilanden of alleen een aperitivo en diner op het water. Kapitein

Ponza per fiets ontdekken

Een van de leukste dingen om op Ponza te doen is een fiets huren. Een elektrische welteverstaan of je moet stalen kuitspieren hebben. Met de (elektrische) fiets kun je een prachtige tocht maken van de Via Panoramica Tre Venti naar de Via Guarini die je, al dalend en stijgend, langs fantastische uitkijkpunten brengt. Op de terugweg kun je (bij zonsondergang!) een stop maken bij het uitkijkpunt van Chiaia di Luna, aan de Via Panoramica, waar elke avond in een mobiele ananas annex bar cocktails worden geshaket. De huurprijs voor een elektrische fiets varieert tussen de 25 en 30 euro voor een dag, afhankelijk van het seizoen. bnbdalaura.it/luna-noleggio

Hier wil je slapen

Bij uitstek de mooiste plek om te verblijven op Ponza is Hotel Chiaia di Luna. Het uitzicht op de baai en de haven vanaf hier is werkelijk fenomenaal. Het hotel is gebouwd in mediterrane stijl, met verzorgde kamers, een zoutwaterbad en heeft maar liefst 2000m2 aan terrassen. Het ontbijtbuffet is uitgebreid; van gezonde granen en allerlei soorten fruit tot knapperige croissants en chocolade- en vruchtentaarten. Aan het zwembad kun je elke avond genieten van de verrukkelijke gerechten die chef Vincenzo bereidt, terwijl je uitkijkt over de lichtjes in de haven. hotelchiaiadiluna.com

Beeld: Liselotte van Leest

Lees ook:

Koffiedrinken in een Italiaanse bar. Net als pasta en pizza is ook koffie een symbool van Italië. Maar hoe drink je koffie in Italië zoals het hoort?

Hoe fijn de reuring van de stad ook is, soms is het lekker om rust en verkoeling op te zoeken. In deze drie parken in Rome lukt dat heel goed.

Onze fotograaf Liselotte vroeg meerdere locals naar hun favoriete plekken in Rome en waarom ze zó van de stad houden. We delen de beste tips!