Terug naar overzicht
udine aperitivo

De beste adressen in universiteitsstad Udine

De gezellige universiteitsstad Udine ligt vlakbij de grens van Oostenrijk en Slovenië. Er valt hier veel te zien, doen en vooral te proeven. Wij hebben de lokale lekkernijen die je zeker moet proeven en de leukste adressen persoonlijk voor je verzameld.

Als je in Udine bent, moet je zeker meedoen aan de Friuliaanse borreltraditie tajut. Inwoners verzamelen zich, soms al voor lunchtijd, in tavernes en bars voor een glas met één deciliter wijn, vergezeld van een plankje san danieleham of montasiokaas.

Over Udine

Wijn met hapjes

Waarom exact één deciliter? Dit was naar verluidt de maximale hoeveelheid die herbergiers vroeger mochten schenken aan gasten. Anderen beweren dat water in het verleden gedesinfecteerd moest worden en dat ze hiervoor één deciliter wijn gebruikte. Uiteindelijk werd het water helemaal weggelaten en alleen de wijn veroberd. Misschien nog wel leuker dan zitten voor je tajut, is om ’m net als de Udinese staand te nuttigen. Bijvoorbeeld in de straatjes rondom Piazza Matteotti. Bij het populaire Locanda al Cappello is het altijd gezellig druk, zowel binnen als voor de deur. Ze hebben een ruime keuze uit (lokale) wijnen en heerlijke hapjes.

Niet voor de vegans onder ons

Udine is niet bepaald de place to be voor veganisten. Vitrines worden gedomineerd door hammen en kazen, die je meestal op een plankje vooraf aan de maaltijd eet. Bijvoorbeeld Salam tal aset, salami gekookt in azijn. Iets wat je vrijwel overal op de (borrel)kaart terugvindt is frico, gebakken kaas, vaak gemengd met aardappelen. Soms worden er extra ingrediënten toegevoegd, als ui. Elk restaurant of café heeft zijn eigen recept.

Lokale specialiteit

Dat geldt ook voor een andere lokale specialiteit, cjarsons (spreek uit als ‘karsons’). Dit is een ravioli die zowel hartig als primo of als zoet dessert kan worden bereid. Of een combinatie hiervan. Bij Osteria alla Ghiacciaia serveren ze hartige cjarsons met een bijzondere twist. Je eet er de Friuliaanse ravioli met vlees en kaas, waaraan een beetje nootmuskaat en kaneel zijn toegevoegd. Hierdoor heeft het hartige gerecht ook wat weg van onze speculaaskoek. Apart, maar erg lekker. Een andere must try is de gnocchi met eend bij de typisch Friualiaanse taverne Trattoria ai Frati. Een begrip in de stad. Vergeet vooral ook niet de maaltijd af te sluiten met een good old tiramisù, waarvan hier de oorsprong zou liggen.

Restaurants/Bars

1.Osteria Aquila Nera
Vraag aan Udinesi om een goede restauranttip, dan zal ongetwijfeld Aquila Nera voorbijkomen. Uitstekend eten aan de rand van het historisch centrum. Via Piave 2a, aquilanera.biz

2. Vitello D’Oro
In het oudste restaurant van de stad, dat overigens modern is ingericht, eet je gerechten van hoog niveau. Vooral de rauwe vis is een aanrader! Via Valvason 4, vitellodoro.com

3. Caffè Tomaso
Probeer een plekje te bemachtigen op het sfeervolle terras van Caffè Tomaso. De gerechten op het dagelijks wisselende menu zijn creatief en lekker. Via delle Prefettura 16

4. Hostaria Alla Tavernetta
Alla Tavernetta hoort tot een van de betere restaurants van Udine. In de winter eet je hier verrukkelijke, machtige pasta’s bij de haard en ’s zomers heerlijke vis op het terras. Artico di Prampero 2, allatavernetta.com

5. Osteria PieriMortadele
Perfecte plek voor een wijntje aan de toog plus een plankje mortadella of iets anders lekkers. Via Bartolini 8, pierimortadele.com

6. Oggi
Voor ambachtelijk ijs in klassieke smaken en aparte combinaties, zoals chocolade-mascarpone-ijs met rum, moet je bij Oggi zijn. Via Paolo Sarpi 3a, oggigelato.it

7. Caffè Contarena
Deze bar annex restaurant is gevestigd in een imposante ruimte achter het Piazza della Libertà. Leuk voor koffie in de ochtend of een borrel ’s middags op het terras. Via Cavour 1, contarena.it

8. Grosmi
Al sinds 1969 brandt de familie Grosmi bonen voor de beste koffie. In Udine hebben ze twee koffiebars, waar je heerlijke cappuccino drinkt. Piazza Matteotti 9 & Piazza Marconi 7, grosmicaffe.it

Goed om te weten: in Udine zijn bijna alle restaurants op zondag en maandag gesloten.

Tip om te overnachten

Osteria e Locanda Al Cappello
Een van de hotspots is Osteria al Capello, in het hart van Udine. Dit gezellige tentje dat vol hoeden hangt (cappello betekent ‘hoed’ in het Italiaans) gaat ’s ochtends om 10:00 open voor een kop koffie met wat lekkers. Later op de dag kun je er lunchen, avondeten én borrelen. Plus fijn overnachten. De kamers boven het restaurant zijn warm ingericht en van alle gemakken voorzien. De ideale plek voor je weekend Udine, want je rolt na een fles lokale wijn, zo je bed in. Een aanrader! Via Paolo Sarpi 5, osteriaalcappello.it

Ontdek zelf de mooie regio Friuli Venezia Giulia

Wij weten precies waar je moet zijn! Bekijk dit reisaanbod: